🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Великобритания намалява минималното заплащане за мигранти, за да се установят в страната

Правителството на Борис Джонсън прави това тихомълком и въпреки предишните си обещания

Британското правителство намали с почти 30% минималния праг от 35 800 паунда за заплащане на мигрантите, за да могат да се установят в Обединеното кралство. Така мигранти със заплата от 20 480 паунда, но с достатъчно точки според новата имигрантска система по австралийски модел, за да отговарят на изискванията за работа, при която има недостиг на работна ръка, ще могат да се установят след шест години в страната и да станат граждани. Общият праг е намален до 25 600 паунда.

Мярката беше публикувана миналата седмица и ще влезе в сила от 1 декември. Тя показва, че правителството тихомълком признава, че ниско платените мигранти имат съществен принос за Великобритания, пише Guardian.

Какви са реакциите

От Migration Watch UK, които лобират за по-стриктен миграционен контрол, казват, че новите правила ще се отразят негативно на желанието на работодателите да обучават и наемат британски служители. От Amnesty International посочват: "За жалост последните развития не показват никакъв нов или твърд ангажимент за насърчаване на равните възможности чрез британската имиграционна система или за зачитане на правата и на човешкото достойнство на всички жени, мъже и деца, без значение от тяхната класа и цвят."

Прагът в заплащането от 35 800 паунда беше въведен през 2011 г. във връзка с опитите да се постигнат целите за намаляване на нетната миграция, заложени от бившия премиер Дейвид Камерън, които правителството така и не успя да постигне. Пред Daily Telegraph от Центъра за изследване на миграцията към Oxford University коментират, че новата мярка е "последният пирон в ковчега на целите за нетната миграция".

Борис Джонсън обещаваше друго

Още преди изборите през 2019 г. Борис Джонсън използва базисното послание на кампанията, подкрепяща Brexit на референдума през 2016 г., и заяви, че мигрантите от ЕС прекалено дълго са имали възможността "да се отнасят с Великобритания така, все едно е част от тяхната собствена държава". Тогава той обеща, че ще се заеме с миграцията, след като Обединеното кралство напусне ЕС, тъй като се опитваше да спечели гласовете на колебаещите се евроскептични избиратели.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 2

    Грандиозните планове на надутите ингилизи за Brexit започнаха нещо да не се получават. Най-накрая и полу-идиотът Johnson ще разбере, че Британия има огромна нужда от работната ръка от България, Румъния и останалата част на Източна Европа.

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Пари нема...

    Нередност?
Нов коментар