🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия и ЕС се подготвят за живот след Меркел

Новият лидер на ХДС Армин Лашет обещава приемственост. Но преди да стане канцлер, трябва да спечели собствената си партия и избори

Армин Лашет не вдъхновява. Но по-важното е дали може да обединява
Армин Лашет не вдъхновява. Но по-важното е дали може да обединява
Армин Лашет не вдъхновява. Но по-важното е дали може да обединява    ©  Reuters
Армин Лашет не вдъхновява. Но по-важното е дали може да обединява    ©  Reuters

"Никакви експерименти" е лозунгът, с който първият федерален канцлер на Германия Конрад Аденауер печели най-убедителната си изборна победа през 1957 г. Повече от половин век по-късно Християндемократическият съюз (ХДС) продължава да харесва това послание на своя основател и го приложи при избора на Армин Лашет за свой нов лидер.

Умереният премиер на 18-милионната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия беше сигурният и комфортен избор за председател на управляващата партия и предпочитаният кандидат на канцлера Ангела Меркел за неин приемник. За разлика от своите съперници Норберт Рьогтен и Фридрих Мерц, които обещаваха да поведат ХДС в нова посока, Лашет гарантира продължаване на курса на Меркел. Това е успокояващо послание и за партньорите на Германия в ЕС, някои от които вероятно са били притеснени от възможността по-твърдолинейният консерватор Мерц, определян - леко пресилено - като германския Тръмп, да застане начело на ХДС.

През своите четири мандата като канцлер, в три от които начело на "голяма коалиция" между ХДС и социалдемократите, Меркел се превърна във въплъщение на добродетелния центризъм. А също и в главния кризисен мениджър в ЕС. Но същите тези качества имаха ефекта на успокоително хапче върху германската политика, пише списание Economist. И сега перспективата за живот след Меркел, която ще напусне канцлерския пост след парламентарните избори през септември, ще се окаже разтърсваща за много германци. А също и за ЕС, защото, както отбелязва в свой анализ за Politico управляващият директор на Eurasia Group Мухтаба Раман, никой не е готов за "Европа след Меркел" и дори френският президент Еманюел Макрон няма капацитета "да запълни празнината, която ще остави германският канцлер".

Надпревара със скрити фаворити

За Лашет победата на партийния конгрес за избор на нов председател на ХДС на 16 януари е само първата стъпка към канцлерството. Тя го поставя във водеща позиция да наследи Меркел, но съвсем не му гарантира съвместната номинация на ХДС и баварското ѝ поделение ХСС за кандидат за канцлер в кампанията за вота на 26 септември.

Макар в надпреварата за лидер на ХДС да участваха трима кандидати, за канцлерския пост се спрягат и други имена. Едното от тях е на харизматичния председател на ХСС и премиер на Бавария Маркус Зьодер, който е далеч по-популярен от Лашет не само сред консервативните избиратели, но и сред германците като цяло. Колкото и да отрича да има амбиции на федерално ниво, високият рейтинг на Зьодер може да му донесе симпатиите на ХДС, ако нейният собствен лидер не успее да вдъхнови избирателите. В същото време популярният здравен министър Йенс Шпан (макар и с леко пострадал имидж покрай бавното начало на ваксинирането срещу COVID-19 в страната), който работеше за кампанията на Лашет, продължава дискретно да сондира за собствените си шансове за канцлерска номинация.

Всъщност първата задача на Лашет е да обедини собствената си партия. Това е нещото, което неговата предшественичка и протеже на Меркел Анегрет Крамп Каренбауер не успя да направи, след като през 2018 г. подобно на Лашет победи на балотажа за председателския пост на ХДС Фридрих Мерц, но бе принудена да подаде оставка в началото на миналата година. Сега малката преднина на Лашет пред Мерц - 53% срещу 47%, отново показва, че в ХДС има значима фракция, която би искала партията да завие в по-ярка консервативна посока след 15 години центризъм в стил "Меркел".

"Силата на Фридрих Мерц е неговият политически профил, а на Лашет - способността му да интегрира, доказана в ролята му на премиер на Северен Рейн-Вестфалия, където той успява да се справи с всички крила в ХДС. Да направи това на федерално ниво е неговият шанс, но в същото време и неговото предизвикателство", казва пред "Капитал" проф. д-р Андреас Рьодер, преподавател по съвременна история в Университета в Майнц. И добавя, че за да си осигури пътя към властта, Лашет "трябва да отговори на два въпроса - иска ли да стане кандидат за канцлер и ще бъде ли способен да интегрира Мерц фракцията на партията. Ако и двата отговора са "да", тогава номинацията му ще бъде безспорна".

Най-добрият начин да убеди съмняващите се е с победи. Преди федералните избори през есента има два важни вота в провинциите Райнланд-Палантин и Баден-Вюртемберг през март, на които той ще трябва да докаже, че ХДС може да печели дори когато Меркел с нейния космически рейтинг от 84% е поела към изхода. "Лашет трябва не просто да демонстрира, че е политик, който е способен да помири партията и да решава проблемите на общество, обхванато от корона криза. Начело с него ХДС трябва да спечели двата вота в провинциите, за да затвърди водещата си роля и да се подготви за успех във федералните избори", казва пред "Капитал" д-р Геро Нойгебауер, политолог от Свободния университет в Берлин.

Канцлер за Европа

Ако новият лидер на ХДС успее да спечели доверието на партията си и на германците, ще дойде ред и на въпроса какъв канцлер би бил той за Европа. "Лашет е роден европеец и ще гарантира приемственост в две отношения - той ще отстоява мира и демокрацията, както го прави Меркел, и ще търси компромиси за решаване на проблеми, както Меркел. Тъй като е роден и живял в Западна Германия, близо до границите с Холандия и Белгия, той разбира ценността на отворените граници. И отказа да ги затвори дори по време на пандемията", посочва Геро Нойгебауер.

Очакванията са, че франкофилът Лашет би продължил внимателния проевропейски подход на Меркел и би търсил засилване на френско-германския мотор в ЕС. Той подкрепя финансирания с дълг възстановителен план на ЕС и не е смятан за фискален ястреб, който би бил твърд по отношение на страни като Гърция и Италия. Но пък настоява германският бюджет, отпуснат заради корона кризата, да се върне към баланс до 2024 г.

По-мекото му отношение към Китай и изказванията в подкрепа на противоречивия газопровод "Северен поток-2" и срещу демонизирането на руския президент Владимир Путин заради анексирането на Крим будят някои притеснения в ЕС. Но германската външна политика не се определя от един човек, а и ако ХДС управлява след септември, то ще е с коалиция.

Всъщност по-голямата тревога е, че като провинциален политик той няма дипломатически профил. "Проблемът е, че му липсва външнополитически опит. За да бъде силен партньор на Макрон и честен германски брокер в ЕС, Лашет ще трябва да навакса със стратегическата си компетентност. Но той е демонстрирал, че е способен да се учи", казва Андреас Рьодер. Вероятно мотото "без експерименти" ще се хареса и в ЕС.