🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Глобалната търговия се възстановява до нивото преди пандемията

Промишленото производство в края на миналата година също нараства

Разширяването на търговията се подхранва от нарастващото търсене на вносни стоки в развитите икономики
Разширяването на търговията се подхранва от нарастващото търсене на вносни стоки в развитите икономики
Разширяването на търговията се подхранва от нарастващото търсене на вносни стоки в развитите икономики    ©  Reuters
Разширяването на търговията се подхранва от нарастващото търсене на вносни стоки в развитите икономики    ©  Reuters

Глобалната търговия със стоки и промишленото производство се върнаха за първи път до предпандемичните нива в края на миналата година, след като претърпяха исторически спад поради ограничения, целящи да контролират разпространението на коронавируса.

Обемът на търгуваните стоки се е увеличил с 2.1% на месечна база през ноември, сочат данните на Нидерландското бюро за анализ на икономическата политика, което е над нивото от декември 2019 г. Това е с 1.5% повече от нивото от предходната година и първото увеличение на годишна база след удара на пандемията, съобщава Financial Times.

Промишленото производство се е увеличило с 1.1% на месечна база, достигайки равнището си от ноември 2019 г., показват данните на бюрото. Покачването беше концентрирано до голяма степен в Китай, където производството нарасна с близо 7% на годишна база. Промишленото производство в САЩ остава с 5.4% под нивото от ноември 2019 г., докато в еврозоната е с 1.6% по-ниско.

Данните за търговията са коригирани както според инфлацията, така и според сезона.

Голямо търсене от развитите страни

Разширяването на търговията се подхранва от нарастващото търсене на вносни стоки в развитите икономики. Китай беше основният печеливш от ситуацията, регистрирайки 5.6% ръст на износа на месечна база през ноември, но обемът на вноса в страната спадна. Вносът на стоки нараства с 3% на месец в САЩ и с 1.9% в еврозоната.

Китай стана най-големият търговски партньор на ЕС през първите 11 месеца на 2020 г., изпреварвайки САЩ.

Китай стана най-големият търговски партньор на ЕС през първите 11 месеца на 2020 г., изпреварвайки САЩ, показват отделни официални данни. Подобрението както в търговията, така и в промишленото производство дойде преди новия ръст на заразените в няколко големи икономики, което доведе до нови блокирания и ограничения на дейността и може да създаде пречка за икономическото възстановяване. Но се очаква световната търговия да е продължила да нараства през декември според проучване на IHS Markit, което показва увеличаване на дела на световните предприятия, които съобщават за подобряване на чуждестранните поръчки.

Адам Слейтър, водещ икономист в Oxford Economics, смята, че "въпреки подновените ограничения в редица икономики през последните месеци темпът на растеж на търговията през 2021 г. ще бъде силен". Той очаква обемът на световната търговия да се увеличи с около 9% през 2021 г., след като се срина със 7% през миналата година. Но Джоана Конингс, старши икономист в ING, предупреждава, че недостигът на транспортни контейнери и нарастващите разходи за морска търговия могат да ограничат обемите.

Все още няма коментари
Нов коментар