Противници на ваксинационния сертификат смятат, че той заплашва основни права на европейците

Някои страни и компании подкрепят предложението за доказателство за имунитет

Във вторник стана ясно, че Гърция предлага ЕС да въведе ваксинационен сертификат като начин за преодоляване на корона кризата. В писмо до Европейската комисия, видяно от Politico, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис посочва, че е необходимо да се постигне "общо съгласие за структурата на сертификата, за да бъде приеман във всички страни членки".

Противници на идеята коментират, че тя ще подкопае основни права на европейците, като раздели хората на категории въз основа на здравния им статут и като забрани достъп до обществени услуги за неваксинираните.

Кой е против

Някои страни в ЕС са твърдо против. Франция изключва възможността за ваксинационни паспорти, въпреки че няколко френски здравни експерти изразиха подкрепа за инициативата. Макар че Белгия също изрази интерес, нейният регулатор по отношение на данните предупреди, че не трябва да се прави ваксинационна база данни, тъй като обявената цел за събирането на информация е неясна и тя ще представлява "съществена намеса в правото на защита на личните данни". Доклад от миналата година на изследващата изкуствения интелект група Ada Lovelace Institute посочва, че имунните паспорти, включително ваксинационните, ще представляват "изключително висок риск по отношение на социалната дискриминация, изключване и уязвимост".

Ваксинационните паспорти "поставят жизненоважни въпроси за защитата на данните и на човешките права", смята Ана Бедусчи от Exeter University. Според нея те ще доведат до разделяне на хората на базата на здравния им статут, което може да се използва за определяне на степента им на свобода.

Кой подкрепя

Предложението за имунен сертификат има и поддръжници в ЕС. През октомври Естония сключи споразумение със Световната здравна организация за разработването на дигитален имунизационен сертификат, който да позволи презграничната обмяна на ваксинационни данни. Унгарското правителство заяви, че ще изисква от пристигащите да показват посредством мобилно приложение дали са били ваксинирани, за да получат достъп до страната. В Испания има идея да се въведе обратен ваксинен паспорт, като се регистрират тези, които отказват да се ваксинират, и се споделят данните с европейските партньори.

Израел също действа по въпроса, като въвежда приложение, което ще позволи на ваксинираните граждани да посещават културни и спортни събития, както и да пътуват в чужбина без нуждата от карантина. И някои компании подкрепят този подход. Австралийската авиокомпания Qantas заяви, че планира да изисква документ за ваксинация от пасажерите, а нова реклама на Ryanair гласи: "Ваксинирай се и тръгвай". Технологичният гигант IBM пък проучва как би работила на практика една такава система.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    Видимо ковид-ът като политически реакции е по-опасен, отколкото като медицински факт, щом се посяга към поредната сегрегация.

    Приумицата да се измисли още едно малцинство (на ваксинираните), което да се обгрижва пропагандно и конфронтира с останалото неваксинирано мнозинство е изцяло в руслото на неолибералното мислене и действие.

    Че така биха били накърнени цивилизационни права не само на европейците (от които единствено се интересува авторката), а на всеки жител на планетата, е извън съмнение. Защото, ако в Испания/Гърция/Занзибар вземат да не пускат без "оня паспорт", това касае не само нас, гражданите на ЕС, а и всички индуси, нигерийци, японци, монголци, маори и т.н, нали?

    През 60-те години негрите в САЩ са носили своите "паспорти" на лицата си и не са били допускани в автобуси, училища, та и в клозети за бели. Сегашната вълна от агресия на черния расизъм в Щатите е камшичния удар от онова американско безумно мачкане на човешко достойнство.

    Искаме да повторим това за децата си, но по друг сегрегационен признак ли?

    Принуждаването към ваксиниране чрез (засега) ограничаване на свободата на пътуване, а по-нататък (вероятно) и на заемане на определена работа, на прием в университет, училище, детска градина и пр. е погазване на граждански права. Принуда да се постави ваксина с недостатъчно проучени реакции на организма, на въпросите за които и най-големите световни светила отговарят еднотипно: "няма данни", не е доказано", "не знаем", "рано е да се каже".

    Е, аз бих пожертвал лятото си в Гърция, но няма да бъда опитна мишка на "съвършена", едва 3-4-месеца изпитвана ваксина.

    П.П. Според директора от 1984 г насам на американския институт по алергични и заразни болести д-р Антъни Фаучи, който е и съветник по темата на всички американски президенти от Рейгън насам, не е доказано по никакъв начин, че получилите имунитет срещу САРС Ков-2 чрез преболедуване или имунизиране престават да са разпространители на заразата. Да, те са защитени, но не и околните им.

    П.П.2 Как ще се наказват хората, на които поради здравни проблеми не може да им се поставят ваксини? Ами преболедувалите, които имат създаден имунитет и нямат необходимост да се имунизират?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    П.П.3 След като частни търговски дружества (Qantas, Ryanair ) безпрепятствено и противозаконно могат да ограничават цивилизационни права, какво пречи собстваникът на ресторанта на ъгъла отсреща да не допуска гейове или цветнокожи? Или това е дискриминация...

    Нередност?
  • 3
    valdim avatar :-P
    Dimov
    • - 1
    • + 1

    Очаквам П.П.4 и т.н.
    Завидна хиперактивност. Поздравления.

    Нередност?
  • 4
    dess avatar :-|
    dess

    Тепърва има да се доказва какъв имунитет дават ваксините.

    Нередност?
  • 5
    prostokiro avatar :-|
    Харвард
    • + 1

    До коментар [#3] от "Dimov":

    Докторът говори истини. Здравият разум е отстъпил на напъните на ковидистите да прокарат своите, вариращи от безмислени до безумни, идеи.

    Нередност?
Нов коментар