🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката се възстановява с 4.3% ръст през третото тримесечие

На годишна база обаче спадът е с 5.2% въпреки положителен принос на потреблението

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След двуцифрения спад през второто тримесечие българската икономика се възстановява с 4.3% ръст през юли-септември, показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ). Да се правят заключения за цялата година обаче е рано, предвид ускореното разпространение на COVID-19 в България и Европа от октомври насам и негативния ефект, който това ще има върху темпа на икономическо възстановяване през следващите месеци. И все пак повечето институции подобриха прогнозите си за спада през тази година, но пък и заложиха по-бавно възстановяване от шока догодина.

Очаквано, на годишна база местният брутен вътрешен продукт (БВП) остава под нивото си през същия период на 2019 г. - спадът е с 5.2% при отчетени -8.6% през второто тримесечие. Положителен принос идва единствено от крайното потребление.

Европа остава по-напред

Въпреки плюсът на тримесечна база трябва да се отбележи, че възстановяването в България изглежда доста скромно спрямо другите страни членки в ЕС. През второто тримесечие например икономиката на ЕС намалява с 11.4% спрямо предходното (при -10.1% в България), а през третото се възстановява с 11.6% - почти три пъти над българския темп. На годишна база пък ЕС отчита спад от 4.3%, а еврозоната - от 4.4%, показват експресните оценки на Евростат.

Икономиката през лятото

От експресните данни на националната статистика става ясно, че големият двигател на българската икономика през лятото е бил крайното потребление. На годишна база растежът е внушителните 9.3%, а на тримесечна - 9.8% като някои икономисти вече се усъмниха в тези данни. Фактор за значителното повишение тук може да са фискалните стимули на правителсвтото в отговор на кризата. Вероятно фактор е и наложения кредитен мораториум, който за няколко месеца остави повече средства на разположение на част от хората с ипотечни кредити. И още - това лято много българи се преориентираха и вместо да посетят Гърция, предпочетоха за лятната си ваканция Южното Черноморие. Подробна разбивка на данните ще бъде достъпна след месец.

От друга страна инвестициите отбелязват ръст на тримесечна база, но на годишна остават с 5.7% под нивото си от третото тримесечие на 2019 г. По текущи оценки стойността на бруто капиталообразуването през юли-септември превишава 6 млрд. лв. или около 20% от БВП.

Приносът на нетния износ също е отрицателен. През третото тримесечие износът на стоки и услуги намалява с 22.3% на годишна база, а вносът - с 3.4%. Така външнотърговското салдо остава положително, но, докато преди година стойността по експресни оценки превиши 4 млрд. лв., сега плюсът е около 780 млн. лв. или 2.5% от БВП.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар