🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Американските бизнеси се подготвят за бунтове заради президентските избори

Очакванията са за спадове на финансовите пазари при евентуални спорове за резултатите

Някои американски бизнеси решиха да обезопасят витрините си
Някои американски бизнеси решиха да обезопасят витрините си
Някои американски бизнеси решиха да обезопасят витрините си    ©  Reuters
Някои американски бизнеси решиха да обезопасят витрините си    ©  Reuters

Собственици на магазини и ресторанти в САЩ обезопасяват витрините, притеснени от евентуални бунтове заради президентските избори днес. Това се случва няколко месеца след като много фирми пострадаха по време на демонстрациите и последвалите сблъсъци, провокирани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест.

Над 96 млн. души вече са участвали в ранното гласуване в страната. Това може да доведе до най-високата избирателна активност от един век насам.

Опасенията, че вотът, предшестван от враждебна кандидатпрезидентска кампания, ще бъде оспорван, се отразиха на финансовите пазари. Все пак основните американски индекси затвориха в понеделник на по-високо равнище след рязък спад миналата седмица, пише ВВС.

Възможни са съдебни спорове

Социологическите проучвания показват, че бившият вицепрезидент Джо Байдън води спрямо сегашния държавен глава Доналд Тръмп. Но преднината на демократическия претендент е по-малка в няколкото щата, които са ключови за крайните резултати. Очакванията са за съдебни спорове в някои райони.

Заради напрегнатата обстановка министерството на външните работи на Австралия предупреди гражданите да се въздържат от пътуване до САЩ отчасти заради възможността да се стигне до сблъсъци: "Вземете предпазни мерки с цел безопасност по време на гласуването. Избягвайте области, където има протести и демонстрации."

Предупреждението на експертите

Главният политически стратег на инвестиционната банка Stifel за Вашингтон Браян Гарднър посочва, че когато през 2000 г. имаше несигурност за изборните резултати заради повторното преброяване на гласовете във Флорида, финансовите пазари са отбелязали спад с 5%.

Според прогнозата на Гарднър победата сега ще е за Байдън, но евентуални спорове за резултатите и избухване на бунтове могат да доведат до нови и по-големи спадове.

Все още няма коментари
Нов коментар