🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спадащите доходи подхранват протестите за Навални в Русия

Потреблението на домакинствата е намаляло с 8.6% през миналата година, а икономиката се е свила с над 3%

Пандемията разкрива неуспеха на правителствата да се справят с дългогодишни структурни проблеми, като много недофинансирани болници и училища, ниски пенсии и високи нива на корупция, които обикновено не позволяват на голяма част от фискалните мерки да постигнат целта си.
Пандемията разкрива неуспеха на правителствата да се справят с дългогодишни структурни проблеми, като много недофинансирани болници и училища, ниски пенсии и високи нива на корупция, които обикновено не позволяват на голяма част от фискалните мерки да постигнат целта си.
Пандемията разкрива неуспеха на правителствата да се справят с дългогодишни структурни проблеми, като много недофинансирани болници и училища, ниски пенсии и високи нива на корупция, които обикновено не позволяват на голяма част от фискалните мерки да постигнат целта си.    ©  Reuters
Пандемията разкрива неуспеха на правителствата да се справят с дългогодишни структурни проблеми, като много недофинансирани болници и училища, ниски пенсии и високи нива на корупция, които обикновено не позволяват на голяма част от фискалните мерки да постигнат целта си.    ©  Reuters

Арестът на опозиционния активист Алексей Навални даде тласък на национални протести в Русия, но голяма част от обществения гняв срещу режима на президента Владимир Путин беше подхранвана от постоянно и нарастващо чувство за икономически проблеми сред населението на страната. На фона на застоя на икономиката, срив на инвестициите и строги мерки за разходите, въведени от правителството, реалните доходи на руснаците са паднали в пет от последните седем години и са намалели с 3.4% през 2020 г. През 2020 г. разходите на средно статистическия руски гражданин са се понижили с 11% в сравнение с 2013 г.

Голяма част от тази икономически проблеми се дължат на решенията, взети в Кремъл. Пандемията разкрива неуспеха на управлението да се справи с дългогодишни структурни проблеми, като много недофинансирани болници и училища, ниски пенсии и високи нива на корупция, които обикновено не позволяват на голяма част от фискалните мерки да постигнат целта си.

С настъпването на пандемията Кремъл избра да се откаже от инвестиционния си план за 360 млрд. долара, целящ да насочи средства към по-бедните региони. Вместо това удвои до 183 млрд. долара националния си фонд, който се използва като буфер срещу потенциални глобални шокове.

"Хората наистина са накрая... Те достигат своя лимит", казва пред Financial Times Елина Рибакова, заместник-главен икономист в Института за международни финанси. "Това е цената на стратегията "крепостта Русия". Властите бяха толкова притеснени от външните заплахи, че напълно забравиха местното население... те са били пренебрегвани твърде дълго и сега са разочаровани."

По-малко потребление

Потреблението на домакинствата е спаднало с 8.6% през миналата година, а икономиката се е свила с над 3%. Макар това да е по-малко от другите развиващи пазари, това означава, че руският брутен вътрешен продукт на човек от населението сега е с 30% по-нисък от 2013 г.

През първите девет месеца на миналата година 19.6 млн. руснаци са били под прага на бедността, което е 13.3% от населението. През 2018 г. Путин обеща, че до 2024 г. ще намали наполовина броя на руснаците, живеещи в бедност - става дума за хората с по-малко от 165 долара на месец. Миналата година, след като броят им се повиши, той удължи срока за тази цел и обещанието да увеличи реалните доходи до 2030 г.

"Икономическите проблеми са основната грижа на руснаците в продължение на много години", казва Денис Волков, заместник-директор на "Левада център". "Хората се оплакват от ниски заплати и пенсии и високи цени за храните, лекарствата, комуналните услуги. В края на 2020 г. песимизмът отново започна да расте и можем да очакваме, че рейтингът на Путин отново ще се понижи", добавя той.

Недоволството от спадащите доходи и нарастващите разходи се подхранва от твърденията за подкупи на режима, като тези, направени от екипа на Алексей Навални миналия месец във видеоразследване за построен от олигарси дворец за Путин за 1.3 млрд. долара на Черно море. В него бяха показани луксозни вносни мебели и италиански тоалетни четки за по 700 евро всяка.

"За 90% от руснаците тази тоалетна четка струва повече, отколкото изкарват за един месец", обяснява Сергей Гуриев, професор по икономика в Science Po в Париж. "Вие сте възмутени - виждате, че правителството обещава, че доходите ще се увеличат, а това не става."

"За няколко години Путин успя да убеди руснаците, че нещата не са толкова лоши и възстановяването е близо. Но досега руснаците виждат, че той лъже. Няма възстановяване, няма план, няма визия ", каза Гуриев, който е приятел на Навални и го е съветвал в миналото. "И на всичкото отгоре обикновените граждани и държавните служители не са в една лодка."

Активността на Навални не се фокусира само върху разкриването на предполагаема корупция сред управляващия елит. През април той предложи икономически план за облекчаване на натиска върху руснаците, като призова за отпускане по 40 хил. рубли на възрастен гражданин, отмяна на сметките за комунални услуги по време на пандемията и предоставяне на безвъзмездни средства на стойност 2 трлн. рубли за малкия бизнес.

Обещания на думи

Кремъл твърди, че програмата му за целенасочена помощ, въведена миналата пролет, е помогнала на руската икономика да се възстанови по-бързо от западните страни с по-големи стимулиращи пакети. Липсата на директни плащания към гражданите, съчетана със спада на реалните доходи, означава, че обикновените руснаци още не са усетили много ползи, казва Гуриев.

"В абсолютни числа руското правителство не е похарчило много и ще похарчи още по-малко през 2021 г.", обяснява той. "Голяма част от тези разходи всъщност не бяха разходи, а отлагане на данъци. Ако трябва да платите тази година, ще трябва да платите по-късно. Това помага, но само временно."

Нарастващата бедност е довела до това обществената подкрепа за управляващата партия на Путин "Единна Русия" да спадне до исторически минимуми, според политически анализатори. И вероятно ще натежи много върху перспективите на партията на парламентарните избори през септември, където организацията на Навални се надява да се възползва от нарастващото недоволство и да използва тактическо гласуване, за да отстрани действащи депутати.

"Хората като цяло се чувстват по-безнадеждни и че имат по-малко да губят", смята Рибакова. "Руснаците не са съгласни помежду си по много неща. Но има консенсус относно това, което те не харесват - корупцията, рушащите се мрежи за социална сигурност и игнорирането на обикновените хора."

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    venelingeologia avatar :-|
    venelingeologia
    • - 5
    • + 1

    Айде, Кире! Оди си земи кирията, па после виж как са нарастнали доходите на средняците в САЩ. ...

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "venelingeologia":

    Доходите в гнилия Запад и да не нарастват, и да спадат - пак са в пъти по-добри от доходите в Русия. Средната заплата в Русия е по-ниска от средната заплата в България.

    Плюя им на колхозническия просперитет, към който ни дърпат хиляди червенотиквеници.

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 1

    Не я мислете Русия, тя се е справяла и с по-големи проблеми от сегашната пандемия..........

    Нередност?
Нов коментар