Пандемията сви икономиката на САЩ с 3.5% през 2020 г.

Фед е по-уверен за представянето през тази година

Икономиката на САЩ рязко се забави през последното тримесечие на 2020 г., тъй като новата вълна на коронавируса накара щатите в цялата страна да въведат строги ограничения върху социалните събирания и бизнес активността. Брутният вътрешен продукт се е увеличил с 4% на годишна база през последните три месеца, според първите данни, обявени в четвъртък. Резултатът вероятно ще бъде преразгледан през следващите седмици. Последните три месеца са далеч от годишния темп на растеж от 33% през периода юли-септември, когато икономиката отново се отвори след първата вълна от инфекции и блокирания.

В крайна сметка пандемията доведе до спад на БВП за миналата година с 3.5%, което е най-голямото понижение от 1946 г. Очакванията тази година са икономиката да се възстанови, като председателят на Федералния резерв Джером Паул изрази увереност в това след първото заседание за годината, приключило в сряда. Международният валутен фонд увеличи значително прогнозата си за американската икономика за тази година, като предвижда ръст от 5.1%.

Забавянето на растежа беше очаквано и до голяма степен отразява намаляването на потребителските разходи след третото тримесечие. Личното потребление, което формира най-голямата част от американската икономиката, се е увеличило с 2.5%, докато предвижданията бяха 3.1%. В същото време други сектори продължават да се подобряват - нежилищните инвестиции са се покачили с 13.8%, движени от разходите на компаниите за оборудване, докато разходите за жилища са скочили с 33.5%.

В същото време Министерството на труда отчете по-голям от очакваното спад в броя на хората, които подават за първи път молби за обезщетения за безработица миналата седмица, въпреки че броят им остава висок - 847 хил. Анализаторите предвиждаха 875 хил. Подобрението обаче не беше толкова голямо, колкото изглеждаше на пръв поглед - данните от предходната седмица бяха ревизирани нагоре с 14 хил. на 914 хил.

Какво смята Фед за тази година

Късно в сряда Федералният резерв очаквано запази без промяна основния си лихвен процент близо до нула и не промени програмата си за купуване на активи, според която купува облигации за поне 120 млрд. долара на месец. Това е първото заседание на централната банка, след като демократите поеха контрола над Сената в началото на януари.

На онлайн брифинга след края на двудневното заседание управителят Фед Джером Пауъл заяви, че е малко по-уверен за бъдещото развитие на икономиката, но предупреди за някои рискове. Според него ваксинациите биха позволили малко по-нормален икономически живот. Освен това американската икономика се оказва по-силна от очакваното по време на пандемията, което се дължи на това, че компаниите и гражданите са се адаптирали.

"Предпочитаме макропруденциални инструменти (трябва да подпомагат прилагането на предпазлив подход към рисковете, които могат да прераснат в системни - бел. ред.) за решаване на евентуални проблеми с финансовата стабилност. Бихме разчитали на макропруденциална, а не на парична политика като инструменти за справяне с проблемите на финансовата стабилност", поясни Паул, като добави, че "Фед ще бъде търпелив и няма да реагира, когато видим малък, временен скок на инфлацията."

Той отбеляза, че инфлацията е средно под 2% от най-малко четвърт век, а според него "малко вероятно е това, което виждаме сега, да доведе до тревожна инфлация". Той поясни, че ако възникне необходимост, ще има инструменти за справяне с високата инфлация, но Фед не я очаква.