Саудитска Арабия налага ограничения на бизнеса на международни компании

Кралството ще изисква от 2024 г. регионалните им централи да се намират в страната

Саудитското правителство инвестира 220 млрд. долара в проекти, насочени към превръщането на Рияд в градските икономики, влизащи в топ 10 на света.
Саудитското правителство инвестира 220 млрд. долара в проекти, насочени към превръщането на Рияд в градските икономики, влизащи в топ 10 на света.
Саудитското правителство инвестира 220 млрд. долара в проекти, насочени към превръщането на Рияд в градските икономики, влизащи в топ 10 на света.    ©  Reuters
Саудитското правителство инвестира 220 млрд. долара в проекти, насочени към превръщането на Рияд в градските икономики, влизащи в топ 10 на света.    ©  Reuters

Самоуверено и неочаквано Саудитска Арабия обяви, че до 2024 г. нейното правителство ще спре да прави бизнес с международни компании, чиито регионални централи не са в кралството. Новината внесе смут сред инвеститори, банкери и работници емигранти, съобщава CNBC.

През последните години Саудитска Арабия сама се определяше като място за привличане на централни офиси в кампанията си за създаване на работни места в частния сектор и диверсификация на икономиката си като част от визията за 2030 г. на престолонаследника Мохамед бин Салман.

Състезание с Дубай

Само че сега това се превръща в ултиматум за компаниите - или да преместят централата си в кралството, или ще изгубят печеливши държавни договори. Според регионални анализатори и финансови специалисти тази стъпка по всяка вероятност е насочена срещу Дубай.

Саудитска Арабия възнамерява да прекрати сключването на договори с компании и търговски институции с регионални централи, които не се намират в кралството. Мярката ще включва агенции, институции и фондове, собственост на правителството, и ще влезе в сила на 1 януари 2024 г., съобщи Саудитската агенция по печата.

Засега политиката изглежда ще се прилага само за фирми, които правят бизнес с правителството. Онези, които не преместят централите си в Саудитска Арабия, все още могат да работят в частния сектор. Обединените арабски емирства са на 16-о място според индекса на Световната банка колко лесно се прави бизнес, докато Саудитска Арабия е на 63-та позиция в класацията.

Досега представители на ОАЕ не са коментирали новината, но бившият финансов министър на Дубай Насър ал-Шейх отправи критики към кралството. Решението "противоречи на принципа на единния пазар в Персийския залив", написа Ал-Шейх в понеделник вечерта в Twitter. "Принудителното привличане не е устойчиво и най-ефективно е подобряването на средата", казва той, аргументирайки се, че тъй като най-големият пазар в региона вече претърпява сериозно развитие, ходът на Саудитска Арабия е ненужен.

Всъщност богатото на петрол кралство - най-големият пазар в региона с население от 34 млн., 70% от които са по-млади от 30 години - привлече вълна от нови инвестиции през последните години, съвпадащи с началото на либерализацията в икономиката и социалната сфера.

Invest Saudi, подразделението за насърчаване на инвестициите в страната, предлага специални данъчни облекчения и други стимули за мултинационалните компании. Консултанти от водещи американски фирми бяха изпращани редовно от Дубай, за да разработят стратегия за това как консервативният мегаполис Рияд може да се конкурира и да измести Дубай като сериозен бизнес център в региона.

Google Cloud, Alibaba и Western Union са едни от най-новите големи имена в бизнеса, които правят бизнес в кралството. И по време на годишния инвестиционен форум в Саудитска Арабия през януари 24 международни компании обявиха плановете си да преместят регионалните си централи в Рияд, включително PepsiCo, френската компания за нефтени сондажи Schlumberger и канадската верига за бързо хранене Tim Horton's.

Саудитското правителство инвестира 220 млрд. долара в проекти, насочени към превръщането на Рияд в една от градските икономики, влизащи в топ 10 на света. Градът предлага конкурентни необлагаеми заплати на служители, желаещи да се преместят там. Но дали това ще е достатъчно, за да примами емигрантите от Дубай, където животът е доста по-либерален?

"Начинът на живот в Саудитска Арабия не е сравним", казва един от базираните в Дубай рискови инвеститори, който не желае името му да се разкрива поради професионални ограничения. Той определя Дубай като глобален град, докато Рияд е далеч от това. Според него привлекателността на Дубай се дължи в голяма степен на това, че градът е международен, както и ОАЕ като цяло.

Успехът на глобалния модел на отвореност на Дубай се вижда и от данните - Обединените арабски емирства през 2019 г. са привлекли 300% повече преки чуждестранни инвестиции от Саудитска Арабия, въпреки че икономиката на страната е около половината от размера на тази на кралството.

Проблем срепутацията

Попитайте чужденци какво мислят за Саудитска Арабия и те веднага ще я свържат с лошо състояние на човешките права и потискане на жените. "Страна, която активно заглушава жените? Не, благодаря", твърди американски емигрант, работещ в Абу Даби.

Рияд е подложен на критики от правозащитни организации и редица правителства за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г. и за арестуването на няколко жени активистки.

Правителството на Саудитска Арабия "ще подреди нещата така, че да убеди компаниите да се преместят", каза Майк Стивънс, експерт от Персийския залив и научен сътрудник в Foreign Policy Research Institute. Той нарече решението "драматичен и смел ход от саудитците, който е доста рисков". И все пак много емигранти, които са работили в кралството, се чувстват по различен начин.

"Няма съмнение, че Саудитска Арабия ще се конкурира с Дубай", каза Алекс Наср, консултант с няколко години опит в страната, добавяйки, че вече се конкурира в заплатите. "Сега с Vision 2030 и радикалните промени, които страната прокарва, тя ще започне да наваксва с качеството на живота", смята Наср, според когото щом ограниченията върху социалния живот бъдат вдигнати, експатите ще се насочат към кралството.

Шейн Шин, съосновател на базираната в Абу Даби фирма за рисков капитал Shorooq Partners, отваря втори офис в Рияд, където ще удвои броя на персонала си. "Темпото и скоростта, с която Саудитска Арабия се движи, са просто умопомрачителни", казва той пред CNBC.

Повече въпроси, отколкото отговори

Новината остави инвеститорите и анализаторите с повече въпроси, отколкото отговори. Какво ще представлява регионална централа? Може ли компания да има два регионални централни офиса, или просто да изгради по-малък офис в Рияд с надпис "Централа", като същевременно запази по-голямата част от персонала си в Дубай? Ще има ли изключения или вратички? И какво обхваща "регионът": само държавите от Персийския залив или по-далеч до Египет, Северна Африка и Турция?

Важно е дали това решение идва след консултация със съседите на Саудитска Арабия и какви може да са последиците от опитите на Рияд да измести своите съюзници в икономиката? Така или иначе саудитският ход вероятно ще има значителни регионални последици и ще ускори надпреварата между Саудитска Арабия и ОАЕ за модернизация на региона, тъй като двете страни се конкурират в привличането на чуждестранни фирми.

Регионалните инвеститори очакват да се изяснят какво представлява "централа" по дефиницията на кралството и повече подробности, които биха могли да им помогнат да планират следващите си действия. Някои експерти смятат, че кралството просто опипва почвата, след като през последните години свикнаха с внезапни и драматични изявления от кралския двор. "Тяхната стратегия е погрешна - стратегията трябва да се основава на икономика", казва базиран в Дубай банкер. "Но в крайна сметка засега мисля, че те просто се опитват да тестват пазара."