🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Напрежението между ЕС и Русия заради Навални премина в гонене на дипломати

Германският канцлер Ангела Меркел определи експулсирането на трима европейски дипломати от Москва като "неоправдано" и допусна нови санкции срещу Русия

Москва нареди експулсирането на трима европейски дипломати - по един от посолствата на Германия, Полша и Швеция - обвинявайки ги за участие в протестите в подкрепа на вкарания в затвора опозиционен лидер Алексей Навални.

Новината дойде по време на посещението в петък в Русия на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. Той беше очевидно изненадан от хода на Москва, за който се разбра от медиите по време на срещата му с руския външен министър Сергей Лавров. Според Борел Лавров му е съобщил, че експулсирането на дипломатите е трябвало да бъде обявено в понеделник, но информацията по невнимание е изтекла към руските медии.

На случката вече реагира германският канцлер Ангела Меркел. По време на онлайн конференция по въпросите на отбраната, в която участва и френският президент Еманюел Макрон, тя каза, че е научила в хода на разговора. "Смятаме, че изгонването им е неоправдано", заяви Меркел и изрази готовност да бъдат наложени нови санкции на Москва. "Мисля, че не така се управлява политическо напрежение, дори и вътрешно. Солидарен съм с трите страни, чиито дипломати бяха изгонени. Ще продължа да изпращам нашето ясно и силно послание до Русия по този въпрос", заяви френският президент Еманюел Макрон.

Една неловка визита

Обявяването на тримата дипломати за персона нон грата беше поантата на трудната визита на Борел - първата на толкова високопоставен представител на ЕС в Москва от 2017 г. насам. Тя беше определена от някои медии като "открита демонстрация на най-лошото от дипломацията на ЕС". "Посещението беше триумф. За руснаците", обобщава изданието ЕurActiv. Медиите критикуват Борел, че не е отменил посещението си в знак на протест срещу действията на руските власти по случая с Алексей Навални, който същия ден трябваше да се изправи в съда по поредните нелепи обвинения - за обида на двама ветерани от войната.

След като му беше отказана среща с Навални в затвора, Борел не е направил опит да посети заседанието на съда, което е открито. Неговият говорител обяснява решението със странния аргумент, че "това би създало невярното впечатление, че ние приемаме тази ситуация". Освен това Борел не се срещна с нито един представител на екипа на Навални, нито с хора от неправителствени организации, които наблюдават полицейското насилие по време на протестите и предоставят юридическа защита на арестуваните.

Борел повтори настояването на ЕС за освобождаване на Навални, но не отправи предупреждение за нови санкции, въпреки че някои страни членки настояват за това. В същото време Борел изрази надежда, че руската ваксина "Спутник V" ще бъде одобрена за използване в ЕС.

"Европейският първи дипломат Жозеп Борел стоеше смирено, докато руският външен министър Сергей Лавров наричаше ЕС "ненадежден партньор" и обвиняваше европейските лидери, че лъжат за отравянето на Навални", пише европейското издание на Politico.

Как ще отговори ЕС

Меркел защити Борел и визитата му в Москва с думите, че е "дълг" на Европа да поддържа диалог с Русия въпреки трудностите.

Швеция определи обвиненията към нейния дипломат като "напълно необосновани" и изтъкна, че си запазва правото на отговор. Полша и Германия привикаха руските посланици за обяснения и призоваха Москва да преразгледа решението си или да се подготви за ответни мерки.

Германия ще разговаря с партньорите си в ЕС за по-нататъшни стъпки по отношение на Русия след решението й за изгонване на трима европейски дипломати, заяви германският външен министър Хайко Маас в интервю. "Ще обсъдим следващите си стъпки много подробно с нашите колеги от ЕС. Важна е тясната координация между партньорите", каза той. "От самата Русия зависи какви отношения иска с останалата част на Европа. Винаги сме подчертавали, че не искаме да прекъсваме нишката на диалога с Русия и се стремим - въпреки всички трудности - към добри, поне разумни отношения", заяви Маас.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ahj21578679 avatar :-?
    ahj21578679
    • - 1
    • + 3

    Виенската конвенция, която регулира дипломатическия протокол, не допуска намеса на дипломати във вътрешните работи на страната, в която са акредитирани. Участието в антиправителствени митинги е такова. И българската страна не представи доказателства за шпионството на руски дипломати и не заведе дела срещу техни български помагачи, но изгонването им се прие с радост. Защо идентично действие на руската страна предизвиква сега тремор?

    Нередност?
  • 2
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • + 1

    На зла круша, крив прът! Пътеката, посочена от Бай Дън , по която побърза да тръгне първо ЕК, ще доведе ЕС до кьорсокак. А заради това, което ще сътвори действащият президент на САЩ, може да съжаляваме за бившия такъв.

    Нередност?
Нов коментар