🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфектирането с COVID-19 дава имунитет колкото ваксините

Британско проучване показва, че защитата срещу повторно заразяване трае поне пет месеца

Прекаралите коронавирус са защитени от повторно инфектиране колкото хората, които са ваксинирани срещу COVID-19. Това показва проучване сред 20 хил. британски здравни служители, извършено от Public Health England - изпълнителната агенция на здравното министерство в Обединеното кралство, и цитирано от Financial Times.

Изследването, направено между юни и ноември, включва 6000 здравни работници, които са били инфектирани с коронавирус, и 14 000, които не са били.

Добра новина според експертите

Резултатите показват, че инфектирането е осигурило поне 83% защита срещу повторно заразяване, като процентът надминава 94 при защита срещу симптомно протичане на COVID-19. Това е равносилно на данните за най-ефективните ваксини срещу коронавирус.

Сюзън Хопкинс, която е старши медицински съветник на Public Health England, казва, че тази "силна, макар и непълна защита" срещу повторно инфектиране трае поне пет месеца. "Инфектирането е като ваксината, което е много добра новина", коментира тя. И допълва, че постигането на определено равнище на имунитет в обществото ще намали разпространението на вируса.

Какво означава това за безсимптомното реинфектиране

Проф. Елинор Рийли от University of Edinburgh смята, че тези данни също така означават, че е по-малко вероятно излекуваните от коронавирус да инфектират някого, без да разберат, тъй като заразяването изглежда, че осигурява защита от около 75% срещу безсимптомно реинфектиране.

Все пак Сюзън Хопкинс призовава да не се избързва с изводите: "Ако вече сте прекарали заразата и сте защитени, може да сте сигурни, че е малко вероятно да развиете остра инфекция, но има риск да придобиете инфекция и да я предадете на другите."

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 9

    Анонимният кьопав преводач* на тази информация, (която е нова само за него), ако можеше да мисли, просто нямаше как да не стигне до логични въпроси, по които да поразсъждава и така да придаде авторство на текста:

    1. Кампанията за телевизионно имунизиране е пропагандна тъпотия все едно от сталиновото време, защото по елементарен начин лъже тия, които много държат да бъдат лъгани;
    2. След като придобитият имунитет от САРС Ков-2 е едва 6 месеца, означава ли това, че през 2021 г. трябва да организират още две такива театрални имунизации?
    3. Повторната лятна и третата зимна имунизации кой и с какви препарати ще ги обезпечи?
    4. Кой ще ги плаща?
    5. Всъщност колко струва една доза?
    6. Налага ли се популацията да се ваксинира на всеки 6 месеца до края на света?
    7. Кой ще определи това? Защото СЗО видимо е декласирана, заради абсурдните си зависимости си от частни (Бил Гейтс и Рокфелер) структури;
    8. Дали ковид истерията няма да постави човечеството в тотална зависимост от фармакорпорациите? Вече видяхме проявленията на неусетната ни зависимост от ІТ корпорациите, след като изключиха щепсела на най-разпознаваемата и най-овластената личност на Земята - президента на САЩ.
    9 Продължава ли да ражда чудовища сънят на разума?

    О, да! И все по-страшни.
    А с подобни елементарни текстчета Капитал люлее приспивно люлката на Ония 80%...
    ---------
    * Двете съседни съждения са взаимно изключващи се:
    "...тези данни също така означават, че е по-малко вероятно излекуваните от коронавирус да инфектират някого, без да разберат, тъй като заразяването изглежда, че осигурява защита от около 75% срещу безсимптомно реинфектиране.

    ...Ако вече сте прекарали заразата и сте защитени, може да сте сигурни, че е малко вероятно да развиете остра инфекция, но има риск да придобиете инфекция и да я предадете на другите.

    Прокопиев, от гората с мрежи ли ги ловите?

    Нередност?
  • 2
    snejavasileva avatar :-|
    snejavasileva
    • - 9
    • + 6

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Ами научете се да четете а не само да минавате с очи по буквите. Незнам какво казвате с този коментар което да не го знаят повече от елементарно запознатите хора. Не се ваксинирате, кой ви кара насила. Не е лошо да прочетете пак написаното и този път използвайте и мозъка си ако го има.

    Нередност?
  • 3
    jincho avatar :-|
    joe nikoi
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":
    Имунитета трае "поне пет месеца". Тъй като не е минало много време няма как да докаже за повече но до края на лятото ще има данни за година. Възможно е да трае и повече от година.
    Ето друг коментар по темата:
    https://youtu.be/8UTC9hW_VsA
    Линк към press release:
    https://www.gov.uk/government/news/past-covid-19-infection-provides-some-immunity-but-people-may-still-carry-and-transmit-virus
    И самото изследване:
    https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.15.20247981v1.full.pdf

    Нередност?
  • 4
    agw1568280755621017 avatar :-|
    Hristo Karatonev

    До коментар [#1] от "D-r D":

    https://www.youtube.com/watch?v=Gu7ftu__LZk

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-?
    D-r D
    • - 3
    • + 5

    Благодаря за вниманието.
    Моля да се замислите (кой колкото може) защо тази зима 2020/2021 за пръв път откакто се помним в БГ няма грипна епидемия.
    Нещо да се чува за антигрипните ваксини?

    Или на общото събрание на вирусите короните са узурпирали цялата власт над човешката популация?

    Нередност?
  • 6
    vwj11615405 avatar :-|
    vwj11615405

    До коментар [#1] от "D-r D":
    Колкото морал, толкова и мозък - тоест никак!

    Нередност?
Нов коментар