Китай ще е "велика производствена сила" поне след 30 години

Ключови технологии все още са в ръцете на САЩ, твърди висш китайски правителствен съветник

Китай ще стане "велика сила" в производството поне след 30 години. Това посочи в реч пред партийните делегати в Голямата зала на народа в Пекин Миао Вей, член на водещата правителствена консултативна структура - Китайската народна политическа консултативна конференция.

"Основните ни мощности все още са слаби, а ключови технологии са в ръцете на други, което крие риска да бъдем стиснати за гърлото", коментира правителственият съветник.

Зависимост от американски продукти

Въпреки че азиатската страна е възприемана за "фабриката на света", тъй като над една трета от глобалното производство на стоки от автомобили до телефони идва оттам, китайските лидери се безпокоят за зависимостта от американските технологични продукти, включително полупроводници, пише ВВС. Но Миао Вей предупреждава, че макар Китай да продължава да произвежда голямо количество потребителски и индустриални стоки, производството като дял от икономиката спада "прекалено рано, прекалено бързо". За 2020 г. производството е съставлявало малко над една четвърт от БВП, което е най-ниското равнище от 2012 г. насам. Това кара правителственият съветник да обобщи: "Китайската производствена индустрия постигна много през последните години, но ситуацията да бъдеш голям, но не и силен, и да бъдеш широкообхватен, но не и добър не се е променила особено."

Лидерите в Пекин обявиха проектоплана за икономиката за следващите пет години. В него като приоритет е посочено ускоряване на разработването на технологиите от чипове до изкуствен интелект. Тези цели са в резултат на постоянното блокиране на достъпа на Китай до американска технология по време на управлението на Доналд Тръмп. Китайски компании като Huawei бяха отрязани от възможността да купуват жизненоважни компоненти.

Сформирането на собствен висококачествен производител на чипове е основна задача за китайското ръководство. Техният петгодишен план е насочен към седем стратегически области, смятани за ключови за националната сигурност, като сред тях са изкуственият интелект, невронауката, космическите технологии и квантовият компютър. Документът посочва, че страната цели увеличаване на конкурентоспособността си в самолетостроенето, роботиката и превозните средства, задвижвани от чиста енергия.

Цел за иновации и висококачествено развитие

Миналия петък при откриването на тазгодишния Националния народен конгрес китайският премиер Ли Къцян обяви цел за растежа от над 6% за 2021 г. с думите: "Цел от над 6% ще ни позволи да посветим цялата си енергия на въвеждането на реформи, иновации и висококачествено развитие. Определяйки я, ние взехме предвид възстановяването на икономическата дейност, пострадала заради пандемията от коронавирус." Той също така обяви очаквания за градската безработица от около 5.5% с намерение за създаване на над 11 млн. нови работни места в градовете, както и за бюджетен дефицит от около 3.2% от БВП.

Според някои анализатори целите за икономическия ръст са скромни предвид прогнозата на Международния валутен фонд за растеж от 8.1% за страната за тази година. "Консенсусът за 2021 г. е за около 8-9%, но това идва от ниска база. Фокусът все още е върху качеството вместо върху количеството на растежа", коментират от компанията за инвестиционни услуги Fidelity International.

От инвестиционната банка China Renaissance казват, че по-гъвкавата цел за ръста оставя възможност за структурни реформи: "Смятаме, че вероятно целта ще бъде постигната, което индикира, че властите обръщат фокуса върху качествения растеж вместо върху скоростта."

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 5

    Силата е в този, който води прогреса. Технологиите се измислят в САЩ, а китайците само ги имитират и произвеждат.

    Нередност?
  • 2
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • + 3

    Нови технологии при диктатури НЕ стават! Умните бягат на Запад, където постиженията им за защитени. А в Китай технологиите са на партията ..който не знае, там като си купиш жилище - купуваш си право да живееш в него, не жилището! Т.е - ако партията те обяви за враг на народа (примерно лекар си, сигнализираш за нов вирус) - вземат ти жилището. НЯМА такова нещо - нотариален акт и е твое и на наследниците ти ...

    Нередност?
  • 3
    kamenlitchev avatar :-|
    Камбанка

    Робска главица в Китай, не само я сече сабя, ами и органи "дарява". В тази връзка, обаче, мисъл за прогрес не ражда.

    Нередност?
  • 4
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 1

    Интересно е, че за разлика от други лидери, тези не се главозамайват от предишни успехи, затваряйки си очите за основния проблем. В крайна сметка това, което в Европа и САЩ се случва независимо, в Китай се случва само по план. И явно тези, които правят плана са наясно какво правят, за разлика от политиката и бизнеса в Европа, която изостава заради недалновидното си и високомерно отношение към нови технологии.
    Що се отнася до изкуствен интелект, от първа ръка мога да кажа, че Китай бълва много, но нищо гениално. Докато в Щатите се случва истинският научен прогрес... в голяма част от който участват китайски студенти и доценти. Изглежда, че културната среда в Азия не е подходяща за истински иновации. И дали това ще се промени, не зависи от плана за петилетката.

    Нередност?
Нов коментар