🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Китай изпревари САЩ като най-голям търговски партньор на ЕС

На европейските лидери ще се наложи да избират между Вашингтон и Пекин в дългосрочен план

Китай е бил основният търговски партньор на ЕС през 2020 г., измествайки САЩ. През трудната заради пандемията минала година търговията между ЕС и Китай е нараснала, докато вносът и износът със САЩ са отбелязали спад в сравнение с 2019 г., сочат данни на Eurostat.

Това се случва на фона на опитите на Брюксел да засили икономическите връзки с Пекин, включително и чрез двустранното инвестиционно споразумение. Този ход обаче води до притеснения сред европейските политици и гражданското общество, пише Politico.

Нагоре, нагоре

През миналата година износът на стоки от ЕС за Китай се е увеличил с 2.2%, а вносът - с 5.6%. Едновременно с това европейската търговия с останалия свят спада - надолу с 9.4% като износ и с 11.6% като внос спрямо 2019 г. Пандемията нанася сериозен удар върху трансатлантическата търговия, като износът на стоки от ЕС за САЩ намалява с 8.2% на годишна база, а вносът - с 13.2%. Така Америка вече не е водещият търговски партньор на съюза и е изместена от Пекин - износът на ЕС за Китай през 2020 г. е в размер на 202.5 млрд. евро, а вносът - 383.5 млрд. евро.

По време на глобалната търговска криза блокът е увеличил своя търговски излишък, който достига 30.1 млрд. евро през 2020 г. Данните на Eurostat също така показват, че европейската търговия е започнала да се възстановява през втората половина на годината, като през декември 2020 г. износът на стоки от ЕС за останалата част от света, както и вътрешноевропейската търговия са били с по-голям обем в сравнение със същия месец на предишната година.

Изборът на Европа

Всичко това изправя ЕС през необходимостта да направи в даден момент избор между САЩ и Китай. "Европа може и да не иска да избира страна, но независимо дали им харесва, на нейните лидери в крайна сметка ще им се наложи", пише в коментар за Politico известният автор Майкъл Шуман, който пише книги за Китай. И допълва, че това не е нещо, което ЕС иска да чуе в момента, като някои политици и бизнес лидери продължават да твърдят, че конфронтационният подход на Вашингтон е грешен и Брюксел не трябва да се меси.

Съюзът им своите причини да не се забърква - той има ползи от добрите връзки и с двете световни сили. Дългогодишните договорки в областта на сигурността със САЩ осигуряват стабилност и защита срещу евентуални заплахи, като например Русия. В същото време китайската икономическа експанзия предлага на европейските компании възможност за растеж, който не могат да постигнат у дома.

Според Шуман Европа вероятно ще успее да поддържа този баланс за известно време, но постепенно той ще става все по-труден. Без изгледи за стопяване на ледовете помежду си и Вашингтон, и Пекин ще опитват да привлекат ЕС на своя страна, а изборът всъщност ще е между дългосрочните и краткосрочните интереси. "Действителността е такава, че Китай иска да създаде свят, който не е безопасен за Европа - стратегически, икономически и идеологически. Президентът Си Цзинпин активно опитва да подкопае статута на демокрациите в глобалния ред. Колкото повече сили набира Пекин, толкова по-малко толерантен ще става", обобщава Шуман.

По думите му Китай представлява икономическа опасност за Европа в дългосрочен план - не само защото е конкурент в глобалната пазарна икономика, а и защото неговите политики целят да се възползват от отворената световна система, за да я доминират. В анализа си Шуман заключава, че Пекин не може да бъде истински партньор на ЕС и колкото по-късно европейците разберат това, толкова по-слаба ще стане позицията им. А междувременно азиатската държава ще продължава да използва разделението между демокрациите, за да преследва интересите си.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Това е елементарен превод на отделни части от твърде подробната и многопластова статия в европейското издание на Политико от вчера:

    https://www.politico.eu/article/europe-cant-stay-neutral-in-us-china-stand-off/

    Малко срамно е преводачите да се обявяват за автори...

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    До коментар [#1] от "D-r D":
    За нивото на журналистиката ОК, а за Китай?

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "masay":

    Китай е заплаха. Китай е друга цивилизация, друго възприятие за света, друга култура - друг свят.
    Помните ли историята на възхода на османците през Средновековието? Същото е и с Китай в момента: сдружат се с един закъсал княз и го сложат на десния си фланг да воюва с друг закъсал християнски княз. И така княжество след княжество, Сюлейман Великолепни стигна до стените на Виена...
    Историята се повтаря. Причините за тогавашната катастрофа на византийци, българи, власи, сърби - също.
    В безмерната си алчност западната цивилизация отгледа своя пореден джелатин - Китай.
    Поне успях да насиля сина си да научи китайски...

    Нередност?
Нов коментар