Изборите в САЩ: Оспорвана надпревара между Тръмп и Байдън в ключовите щати

Страната е на път да отбележи най-високата избирателна активност от един век

Резултатите от американските президентски избори са оспорвани, а настоящият държавен глава Доналд Тръмп до този момент се представя по-добре от прогнозите на социологическите проучвания. Той и демократическият му опонент Джо Байдън са с близки резултати в ключови "колебаещи се" щати.

За да бъде избран за президент, кандидатът трябва да спечели поне 270 гласа в Избирателната колегия. Над 100 млн. души са участвали в ранното гласуване, като така страната е на път да отбележи най-високата избирателна активност от един век. Към 14:45 часа Байдън има 224 електорални гласа, а Тръмп - 213.

Контролът над Конгреса също е заложен на карта. Републиканците се надяват да задържат мнозинството в Сената, те загубиха едно място в Колорадо, но спечелиха едно в Алабама. Очакванията са Камарата на представителите да остане под контрола на демократите.

Кой какво взима

Тръмп има преднина в ключовия щат Флорида, но Байдън може да вземе Аризона, която е определяна като консервативна база. Други важни щати като Джорджия, Пенсилвания, Уисконсин, Мичиган и Северна Каролина са на кантар.

Частичните резултати показват солидна преднина за Байдън в Аризона, което се потвърждава и от прогнозите на Fox News. Тексас отива към Тръмп, прогнозира CBS News.

Щатите - обект на оспорвана битка, Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин могат да отидат и в двете посоки. Пенсилвания, както и Флорида се смятат за задължителни за спечелване от Тръмп. Но най-вероятно в Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин резултати няма да има в самата изборна нощ заради обработката на гласуването по пощата, като според анализатори вероятно победата ще се сведе до случващото се в тези три щата. Байдън обърна развоя на нещата в Мичиган и Уисконсин, и ако задържи преднината си, това е твърде вероятно да му е достатъчно да спечели изборите.

Броенето продължава в два други "колебаещи се" щата - Джорджия и Северна Каролина, където води Тръмп. Действащият президент ще запази контрол над Охайо и Мисури, които са изключително важни, тъй като често предсказват бъдещия победител. Според прогноза на ВВС настоящият президент ще спечели електоралните гласове на Флорида, Айова, Алабама, Мисисипи, Айдахо, Уайоминг, Южна Каролина, Канзас, Небраска, Юта, Луизиана, Индиана, Северна Дакота, Южна Дакота, Кентъки, Тенеси, Оклахома, Арканзас и Западна Вирджиния.

Байдън печели Делауеър, Калифорния, Вирджиния, Ню Йорк, Орегон, Вашингтон, Илинойс, Ню Хемпшир, Кънектикът, Ню Мексико, Колорадо, Върмонт, Мериленд, Мазачузетс и Ню Джърси.

Прогнозата на CBS е, че Монтана клони към Тръмп, а Минесота и Невада - към Байдън.

Знак за успокоение, но за кратко

След враждебна кандидатпрезидентска кампания опасенията бяха, че след изборите може да се стигне до вътрешни размирици. Много бизнеси в САЩ обезопасиха витрините си в очакване на улични сблъсъци.

Знак за успокоение дойде от Тръмп в изборната нощ. Запитан кога ще обяви победа, президентът заяви: "Когато има победа. Ако има победа ... няма смисъл да се играят игрички." По-късно в Twitter той обяви "голяма победа" и обеща изявление, като същевременно обвини опонентите си, че се опитват да "откраднат" изборите. Байдън от своя страна заяви пред симпатизанти в Делауеър, че вотът "не е свършил, докато не бъде преброена всяка бюлетина". И допълни: "На път сме да спечелим".

Час по-късно обаче Тръмп се обяви за победител без доказателства, позовавайки се на непълни резултати от най-оспорваните щати. Той заяви, че печели Пенсилвания с "огромна преднина", както и че взима Джорджия и Северна Каролина, макар че няма нито една категорична прогноза за това от авторитетен източник.

Тръмп каза, че отдавна е предвидил, че противниците му ще се обърнат към съда, ако не спечелят. "Казах го, още като чух, че ще пращат милиони бюлетини". "Това е измама на американския народ. Това е срам за страната ни. Готови бяхме да спечелим и, честно казано, спечелихме." "Това е огромна измама за нацията. (...) Ще ходим във Върховния съд, Искаме гласуването да спре. Не искаме да намерим бюлетини в 4 сутринта и да ги добавят в списъците."

След обед президентът повтори в Twitter предупреждението си, че водел в ключови щати снощи, но по-късно преднината му започнала "магически да изчезва", след като "изненадващо" започнало броенето на изхвърлени бюлетини. Така той отново поставя под въпрос легитимността на резултата, след като сутринта поиска да спрат да се броят бюлетини.

Какво смятат гласоподавателите

Според екзитпол, публикуван от Reuters, 4 от 10 гласоподаватели смятат, че справянето с коронавируса в страната "върви много лошо". Една трета от анкетираните посочват, че икономиката е най-важната тема на изборите.

Данните показват, че Байдън води сред жените гласоподаватели с 57% на 42%, сред чернокожите избиратели с 87% на 11% и сред младежите с 64% на 33%. Докато Тръмп има преднина сред хората над 65-годишна възраст с 51% на 48%.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 6

    И аз да чаках грантове от клонове на Дем.партия, и аз щях да пиша, че републиканецът Тръмп има подкрепа само при бабите и дедовците . Дори щях да сложа снимки на няколко столетници с бастунчета...

    Истината е много по-проста: Тръмп е острието на достатъчно силно лоби на американския промишлен капитал - нефт, химия, ВПК, автомобилостроене, аграрния сектор, докато зад ДП с причудливия си кандидат Байдън стои глобалния финансов капитал, който от десетилетия паразитира върху националното тяло на САЩ,
    възползвайки се от доскорошната им лидерска позиция в света.

    В този смисъл битката на тия избори (както и на предишните) не е междуличностна, а на стратегически платформи за развитието на света и на САЩ в частност.

    Социосондажите по традиция зависят от портмонето на ДП и (както и на предишните избори) дават психологическо предимство на демократите: защо да си харчите гласа за губещия Тръмп?

    Действителната социология е доста по-различна: за републиканците, които са директните работодатели гласуват предимно белите, мъжете, небогатите, завършилите макс колеж, промишлените и аграрните работници, дребните собственици, дори на тези избори и от повече от половината латиноси, което е събитие - т.е. мнозинството от гражданите. Републиканците са подкрепяни от богатите, изучените, черните (заради социалните фондове). Електоратът на ДП осигурява 2/3 от БВП на САЩ.

    Републиканците виждат в Китай основния си КОНКУРЕНТ, и защото разсъждават като бизнесмени досега опитваха да го елиминарат с търговски похвати. Докато демократите виждат в Русия ВРАГ, защото разсъждават като политици и дрънкат оръжие. И в тази логика, ако по една случайност деменциалният Джо спечели, голямата война става все по-реална. А БГ е доста напред географски...

    Казвам "деменциален", със съчувствие към страданието на човека. Много тъжно ме беше да гледам онази вечер на заключителната си проява Байдън да представя на публиката внучката си и да казва, че това е синът му, който отгоре на всичко е починал преди няколко години...

    Та на този фон Тръмп изглежда мъдър като Йода.

    Тъжна е тая Америка...

    Нередност?
  • 2
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Пациентът от Позитано 20, самообявил се за "доктор" в интернет, очевидно имаш твърде много свободно време.

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Баба Ванга каза : ке се пуцат ...

    Нередност?
  • 5
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 3

    Много се надявам повече да не виждам и да не чувам този клоун, парвеню и мошеник Тръмп!

    Нередност?
  • 7
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Няколкото чувала по пощата катурнаха Тръмпанарите и докараха Слийпи Джо соца ...

    Нередност?
Нов коментар