По-мрачни икономически перспективи за Германия през 2021 г.

Възстановяването от корона кризата може да не е толкова бързо и сигурно

Ако икономиките на Европа бяха духов оркестър, тази на Германия щеше да бъде тубата: най-големият и най-надежден инструмент на континент, съставен от корнети и тръби. Миналата пролет тя се справи с най-голямата рецесия след Втората световна война по-добре от съседите си благодарение на по-краткия и по-разхлабен локдаун в страната и масивния фискален стимул. Тази година се очакваше Германия да се възстанови по-бързо от своите колеги.

Последните статистически данни обаче показват, че клапаните на тубата са заседнали: възстановяването може да не е толкова бързо и сигурно, колкото се прогнозираше. На 14 януари Националната статистическа агенция Destatis обяви, че германската икономика се е свила с 5% миналата година. Това е болезнено, но не толкова, колкото са двуцифрените свивания в Испания и очаквани в няколко други европейски страни. През последното тримесечие на годината германската икономика е в стагнация, заяви Destatis.

Трудно начало на годината

Германия почти със сигурност ще се озове обратно в рецесия през първото тримесечие на тази година. Проучване сред мениджърите по поръчките от IHS Markit, публикувано на 22 януари, установи, че икономиката едва се разраства през януари. Производителите са силно засегнати от недостига на контейнери за доставки и по-високите цени на стоките. Флориан Хенсе, икономист в Berenberg, най-старата частна банка в Германия, прогнозира "мрачна зима" със свиване от 1% за първото тримесечие в сравнение с предходното тримесечие "с рискове, клонящи надолу".

Сривът през първото тримесечие означава, че прогнозите на правителството и институтите за икономически изследвания са били твърде оптимистични. На 27 януари Петер Алтмайер, германският министър на икономиката, обяви, че правителството променя прогнозата си за икономически растеж за 2021 г. от 4.4% на само 3%. Водещите институти за икономически изследвания, които през декември прогнозираха ръст от 4.7% за 2021 г., също вероятно ще намалят своите очаквания.

Ефектът от втората вълна на заразата

Въпреки широкото възхищение, насочено към Германия заради нейното уравновесено справяне с първата вълна на пандемията, страната се затруднява с втората. В началото на ноември беше въведен лек локдаун, който затвори ресторанти и кина, но остави магазините отворени. Тъй като броят на заразените продължи да се увеличава, локдаунът беше удължен и засилен в средата на декември със затварянето на всички несъществени магазини и училища. На 18 януари Германската централна банка обяви, че икономиката успява да се задържи на повърхността, но може да претърпи "значителна криза", ако мерките срещу коронавируса отново бъдат удължени. На следващия ден, след часове емоционални дебати с премиерите на провинциите, канцлерът Ангела Меркел обяви, че локдаунът ще бъде удължен до средата на февруари и също така ще бъде леко затегнат.

Според държавната банка за развитие KFW над 1 млн. работни места в малкия и средния бизнес са изложени на риск.

Ситуацията може и да се влоши. Миналата година броят на фалитите беше по-нисък от този през 2019 г. благодарение на решение на правителството, което даде на компаниите повече време за справяне с проблемите. Този срок вече изтече и Стефан Шнайдер, главен икономист в Deutsche Bank, прогнозира вълна от фалити. Дори бизнеси, които са били в добро състояние преди пандемията, могат да бъдат засегнати. Германската асоциация за търговия на дребно предупреждава, че до 50 хил. магазина може да се наложи да затворят през следващите месеци. И според държавната банка за развитие KFW над 1 млн. работни места в малкия и средния бизнес са изложени на риск.

Веднага след като температурите се повишат и повече германци получат ваксината срещу COVID-19, перспективите стават по-розови. "Германия е структурно все още силна", казва Холгер Шмидинг, главен икономист в Berenberg. Благодарение на своята щедра схема за отпуски Германия няма да се сблъска с масова безработица. Вторият локдаун едва засяга производството, което продължава да работи. В машиностроенето и автомобилостроенето, две основни индустрии, отново ще има отскок през 2021 г., прогнозира Шмидинг.

Въпреки това структурните проблеми, предшестващи пандемията, като застаряването на работната сила, забавянето при дигитализацията на правителството и бизнеса, скърцащата инфраструктура и прекалената зависимост от износа не са изчезнали. Малко може да се направи за справянето с тях в избирателна година, но следващият канцлер ще трябва да поеме дълбоко въздух и да се захване за работа.

От "Капитал"

По-добре от очакванията в края на 2020 г.

Най-голямата икономика в еврозоната се представи по-добре от очакванията през последното тримесечие, въпреки че бяха наложени нови ограничителни мерки за част от бизнеса. Германия е избегнала свиване на БВП в края на миналата година заради силния износ. Това е помогнало икономиката да отчете макар и скромен ръст от 0.1% спрямо предходното тримесечие. Въведените нови блокади са се отразили повече на потреблението на домакинствата, докато износът на стоки и строителството са подкрепили икономиката, показват първите данни на Федералната служба за статистика. БВП през последното тримесечие е намалял на календарно изгладена база с 3.9% в сравнение със същия период на 2019 г. - тримесечието преди началото на коронавирусната криза.

Мащабните мерки на правителството ограничиха спада за цялата година до 5% - това е второто по големина понижение след Втората световна война, но се предвижда то да продължи и през първото тримесечие на 2021 г., защото действието на мерките беше удължено до средата на февруари. Според прогнозите на правителството на Ангела Меркел БВП ще се повиши с 3.3% през 2021 г., но това е под предишните предвиждания за ръст от 4.4%. При представянето на ревизираната прогноза по-рано през месеца икономическият министър Петер Алтмайер заяви, че очаква икономиката да възвърне нивото си отпреди кризата през втората половина на следващата година.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар