🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия иска споразумение в ЕС за затваряне на ски курортите до януари

Италия и Франция подкрепят координирания подход, Австрия - не

Меркел настоява за постигането на решение, обхващащо целия съюз
Меркел настоява за постигането на решение, обхващащо целия съюз
Меркел настоява за постигането на решение, обхващащо целия съюз    ©  Reuters
Меркел настоява за постигането на решение, обхващащо целия съюз    ©  Reuters

Германия иска да бъде договорено споразумение със страните - членки на ЕС, за затваряне на ски курортите до началото на януари заради пандемията от коронавирус. Канцлерът Ангела Меркел настоява за постигането на решение, обхващащо целия съюз, пише ВВС.

Подновените рестрикции доведоха на намаляване на инфекции в някои европейски държави, но Световната здравна организация предупреждава, че пандемията може да се влоши през зимните месеци.

Кой е "за" и "против"

Италия и Франция подкрепят един координиран подход, но Австрия изразява притеснения. Рим подчертава нуждата от общи действия относно ски курортите, като премиерът Джузепе Конте се обяви за забавяне на започването на ски сезона. Но предупреди: "Ако Италия реши да затвори всички свои ски лифтове, но няма поддръжката на Франция, Австрия и другите държави, тогава италианските туристи ще рискуват пътуване в чужбина и ще донесат вируса обратно у дома." Френският президент Еманюел Макрон вече заяви, че ски курортите в страната ще останат затворени до Нова година. Премиерът Жан Кастекс коментира, че иска правилата за ски курортите да бъдат "хармонизирани на европейско ниво, колкото е възможно повече".

Австрия обаче изразява опасения спрямо евентуален план, обхващащ целия ЕС. От финансовото министерство посочват, че ако Брюксел принудително затвори ски курортите, "тогава те ще трябва да платят за това", а компенсациите могат да достигнат милиарди евро.

Швейцария като алтернатива

Същевременно Швейцария, която не е в ЕС, вече отвори ски курортите си, така че туристи от съседни страни могат да предпочетат тази дестинация.

Ски лифтовете работят с изискването да се носят маски, което доведе до критика от страна на Световната здравна организация: "Когато броят на новите заразени намалее, а той ще намалее, тогава ще бъдем толкова свободни, колкото ни се иска. Но точно сега? Трябва ли ски курортите да отворят?"

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар