Топ мениджъри на активи се ангажират с голямо намаление на въглеродните емисии

Група с общо портфолио от 5 трлн. долара ще настоява компаниите, в които инвестират, да ги съкратят с до 29%

Тридесет от най-големите в света мениджъри на активи, управляващи портфейли на обща стойност 5 трлн. долара, се ангажираха да намалят въглеродните емисии. Те ще търсят от компаниите, в които инвестират, съкращаване на емисиите с до 29% през следващите четири години, съобщава британският вестник Guardian.

Членовете на подкрепяния от ООН Алианс на собствениците на активи с нетни нулеви емисии, който включва застрахователя Aviva, фондът на Църквата на Англия и американския фонд CalPERS, управляващ 400 млрд. долара, ще определят цели за декарбонизация до 2025 г. като част от по-широките усилия за привеждане на техните портфейли в съответствие с парижките климатични цели и постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г.

Целите

Членовете на групата ще намалят емисиите, свързани с компаниите в техните портфолиа, с между 16% и 29% в сравнение с нивата от 2019 г. Те също така ще идентифицират 20-те най-големи причинители на замърсяване от тях и ще поставят цели за намаляване на емисиите в ключови сектори, включително петрол и газ, комунални услуги, транспорт и производство на стомана. Степента на съкращенията обаче ще зависи отчасти от напредъка, който мениджърите на активи вече са постигнали за изпълнение на целите от Париж, обясниха от алианса.

Групата, която включва също пенсионната схема на BT, фонда на Дейвид Рокфелер и Axa, се надява да избегне разпродажба на активи от замърсяващи фирми и вместо това да насърчи компаниите да намалят емисиите си и да помогнат за ограничаване на глобалното покачване на температурата с до 1.5 градуса. Част от тази работа ще бъде постигната чрез принуждаване на компаниите да предоставят задължителни климатични доклади и да изготвят ясни планове за бизнес преход.

Мениджърите на активи ще определят своите индивидуални цели през първото тримесечие на 2021 г.

Стриктен контрол

"Членовете на алианса подават много силен сигнал на хилядите компании, които притежават, че са необходими дълбоки съкращения на емисиите", се казва в изявление на групата. Организацията планира да публикува междинен доклад за напредъка всяка година и се стреми да увеличи членовете си до 200 или да увеличи колективните активи под управление до 25 трлн. долара през следващите години.

Председателят на алианса Гюнтер Талингер, член на борда на директорите на Allianz, заяви, че членовете на алианса първо променят себе си и след това ще се свържат с различни компании, за да работят по промяната на техния бизнес. Според него постигането на нетни нулеви вредни емисии не е просто намаляване на емисиите и продължаване на съвременните бизнес модели. Налице са дълбоки промени и възможности, които ще дойдат от по-зелената икономика.