🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Центристът Армин Лашет е новият лидер на германските християндемократи

Лоялният поддръжник на Меркел има добри позиции да я наследи като канцлер

Центристът Армин Лашет, който е премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, беше избран за лидер на германския Християндемократически съюз (ХДС) - партията на канцлера Ангела Меркел. Той е лоялен поддръжник на Меркел и по време на изборната си кампания е казвал, че промяна в партийния курс би "изпратил грешен сигнал".

Сега Лашет има добри позиции да наследи канцлера, когато тя слезе от поста през септември. Тогава германците ще гласуват на парламентарни избори, но не е сигурно, че новият лидер на ХДС ще стане кандидат на партията за управленската позиция.

Сигнал за приемственост

"Искам да направя всичко възможно, за да може да останем обединени тази година и за да гарантираме, че следващият канцлер ще бъде от ХДС/ХСС", заяви 59-годишният Лашет в победната си реч.

Той спечели надпреварата срещу двама съперници по време на онлайн конгреса на партията. При балотажа победи с 521 на 466 гласа консервативния бизнесмен Фридрих Мерц. Третият кандидат - Норберт Рьотген, беше елиминиран при предишния тур. Сега Лашет ще замени като партиен председател Анегрет Крамп-Каренбауер.

"Приемственост" - това е думата, която описва кандидатурата му, обобщава ВВС. Той защити позицията на Меркел по време на бежанската криза от 2015 г. и е известен с либералната си политика, про-ЕС нагласите си и способността да се свързва с имигрантската общност. Но когато миналата пролет призова за по-ранно облекчаване на карантинните ограничения заради коронавируса, германските медии писаха, че това ядосало Меркел. Впоследствие Лашет отстъпил от позицията си, но е трябвало да работи здраво за овладяване на щетите по своя политически имидж.

Анализ на Politico посочва, че изборът на Лашет показва намерението на център-дясното да продължи умерения курс на Меркел и да не скъсва с нейната ера в политиката на Германия. По време на управлението си тя успя да разшири подкрепата за ХДС извън традиционната консервативна база на партията и наскоро Лашет отхвърли твърденията, че е необходимо привличането на повече консервативни гласоподаватели, някои от които се отклониха към крайнодясната "Алтернатива за Германия".

Кого ще избере ХДС

Сега въпросът е дали ХДС ще го избере за свой кандидат за канцлер на изборите през септември. Смята се, че здравният министър Йенс Шпан, който беше избран за един от заместниците на Лашет, има амбиции за поста.

Същевременно според скорошните социологически проучвания регионалният премиер на Бавария Маркус Зьодер също би бил популярен избор. Нито един от двамата до този момент не е заявил, че би искал позицията, а крайното решение ще се вземе през пролетта.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov

    Този тип е нещо като Меркел, но само в лошите и страни и нищо от добрите. Действително, не изглеждаше, че има добър кандидат и според малко над 50% от членовете явно е по-малкото зло. Но нито има позиция по нещо, нито широка подкрепа в CDU. Един никкаъв подлизурко, който се добра до политически пост с цената да казва всичко, което важните в момента искат да чуят. Би бил абсолютна грешка за кандидат-канцлер, защото германците нямат нужда от такъв. Сьодер по-скоро бил имал шанс. Ако CDU/CSU не успеят на следващите избори, тук ще стане голяма бъркотия, от която печелят само неандерталците на Алтернатива за Германия и Зелените, които обаче не са гарант за сигурност. Така че ще видим, дали политическите амбиции на едно неприятно човече ще набутат Германия в задънена улица. Това за никого няма да е добре, както вече знаем.

    Нередност?
Нов коментар