Бизнес климатът в Германия се понижи за пръв път от шест месеца

Компаниите се притесняват от нарастването на заразените с коронавирус

Автомобилната индустрия се възстановява от удара от корона кризата
Автомобилната индустрия се възстановява от удара от корона кризата
Автомобилната индустрия се възстановява от удара от корона кризата    ©  Reuters
Автомобилната индустрия се възстановява от удара от корона кризата    ©  Reuters

Бизнес климатът в Германия се понижи през октомври за пръв път от април заради притесненията на компании от нарастването на броя на заразените с коронавирус. Поради това и предприемачите са по-скептични за следващите няколко месеца, показва проучване на института Ifo. Индексът, който измерва бизнес климата в най-голямата икономика в Европа, се е понижил до 92.7 пункта от 93.2 през септември. Анкета на Reuters предвиждаше спад до 93. Проучването включва 9000 фирми в производството, сектора на услугите, търговията и строителството.

"Компаниите са значително по-скептични по отношение на развитието през следващите месеци", заяви президентът на Ifo Клеменс Фуест, като допълни, че заради нарастващия брой инфекции германският бизнес става все по-притеснен.

Германската икономика се сви с рекордните 9.7% през второто тримесечие, тъй като разходите на домакинствата, инвестициите на компаниите и търговията се сринаха в разгара на пандемията. Облекчаването на мерките за блокиране, съчетано с безпрецедентен набор от спасителни пакети и стимулиращи мерки, доведе до стабилно възстановяване през третото тримесечие, но скокът на новите случаи на коронавирус предизвика загриженост, че бизнес активността може да се забави отново.

"След силно трето тримесечие за германската икономика перспективите за последното тримесечие засега не са твърде розови", каза Уве Буркерт, икономист в LBBW. Водещите германски институти за икономически изследвания прогнозираха по-рано този месец, че икономиката ще се възстанови по-бавно от пандемията, отколкото беше предвидено първоначално. Те очакват икономиката да се свие с около 5.4% през 2020 г., което е по-голям спад от 4.2%, който прогнозираха през април.

Краят на годината ще е труден

Много държави от еврозоната бяха сериозно засегнати в началото на пандемията. Проучване на Reuters между 15 и 22 октомври установи, че близо 90% от икономистите, сред които е направено, или 48 от 55, смятат, че има висок или много висок риск ръстът на заразените в Европа да спре възстановяването на еврозоната.

"Първоначалният отскок след блокадата при всички случаи щеше да намалее, но втората вълна заплашва да тласне някои страни в нова рецесия и ще задържи възстановяването на еврозоната", казва Андрю Кънингам, главен икономист за Европа в Capital Economics. Според него нараства рискът от по-сериозни блокади в близко бъдеще, които биха предизвикали двойна рецесия, въпреки че свиването на БВП не би било толкова дълбоко, колкото през първата вълна.

След спад с 11.8% през второто тримесечие икономиката на еврозоната се очаква да нарасне с 8.9% през третото - по-добре от предвижданите 8.1% през миналия месец. Но растежът през настоящото тримесечие ще спадне до 2.1% при предишни очаквания за 2.5%. Докато само един икономист официално прогнозира свиване за текущото тримесечие, няколко заявяват, че това е много вероятно, тъй като ограниченията стават по-строги през зимата.

Анализът на Reuters показа, че над 60% от участниците в проучванията през октомври и септември или понижават тримесечните си прогнози за БВП до края на 2021 г., или ги оставят без промяна. Последната анкета от октомври показва, че за тази година очакванията са икономиката на валутния съюз да се свие с 8%, малко под предвижданията на МВФ за понижение с 8.3%.