🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Заразяването на Тръмп очаквано доведе до спад на Уолстрийт

Най-голямо понижение имаше при акциите на технологичния сектор

Здравословното състояние на Тръмп ще бъде във фокуса на пазарите през следващата седмица.
Здравословното състояние на Тръмп ще бъде във фокуса на пазарите през следващата седмица.
Здравословното състояние на Тръмп ще бъде във фокуса на пазарите през следващата седмица.    ©  Reuters
Здравословното състояние на Тръмп ще бъде във фокуса на пазарите през следващата седмица.    ©  Reuters

Новината, че президентът Доналд Тръмп и съпругата му Мелания са заразени с коронавирус очаквано доведе до понижение на основните борсови индекси на Уолстрийт в петък. Допълнителен натиск върху пазара оказаха и разнопосочните данни за пазара на труда в САЩ. Dow Jones Industrial Average приключи търговията с понижение от 0.48%, широкият показател S&P 500 - с 0.96%, а технологичният показател Nasdaq Composite отстъпи най-много - с 2.22%.

В петък през нощта от Белия дом съобщиха, че превантивно президентът е преместен във военномедицинския център Уолтър Рийд в Бетезда, Мериленд. Заразяването на Тръмп идва в твърде важен момент за него - на финалната права преди изборите за президент на 3 ноември, когато той ще се опита да спечели втори мандат начело на САЩ срещу кандидата на демократите Джо Байдън.

Най-пострадали в петък бяха акциите на технологичния сектор - тези на Microsoft, Apple, Alphabet, Facebook и Amazon поевтиняха съответно с 2.96%, 3.11%, 1.98%, 2.41% и 2.88%. Спад имаше и при книжата на Adobe, Oracle, Intel, NVIDIA и Adobe.

Влияние върху инвеститорите оказаха и данните за пазара на труда, които показват, че възстановяването му леко се забавя. Това създава притеснения, че икономиката на страната ще се върне на нивото си от преди пандемията по-бавно. В момента демократите и републиканците се опитват да договорят нов спасителен пакет за бизнеса и домакинствата.

След вълната от съкращения след началото на пандемията компаниите извън селското стопанство са създали 661 хил. работни места през септември. Очакванията на специалистите бяха за 850 хил., след като през юли и август бяха създадени съответно над 1.7 млн. и 1.49 млн.

Безработицата обаче намалява по-бързо от очакваното и през септември е била 7.9%. Предвижданията бяха за 8.2%, а месец по-рано стойността на показателя беше 8.4%.

Заради несигурността около заболяването на Тръмп доларът поскъпна спрямо еврото и доближи нивото от 1.17. Петролът сорт брент се понижи с 4.25% до 39.19 долара за барел, а американският лек сорт - с 4.52%, до 36.97 долара.

През новата седмица здравословното състояние на американския президент ще е във фокуса на вниманието на инвеститорите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар