🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Състоянието на Тръмп се подобрява, но посланията от Белия дом са объркани

Положителен тест за COVID-19 са дали и трима републикански сенатори, което може да попречи на потвърждаването на Ейми Кони Барет във Върховния съд

Белият дом изпраща силно смесени сигнали за здравословното състояние на Доналд Тръмп, съобщава New York Times. Докато лекарите на американския президент и самият Тръмп във видео, публикувано в Twitter, твърдят, че се чувства много по-добре и няма здравословни проблеми, източници от Белия дом са говорили пред журналисти в събота вечерта, че състоянието на Тръмп е тревожно, а следващите 48 часа ще бъдат критични.

Тръмп е лекуван с антивирусния препарат ремдесивир, а освен това е получил и една доза от експериментално лекарство на фармацевтичната компания Regeneron Pharmaceuticals.

Тръмп и жена му Мелания не са единствените заразени - увеличава се броят съветници и съюзници на президента с положителни тестове, повечето от които са били на събиране в Белия дом за номинацията на съдия Ейми Кони Барет за Върховния съд на 26 септември. Това може да изиграе лоша шега на републиканците, тъй като двама сенатори присъствали на изявлението и трети, който по-късно е обядвал с тях, също са с положителни проби. Ако тримата си останат вкъщи, това може да означава, че Републиканската партия губи необходимото мнозинство, за да потвърди Кони Барет като върховен съдия преди президентските избори.

Какво е състоянието на Тръмп?

В събота лекарят на Тръмп Шон Конли обяви, че президентът е в добро състояние на духа и не е имал температура през последните 24 часа. По абсолютно същото време обаче източникq наясно със здравословното състояние на Тръмп, който според New York Times е началникът на кабинета на президента Марк Медоус, обясни пред медиите, че здравните показатели на Тръмп в петък са били много тревожни и че следващите 48 часа ще са критични за протичането на болестта. Други източници на NYT твърдят, че на два пъти в петък Тръмп е изпитвал пристъпи на задух и се е наложило да му бъде даван допълнителен кислород и след това да бъде преместен във военната болница "Уолтър Рийд".

Медоус се отказа от част от по-ранните си неофициални коментари и пред Reuters каза, че президентът е много добре и гори от желание за работа. Във вечерната емисия на Fox News обаче той пак повтори, че състоянието на Тръмп в петък е било много тревожно. "Той имаше температура, а сатурацията на кислород в кръвта му падна рязко", каза Медоус пред Fox.

Според източници на NYT Тръмп и съветниците му са се ядосали на изказванията на Медоус, които си противоречат с официалните становища на лекарите и няколко часа по-късно Тръмп пусна четириминутно видео по Twitter от болницата, където в костюм, но без вратовръзка, обяснява, че вече се чувства много по-добре. Във видеото Тръмп леко си противоречи - първо заявява, че не е имал избор дали да бъде приет в болница, после, че това е негов избор, защото не можел да остане просто изолиран на горните етажи на Белия дом като съпругата си Мелания. Тръмп все пак заявява, че реалният тест все още предстои.

Късно вечерта в събота, в изявление по Twitter, Конли обяви, че състоянието на Тръмп се подобрява и няма температура, а през целия ден е поддържал кислородна сатурация между 96 и 98%, но още не е изцяло извън опасност. Пред AP лекуващият лекар на президента е посочил, че COVID-19 може да стане по-опасен, след като тялото на пациента развие реакция към вируса и следователно първите 7-10 дни са определящи.

Кога е диагностициран Тръмп

Въпросът е кога е започнало лечението. В изказване пред журналисти в събота по обeд Конли заяви, че са минали едва 72 часа от диагнозата на Тръмп, което означава, че е била поставена в сряда по обед. Официалната версия на Белия дом обаче е, че президентът е усетил, че не е добре в четвъртък, направил си е тест, който се оказал положителен късно вечерта на същия ден. Пак в събота друг лекуващ лекар на Тръмп, Браян Гарибалди, коментира експерименталното лекарство, което Тръмп е приел "преди около 48 часа", или в четвъртък по обед преди Тръмп официално да е имал резултатите от теста. По-късно от Белия дом пуснаха писмено становище, че лекарите са се объркали.

Това обаче допълнително засилва информационната мъгла около състоянието на президента. Според три независими източници на NYT от Белия дом Тръмп наистина е бил по-добре в събота, което засилва раздразнението на съветниците му, че Медоус и Конли са създали толкова много смут чрез разминаващи се и объркани версии.

Ами Върховният съд?

Най-вероятното огнище, където Доналд и Мелания Тръмп са се заразили с COVID-19, е събиране в Белия дом на 26 септември, на което Тръмп обяви номинацията си на Ейми Кони Барет за върховен съдия, която да запълни мястото на покойната Рут Гинсбърг. Повече от дузина души, посетили събитието или придружили Тръмп на кампанийно събитие в Пенсилвания по-късно същата вечер, са се оказали заразени с коронавируса. Сред тях са и двама републикански сенатори - Майк Лий от Юта и Том Тилис от Северна Каролина. Трети сенатор, Рон Джонсън от Уисконсин, също е положителен, след като заедно с другите двама е бил на общ обяд за републиканците в Сената.

Ако и тримата републиканци не могат да гласуват, това означава, че партията няма да има достатъчно гласове за простото мнозинство, необходимо за потвърждаването на Ейми Кони Барет във Върховния съд, което републиканците и Тръмп се опитват да прокарат по възможно най-бързата процедура преди изборите. Две по-центристки настроени сенатори от републиканците - Сюзан Колинс от Мейн и Лиза Мурковски от Аляска, вече официално обявиха, че са против потвърждаването на нов върховен съдия броени седмици преди президентските избори. Републиканците обаче вече обсъждат варианти, в които, ако тримата заразени не развият симптоми или не са прекалено зле, да бъдат допуснати в Сената на 12 октомври, когато е планирано да започне процедурата по потвърждаване на Кони Барет, но да стоят отделно от колегите си. Според демократите това е нелепо и би поставило в риск всички присъстващи.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    sfasaf avatar :-?
    sfasaf
    • + 1

    Инжекции с дезинфектант пробвали ли са?

    Нередност?
Нов коментар