Неясният резултат от изборите вдигна технологичните акции

Основните индекси на Уолстрийт се покачиха с близо 3%

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Технологичните акции поскъпнаха в сряда на Уолстрийт заради неизвестността около резултатите от президентските избори в САЩ, което притеснява инвеститорите. Водещите индекси се покачиха с над 2.5%. Надпреварата между действащия президент Доналд Тръмп и кандидата на демократите Джо Байдън все още е с отворен край, като и двамата имат реален шанс да спечелят необходимите 270 гласа на Изборната комисия. Продължава броенето на бюлетините по пощата в няколко ключови щата, от които зависи крайният резултат.

Десет от 11-те основни подиндекса S&P се повишиха в сутрешната търговия в САЩ, водени от секторите на информационните технологии и здравеопазването, тъй като инвеститорите смятат, че шансовете на демократите за победа в Сената намаляват. По този начин спада и вероятността за антитръстов контрол и данъци върху капиталовата печалба.

"За мен се очертава да няма много промени в резултат на тези избори, дори ако Байдън спечели", казва пред Reuters Питър Краус, бивш изпълнителен директор на Goldman Sachs, който основава фирмата за управление на активи Aperture Investments през 2018 г.

Тръмп спечели в ключовите щати Флорида, Охайо и Тексас, но бившият вицепрезидент Байдън заяви, че е на път да спечели Белия дом, като води в три важни щата от т.нар. Ръждив пояс. Байдън отново стана фаворит на онлайн залаганията за президент, след като изпревари Тръмп в щата Уисконсин.

Инвеститорите предпочитат окончателна и бърза победа на изборите, тъй като това ще отвори пътя за сделката по пакета от стимули за подпомагане на американската икономика, засегната от коронавируса. Анализаторите също така заявиха, че пазарът ще се чувства комфортно с явна победа на Тръмп.

Индексът NYSE FANG, който включва основните акции на водещите технологични компании, скочи с 3.5%. Някои книжа на компании от инфраструктурния сектор, възобновяемата енергия и производството на марихуана, считани за вероятни победители от управление на Байдън, потънаха с цели 8%.

Индексът за волатилност на Чикагската стокова борса CBOE, показател за краткосрочна волатилност, спадна до двуседмично дъно, след като се повиши до 4-месечен връх в навечерието на изборите. Към 21 часа Dow Jones Industrial Average се покачва с 2.32%, S&P 500 - с 2.85%, а Nasdaq Composite - с 4.10%.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар