🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лошите дългове в Китай

Задълженията се събират и с насилствени действия

Неизплатените просрочени задължения на потребителите може да достигнат близо 3.3 трлн. юана (500 млрд. долара) през следващата година спрямо само 1 трлн. юана през 2015 г.
Неизплатените просрочени задължения на потребителите може да достигнат близо 3.3 трлн. юана (500 млрд. долара) през следващата година спрямо само 1 трлн. юана през 2015 г.
Неизплатените просрочени задължения на потребителите може да достигнат близо 3.3 трлн. юана (500 млрд. долара) през следващата година спрямо само 1 трлн. юана през 2015 г.    ©  Reuters
Неизплатените просрочени задължения на потребителите може да достигнат близо 3.3 трлн. юана (500 млрд. долара) през следващата година спрямо само 1 трлн. юана през 2015 г.    ©  Reuters

Видеозаписи на събирания на дългове се превърнаха в популярен поджанр в китайските платформи за споделяне на клипове. Много от тях представят млади мъже, които ловко се справят с телефонни обаждания от агресивни събирачи на дългове. Някои от клиповете показват насилствени действия - дърпане на косата, удари - които са се превърнали в определение за бизнес, който отдавна остава нерегулиран в Китай. Събирачите на дългове понякога се представят за полицаи; данните за приятелите и семейството на длъжниците се продават, за да могат те да бъдат тормозени. Бързото увеличение на личния дълг обаче принуждава регулаторите да действат.

Между 2015 г. и 2019 г. дългът домакинствата в Китай се е увеличил с около 4.6 трлн. долара - сума, близка до натрупаните от американците 5.1 трлн. долара за подобен период преди световната финансова криза от 2007 - 2009 г., показват данни на консултантската фирма Rhodium Group. Неизплатените просрочени задължения на потребителите може да достигнат близо 3.3 трлн. юана (500 млрд. долара) през следващата година спрямо само 1 трлн. юана през 2015 г., смята друга консултантска компания - iResearch.

През юни южният китайски град Шенжен изготви първия в страната закон за личния фалит. Съдилищата редовно изслушваха спорове между кредитори и кредитополучатели, но позволяваха само на кредиторите да завеждат дела. Новият закон, който ще влезе в сила през следващата година, ще предложи на длъжниците по-голяма защита срещу кредиторите. Няколко други града провеждат подобни експерименти, въпреки че "тези реформи все още са много ограничени", казва Ли Цзяо от адвокатската кантора Buren.

В същото време централната банка издаде в края на миналата година проект за правила, с които заплаши да накаже банките за работата им с измамни събирачи на дългове, но въпреки това смекчи тона преди правилата да влязат в сила на 1 ноември тази година. Правителственият натиск, твърдят ръководителите в индустрията, е довел до консолидация. Някои компании като YX Asset Recovery са забранили личните посещения и работят само с кол-центрове - практика, считана за по-малко натрапчива. YX, които имаха над 10 хил. агенти миналата година, се отрекоха от практики като продажба на информация за длъжници, представяне за държавни служители и заплашване с насилие.

Слаб ефект

И все пак ранните реформи не постигат особен ефект. Те са засилили контрола върху събирането на дългове от банките, но онлайн кредиторите и компаниите за микрокредити представляват по-големия риск. Процентът на некоректните небанкови заемодатели се е покачил до над 30% тази година, а при банките той е само 5%. Повечето онлайн кредитори не попадат в обсега на новите правила и често наемат местни агенции за събиране на дългове, които прибягват до агресивни, често незаконни тактики за връщане на задълженията.

Прекратяването на личните посещения също не е елиминирало тормоза над длъжниците. Изглежда, че физическите заплахи се заменят с посреднически форми на "емоционален натиск", прилагани по време на чести телефонни обаждания, казва Том Макдоналд от университета в Хонконг. За тези, които търсят съвет как да се справят с неофициални агенти, е достатъчно да се обърнат към нарастващия архив на видеозаписи за събиране на дългове, достъпни онлайн.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Могат да вземат уроци от нашите събирачи на дългове ...

    Нередност?
Нов коментар