🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВФ: Правителствената подкрепа е ключова за възстановяването на британската икономика

Според фонда БВП на Обединеното кралство ще се свие с 10.4% през 2020 г.

Британският министър на финансите Риши Сунак приветства изразената позиция на МВФ.
Британският министър на финансите Риши Сунак приветства изразената позиция на МВФ.
Британският министър на финансите Риши Сунак приветства изразената позиция на МВФ.    ©  Reuters
Британският министър на финансите Риши Сунак приветства изразената позиция на МВФ.    ©  Reuters

Международният валутен фонд (МВФ) заяви, че продължаването на правителствената подкрепа е жизненоважно за възстановяването на британската икономика. Според фонда Обединеното кралство може да си позволи това и то е необходимо на фона на пандемията от коронавирус и на Brexit.

МВФ посочва, че негативните ефекти от COVID-19 ще бъдат по-тежки, отколкото е прогнозирал преди няколко седмици. Втората вълна от вируса, несигурността от напускането на ЕС и покачващата се безработица ще доведат до по-ограничено възстановяване във Великобритания в сравнение с очакванията по-рано през октомври.

Вдигане на данъците

Фондът прогнозира, че икономиката на Обединеното кралство ще се свие с 10.4% през 2020 г. и частично ще навакса през 2021 г. с ръст от 5.7%, пише британската ВВС. Това е корекция надолу в сравнение с предишните очаквания.

Според МВФ страната може да си позволи да увеличи и без това големите разходи за туширане на негативите от коронавируса. Британското правителство трябва да повиши публичните инвестиции и социалните помощи за загубилите работата си заради кризата. Освен това "почти неизбежно" ще бъде вдигането на основните данъци.

Реакцията на Лондон

Британският министър на финансите Риши Сунак приветства изразената позиция на МВФ, която според него се припокрива с неговите икономически политики. "Нека бъда ясен за това, което казва фондът. Правилно е да се подкрепи икономиката в краткосрочен план, но с течение на времето трябва отново да зададем устойчив курс на нашите публични финанси", коментира той.

МВФ посочва, че "агресивният" отговор на британското правителство спрямо пандемията е "един от най-добрите примери за координирани действия в глобален мащаб" и това е спомогнало за контролиране на безработицата.

Все пак обаче икономиката е "отбелязала драматичен спад". И според фонда оправянето на публичните финанси не може да бъде пренебрегнато, но трябва да се случи, "след като частният сектор е набрал трайна инерция".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар