🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ant Group ще направи най-голямото публично предлагане в историята

Излизането на борсата на компанията на създателя на Alibaba Джак Ма ще й осигури 34 млрд. долара

Приложението за плащания на компанията Alipay има 731 млн. активни потребители месечно към септември.
Приложението за плащания на компанията Alipay има 731 млн. активни потребители месечно към септември.
Приложението за плащания на компанията Alipay има 731 млн. активни потребители месечно към септември.    ©  Reuters
Приложението за плащания на компанията Alipay има 731 млн. активни потребители месечно към септември.    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Ant Group ще направи най-голямата продажба на акции в историята, което се приема за голям успех на китайския технологичен шампион и борсата в страната. Технологичната компания, която стои зад най-голямата платформа за онлайн плащания в Китай, оцени двойното си листване на фондовата борса в Хонконг и на Star Market в Шанхай на съответно 80 хонгконгски долара (10.32 долара) и 68.8 юана (10.26 долара) на акция според регулаторните документи, публикувани в понеделник.

Това означава, че първичното публично предлагане ще привлече около 34.4 млрд. долара, ако бъдат записани всички акции, и ще оцени компанията на повече от 310 млрд. долара. Сегашният рекорд е на саудитската държавна петролна компания Aramco, която събра 29.4 млрд. долара, когато пусна акции на борсата в Рияд миналия декември.

Резултатът ще е успех за Пекин, който насърчава водещите китайски технологични компании да се листват на борсите в страната вместо в САЩ, където контролът върху китайските компании се увеличава заради търговската война. Китай се надява решението на компанията да продаде 1.67 млрд. акции, или около 11% от общия брой, да привлече опитни институционални инвеститори, които отдавна ухажва. Ако цената на акциите се приеме за индикация, изглежда, че тази стратегия работи.

Мощен технологичен гигант

Ant е финансово-технологичната компания, част от китайската група за електронна търговия Alibaba, която излезе на Нюйоркската фондова борса през 2014 г. и тогава IPO-то също беше рекордно. Компанията се контролира от създателя на Alibaba Джак Ма. Ant бързо се превърна в една от най-мощните технологични компании в света. Тя присъства във всеки аспект на финансовия живот в Китай - от инвестиционни сметки и микроспестяващи продукти до застраховки, кредитни оценки и дори профили за запознанства.

Приложението за плащания на компанията Alipay има 731 млн. активни потребители месечно към септември, обявяват от Ant в подадени документи пред регулатора. Платформата е обработила плащания за 118 трлн. юана (17.7 трлн. долара) през 12-те месеца до юни.

Компанията обяви, че приходите за деветте месеца, приключили през септември, са се увеличили с 43% до 118.2 млрд. юана (17.7 млрд. долара) в сравнение със същия период на миналата година. Брутната печалба за периода е скочила със 74% до 69.5 млрд. юана (10.4 млрд. долара).

Сяоменг Лу, старши анализатор по геотехнологии в Eurasia Group, казва пред CNN, че Ant също е готова да се възползва от най-новите планове за икономическо развитие на китайското правителство. "На Ant се гледа като на национален технологичен шампион - той инвестира в AI, инвестира в блокчейн", обяснява Лу. Това са приоритети за китайския президент Си Цзинпин, добави тя.

Дали обаче Ant може да продължи да се разраства бързо предстои да се разбере. Лу отбеляза, че компанията е изправена пред силна конкуренция в Китай от Tencent, докато потенциалният регулаторен натиск от страни като САЩ може да ограничи възможностите в чужбина.

Все още няма коментари
Нов коментар