🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Икономиката на Великобритания с най-голям спад от 300 години

Началото на годината също не е оптимистично заради продължаващата блокада

Финансовият министър Риши Сунак призна, че данните показват, че икономиката е преживяла сериозен шок в резултат на пандемията
Финансовият министър Риши Сунак призна, че данните показват, че икономиката е преживяла сериозен шок в резултат на пандемията
Финансовият министър Риши Сунак призна, че данните показват, че икономиката е преживяла сериозен шок в резултат на пандемията    ©  Reuters
Финансовият министър Риши Сунак призна, че данните показват, че икономиката е преживяла сериозен шок в резултат на пандемията    ©  Reuters

Икономиката на Великобритания е нараснала повече от очакваното през четвъртото тримесечие въпреки обширните ограничения заради COVID-19, но размерът й е под нивото отпреди пандемията, а очакванията за първото тримесечие не са добри.

Брутният вътрешен продукт (БВП) се е покачил с 1% през трите месеца до декември спрямо предходното тримесечие, показват данните на Службата за национална статистика. Резултатът е малко по-добър от очакванията на анкетираните от Reuters икономисти за 0.5%.

На годишна база обаче понижението е 7.8% - два пъти над това на Германия и три пъти на САЩ. Разликата в представянето отразява дългите периоди на строги ограничения във Великобритания, големите фискални стимули в САЩ и намалението на данъците в Германия, отбелязва Financial Times.

За цялата минала година икономиката се е свила с 9.9%, което е най-големият спад от 300 години и два пъти по-голям от този по времето на финансовата криза. Това илюстрира пълния мащаб на щетите от пандемията.

Финансовият министър Риши Сунак призна, че данните показват, че икономиката е преживяла сериозен шок в резултат на COVID-19. "Въпреки че има някои положителни признаци на устойчивост на икономиката през зимата, ние знаем, че настоящото блокиране продължава да има значително въздействие върху много хора и бизнеса", казва Сунак.

По-големи надежди за тази година

Bank of England очаква икономиката рязко да се свие през първото тримесечие поради последното блокиране на национално ниво. Но фактът, че в Обединеното кралство ваксинацията се развива доста бързо на фона на останалите страни в Европа, поражда надежди за икономическо възстановяване от пролетта.

Бързата ваксинация може да помогне за по-ускорено възстановяване.

Самюел Томбс, главен икономист в Pantheon Macroeconomics, казва: "Очакваме огромен тримесечен възход от 6% на БВП през второто тримесечие, последван от увеличение с 2.2% през третото." Това може да означава по-бързо възстановяване, отколкото в други европейски страни, където разпространението на ваксината е много по-бавно. Само през декември икономиката се разшири с 1.2% в сравнение с предходния месец, отразявайки частично възобновяване след блокадата през ноември.

Джонатан Атоу, който е част от ръководството на статистическата служба, отбелязва, че разхлабването на ограниченията в много части на страната доведе до възстановяване на някои сектори през декември. Става дума за продажбите на автомобили, салоните за красота и сектора на гостоприемството.

Секторът на услугите постигна най-силен отскок, като през декември нарасна с 1.7% в сравнение с предходния месец, тъй като отварянето на магазините, баровете и ресторантите увеличи продажбите. Растежът в производството е по-бавен в сравнение с услугите, но все пак се покачва седми последователен месец. За разлика от тях строителството спада за пръв път от пролетта.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kiro1234 avatar :-P
    Kiril Kirilov
    • + 1

    Едно е очакване, пък ще видим. Имам леки съмнения, икономика базирана на услуги на 60% при това положение е съмнително, че ще порасне толкова. Но за прогнози никой не наказва :).

    Нередност?
Нов коментар