Китай насочва системите си за наблюдение към проследяване на журналисти

"Будещите притеснение" ще бъдат класифицирани в зелена, жълта и червена категория

Много от камерите в Китай са свързани с изкуствен интелект и могат да разпознават лица
Много от камерите в Китай са свързани с изкуствен интелект и могат да разпознават лица
Много от камерите в Китай са свързани с изкуствен интелект и могат да разпознават лица    ©  Reuters
Много от камерите в Китай са свързани с изкуствен интелект и могат да разпознават лица    ©  Reuters

Смята се, че системите за лицево разпознаване в Китай вече се използват в по-голямата част от страната. Но сега чрез фирмата за анализ на данни за наблюдение IPVM британската ВВС се е сдобила с документи, които показват, че властите в провинция Хънан разработват система за проследяване, използваща сканираща лицето технология, която може да засича журналисти и други хора, които са описани като будещи притеснение.

Системата, която ще бъде свързана с китайската национална база данни, класифицира журналистите според цветовете на светофара - в зелено, жълто и червено, като попадналите в червената категория ще бъдат "третирани както подобава". Цел за наблюдение са и други "притеснителни субекти", сред които чуждестранни студенти и жени мигранти. Информацията ще бъде събирана от мобилни телефони, социални мрежи, данни за карания автомобил, отсядания в хотели, билети за пътувания, собственост на имоти и снимки.

От организацията Human Rights Watch коментират: "Целта е да се гарантира, че всички знаят, че могат да бъдат и ще бъдат проследявани". От фирмата IPVM посочват: "Техническата структура на масовото наблюдение в Китай остава слабо разбрана, но изграждането на проследяваща технология за държавен натиск върху журналистите е нещо ново. Тези документи осветляват какво искат китайските власти от масовото наблюдение".

"Тематични библиотеки" от данни

Документите показват, че е имало търг за разработването на новата система, на който са участвали китайски компании и който е бил спечелен на 17 септември от NeuSoft. Системата включва технология за лицево разпознаване, свързана с хиляди камери в Хънан, която алармира властите, когато е локализиран някой, будещ притеснение. Будещите притеснение субекти са категоризирани в "тематични библиотеки" във вече съществуващата база данни, съдържаща информация и снимки на живеещите в провинцията.

Една от целите на местното управление в Хънан са журналистите, включително и чуждестранните служители на медии. Според документите ключовите журналисти, будещи притеснение, ще бъдат разпределяни в три категории, като аларма ще известява кога тези от червената и жълтата категория са си купили билет, за да пътуват из провинцията.

Системата ще оценява и чуждестранните студенти, разпределяйки ги в три степени на риск - отлични студенти, такива със средни възможности и нестабилни студенти. Оценката се базира на всекидневното посещаване на лекциите, резултатите от изпитите, страната на произход и спазването на дисциплина. Училищната администрация ще известява властите за студенти, които будят притеснение за сигурността, и те ще бъдат проследявани. Фокусът на системата ще бъде и върху жени имигранти, които нямат правото на пребиваване в страната. Голяма част от тях идват в Китай в търсене на работа или са обект на трафик от съседни държави.

Информация за пол, възраст и етнически произход

Миналата година в. Washington Post писа, че технологичният гигант Huawei е тествал софтуер, който може да разпознава хора от етническото малцинство уйгури, след което известява полицията. Компанията е работила по изкуствен интелект, който сканира отделни лица в тълпата и дава информация за пола, възрастта и етническия произход на даден човек.

Китай е обект на силен международен натиск заради обвинения в репресии над уйгурите в Синдзян. Докато властите в Пекин твърдят, че мерките в провинцията са необходими за предотвратяването на терористични дейности.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Тежко им на мисирките ако не възхваляват партията и мъдрото ръководство на другарят Си ...

    Нередност?
Нов коментар