🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Да се държиш по най-добрия начин

С нарастването на икономическите предизвикателства Саудитска Арабия укротява пагубната си външна политика

Престолонаследникът прави корекция    ©  Reuters

За Мохамед бин Салман липсата на новини е добра новина. От 2015 г., когато започна стремителния си възход от малко известен саудитски принц до де факто владетел, той сътвори дълъг списък действия, които му създадоха репутацията на порочен и буен. Сред тях бяха катастрофалната (и продължаваща) война в Йемен, блокадата на Катар, странното отвличане на тогавашния премиер на Ливан Саад Харири и убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. У дома той хвърли в затвора активисти със съмнителни обвинения и изтръска за кеш джобовете на принцове и бизнесмени, задържайки последните в позлатен арест в хотел Ritz-Carlton в Рияд.

Нищо от това не беше от полза за привличането на чуждестранни инвестиции, от които принц Мохамед се нуждае, за да отдалечи саудитската икономика от прекомерната й зависимост от петрола. Убийството на Хашоги стана няколко седмици преди организирана от основния суверенен фонд на кралството инвестиционна конференция; някои от мениджърите се отказаха да присъстват. Заключването на бизнесмени в луксозен хотел не беше успокояващо послание за бизнес климата. Преките чуждестранни инвестиции се свиха от 8.1 млрд. долара през 2015 г. до 1.4 млрд. долара през 2017 г.

През 2021 г. имаше много по-малко пагубни заглавия. Отчасти това е така, защото Саудитска Арабия се отказа от една външна политика, която беше враждебна, но не носеше ползи. Блокадата на Катар не доведе до големи отстъпки, а отвличането на Харири не пренастрои ливанската политика по вкуса на саудитците. През 2022 г. Саудитска Арабия ще продължи да търси нов диалог с Иран. Това няма да доведе до топли връзки между старите врагове, но може да намали риска от открит конфликт (като например спонсорираната от Иран атака срещу саудитски петролни съоръжения през 2019 г.).

Саудитците ще продължат да се отдалечават от САЩ, които отдавна са техен гарант за сигурност, защото трима американски президенти поред изглеждат недоволни от тази роля на страната си. През август саудитският министър на отбраната подписа споразумение за военно сътрудничество с руския си колега. Очаквайте още в тази посока - макар отношенията с Русия да са сложни и полезни най-вече като инструмент за дразнене на САЩ. Връзките с Китай, както военни, така и икономически, ще станат по-важни.

Саудитска Арабия се отказа от външна политика, която беше враждебна, но не носеше ползи.

У дома защитниците на принца казват, че е направил заявката си за върха. Когато се възкачи на трона, той ще символизира смяната на поколенията в една страна, която от 1953 г. е управлявана от застаряващите синове на основателя си крал Абдулазиз. В голямото кралско семейство това означава множество съперници и огорчени братовчеди. Някои все още негодуват в частни разговори, но позицията на престолонаследника изглежда сигурна. Той е популярен у дома, тъй като направи Саудитска Арабия по-малко мрачно място, като обезсили духовенството. За да остане популярен обаче, трябва да създаде работни места. Безработицата е висока - 11.3%, отчасти заради пандемията. В тв интервю през април той заяви, че половината от заетите на пазара на труда саудитци имат "лоша работа", която не им носи достатъчно доходи.

За момента подходът на престолонаследника към икономическата реформа е да остави хиляда цветя да цъфтят (буквално - през май той обяви схема за засаждане на 10 милиарда дървета в пустинята). Очаквайте още грандиозни планове през 2022 г., но също така и осезаеми усилия за подражание и конкуренция с успешните съседи.

Един очевиден подход е да се открадне бизнес от Обединените арабски емирства, които са най-диверсифицираната икономика в Персийския залив. Новите мита, наложени върху стоки от емирствата през юли, намалиха саудитския внос с 33%. През септември кралството нареди на два държавни саудитски радио- и телевизионни оператора със седалище в Дубай да преместят служителите си в Рияд. Саудитските мултинационални компании ще бъдат подложени на натиск да направят същото. Конкуренцията ще се засили през 2022 г. Но поне би трябвало да е безкръвна.

Ами ако?

През 2022 г. върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей навършва 83 години. Твърди се, че здравословното му състояние е влошено. Ами ако Хаменей умре? Съветът на експертите, съставен от десетки духовници, ще избере неговия наследник. Потенциалните кандидати вече се борят за позицията. Има слухове, че Хаменей предпочита или сина си Моджтаба или президента Ебрахим Раиси. И двамата са консерватори. Възможните по-умерени кандидати като бившия президент Хасан Рохани имат по-големи шансове. Революционната гвардия, най-могъщата военна сила на Иран, също ще иска думата. Който и да поеме управлението, вероятно ще продължи консервативния курс на Иран.

2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved