🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борис Джонсън: Трябва да се подготвим за липсата на търговска сделка с ЕС

Британският премиер заявява, че няма смисъл от продължаване на преговорите с Брюксел

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е време страната да се подготви за сценарий, при който няма търговска сделка с ЕС след Brexit, освен ако Брюксел не промени курса си. И допълни, че няма смисъл от продължаване на преговорите.

Британският преговарящ Дейвид Фрост посочи, че е казал на европейския си колега Мишел Барние, че няма причина за провеждането на планираните разговори в понеделник. Според говорител на правителството в Лондон двете страни са се разбрали да говорят отново следващата седмица по телефона.

Не канадски, а австралийски сценарий

След приключването на тазседмичната среща на ЕС председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че европейските преговарящи ще заминат за Лондон след уикенда, за да ускорят преговорите. Борис Джонсън беше определил въпросната среща като краен срок за постигането на споразумение, но все още остават редица спорни теми между двете страни, включително риболовните права и държавната помощ за бизнеса.

В петък британския премиер заяви, че страната трябва да се подготви следващата година да търгува с ЕС без сделка, въпреки че не посочи изрично, че преговорите са приключили. По думите му Брюксел не е склонен да обсъжда сериозно опцията за споразумение, базирано на съществуващата договорка между съюза и Канада. Затова Обединеното кралство трябва да погледне към алтернативата, тоест много по-ограниченото споразумение на Австралия с ЕС. По-късно през деня правителственият говорител втвърди тона към Брюксел, като обяви, че преговорите между Великобритания и ЕС за търговска сделка са прекратени.

"Процесът не се е разпаднал напълно"

Лондон и Брюксел преговарят за споразумение с нулеви мита, след като британският преходен период след Brexit изтича на 31 декември. Ако не бъде сключена сделка, те ще търгуват въз основа на правилата на Световната търговска организация, което означава налагането на тарифи.

Анализ на британската ВВС обобщава: "Мишел Барние, който трябва да дойде в Лондон следващата седмица за продължаване на разговорите, може и да не разопакова багажа си все още. Няма съмнение, че британското правителство изпраща най-ясния възможен сигнал, че очаква от ЕС да направи следващия ход. Но и двете страни все още искат сделка и процесът не се е разпаднал напълно."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар