🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Тръмп и Байдън приключват най-враждебната кампания

Двамата опоненти провеждат последни митинги часове преди президентските избори в САЩ

Американската кандидатпрезидентска надпревара навлиза в последните си часове и двамата опоненти, Доналд Тръмп и Джо Байдън, правят финални обиколки на страната. В последната неделя преди вота на 3 ноември държавният глава проведе митинги в Мичиган, Айова, Северна Каролина, Джорджия и Флорида, а бившият вицепрезидент прекара деня в Пенсилвания, където ще остане и в понеделник. Демократическият кандидат ще посети също така Охайо, докато Тръмп планира още митинги в Северна Каролина, Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин.

Надпреварата остава оспорвана в два от най-важните щати, като Байдън държи лека преднина пред Тръмп в Пенсилвания, а двамата кандидати са почти наравно във Флорида, показва проучване на ABC News. Най-враждебната президентска кампания от повече от половин век насам приключва с подпалени плакати, разбити автомобили и квартални сблъсъци между симпатизанти.

В национален мащаб Байдън води пред Тръмп с 9 процентни пункта - съответно 52% на 43%, според усреднените резултати от социологическите изследвания от 12 октомври досега. Преднината на бившия вицепрезидент е 9 процентни пункта в Мичиган, 8 в Уисконсин, 7 в Пенсилвания, 5 в Северна Каролина, 4 в Аризона и 3 във Флорида, пише Washington Post.

Какво казаха двамата кандидати

В Мичиган Тръмп заяви, че по време на мандата му автопроизводствената индустрия се е възстановила. "Икономиката сега расте с най-бързия темп, регистриран някога", коментира той. Американската икономика отбеляза рекорден ръст от 33% през третото тримесечие на тази година след рекордно свиване от 31% през второто тримесечие, но експертите предупреждават, че преодоляването на негативните ефекти от пандемията от коронавирус може да отнеме години.

По-късно в Айова Тръмп обеща защита на границите и повече консервативни съдии в съдилищата. Относно COVID-19 той заяви, че американците могат да избират между "смъртоносното затваряне на страната от Байдън" или "безопасната ваксина, която да сложи край на пандемията".

Същевременно на митинг във Филаделфия Байдън се обърна към чернокожата общност, като обеща да се справи със "системния расизъм" в САЩ. Освен това той критикува начина, по който администрацията на Тръмп е реагирала на пандемията, която непропорционално е засегнала афроамериканските граждани. "Почти криминално е как той се отнася към нея. Това води до масови жертви в чернокожата общност и е абсолютно ненужно."

Изчакване за резултатите?

Над 92 млн. души вече са участвали в ранното гласуване, което е напът да доведе до най-високата избирателна активност в САЩ от столетие, пише ВВС. Преброяването на гласовете след президентския вот може да отнеме няколко дни, но обикновено е ясно кой печели в ранните часове на следващата сутрин. През 2016 г. Тръмп се качи на сцената в Ню Йорк към 03:00 местно време, за да изнесе победната си реч.

Този път обаче експерти предупреждават, че може да се наложи да се изчака повече за резултатите - може би дни, дори седмици, тъй като се очаква скок на пощенския вот. През 2000 г. например резултатът също не беше ясен в рамките на няколко часа и победителят не беше официално потвърден до решението на Върховния съд месец по-късно.

В неделя новинарският сайт Axios написа, че Тръмп планира да обяви победа във вторник вечер, ако е видно, че води в гласуването.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 3

    Давай, Доналд! Дори само за да погубиш заразилата света неолиберална чума с всичките й мултикулти симптоми, ще ти търпим простотиите още 4 г!

    За сряда съм си приготвил добър малбек и няколко легена за гилзите под телевизора...Щото радостта и мъката в ЮЕс доста джепане ще изпука.

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Едно е сигурно ! Американците ще си имат най дъртия президент в историята ...

    Нередност?
Нов коментар