САЩ обмислят да вкарат Ant Group в черния списък за търговия

Мярката може да се отрази негативно на китайската компания, част от Alibaba, която планира да направи IPO

Ant е 33% собственост на Alibaba и се контролира от основателя на Alibaba Джак Ма.
Ant е 33% собственост на Alibaba и се контролира от основателя на Alibaba Джак Ма.
Ant е 33% собственост на Alibaba и се контролира от основателя на Alibaba Джак Ма.    ©  Reuters
Ant е 33% собственост на Alibaba и се контролира от основателя на Alibaba Джак Ма.    ©  Reuters

Държавният департамент на САЩ е предложил на администрацията на президента Тръмп да добави китайската Ant Group към черния списък на търговията. Това твърдят два източника на Reuters, като това може да стане малко преди компанията за финансови технологии да стане публична. Не е ясно кога отговорните правителствени агенции ще обсъдят предложението.

Този ход идва в момент, когато противниците на Китай в администрацията на Тръмп се опитват да възпрат американските инвеститори да участват в първоначалното публично предлагане на Ant. Двойното листване на борсите в Шанхай и Хонконг може да осигури на компанията рекордните 35 млрд. долара.

Последният удар срещу Китай също така идва в навечерието на изборите на 3 ноември, на които президентът на САЩ Доналд Тръмп, изоставайки в допитванията от своя съперник Джо Байдън, възприе строг подход към Пекин .

В момента китайското приложение за разплащане Alipay не е достъпно за американски потребители в САЩ. Според говорител на Ant, служители от администрацията на Тръмп се опасяват, че китайското правителство може да получи достъп до чувствителни банкови данни, принадлежащи на потребители в САЩ.

През 2018 г. Комитетът за чуждестранни инвестиции в САЩ (CFIUS) спря офертата от 1.2 млрд. долара за закупуване на компанията за парични преводи Moneygram заради рискове за националната сигурност. Държавният департамент не е отговорил на искането за коментар на агенцията. Ant, която е филиал на Alibaba Group, също са отказали коментар, но в изявление пред агенцията наскоро подчерта, че само 5% от бизнеса на компанията е извън Китай.

Китай се противопоставя на злоупотребата на САЩ с концепцията за национална сигурност и силово да потиска чужди държави. Това е практика на тормоз, заяви говорителят на китайското външно министерство на редовен брифинг в четвъртък. Като отбеляза, че Пекин ще продължи да предприема необходимите мерки за защита на законните права и интереси на китайските компании.

Инструмент за наказание

Черният списък на компаниите, който затруднява американските фирми да продават високотехнологични артикули на включените в него, се превърна в инструмент Белия дом за наказание на китайски компании.

Докато ограничаването на достъпа до американски технологии нанася удар върху компании като китайския телекомуникационен гигант Huawei Technologies, който е в списъка от май 2019 г., въздействието му върху финтех гигант като Ant вероятно ще бъде по-символично и не пречи на американските инвеститори да вземат участие в публичното предлагане.

Белият дом до голяма степен не иска да използва по-строги инструменти срещу Китай, като например замразяване на активи в Съединените щати, което мнозина приписват на позитивната позиция на министъра на финансите Стивън Мнучин към Пекин.

Ant е доминиращата компания за мобилни плащания в Китай, предлагаща заеми, разплащания, застраховки и услуги за управление на активи чрез мобилни приложения. Ant е 33% собственост на Alibaba и се контролира от основателя на Alibaba Джак Ма. Платформата за плащане на Ant - Alipay, подобно на платформата WeChat на Tencent, се използва предимно от китайски граждани с акаунти в юани. Повечето от операциите в САЩ са с търговци, които приемат плащане от китайски туристи и фирми в страната.