Корона кризата сви японската икономика с почти 5% през 2020 г.

Бавното ваксиниране ще доведе до спад на БВП и през първото тримесечие

През декември правителството обяви поредния пакет стимули, целящ да извади третата по големина икономика в света от спада.
През декември правителството обяви поредния пакет стимули, целящ да извади третата по големина икономика в света от спада.
През декември правителството обяви поредния пакет стимули, целящ да извади третата по големина икономика в света от спада.    ©  Reuters
През декември правителството обяви поредния пакет стимули, целящ да извади третата по големина икономика в света от спада.    ©  Reuters

Икономиката на Япония се повиши през четвъртото тримесечие на 2020 г., но това не беше достатъчно, за да предпази страната от спад през цялата минала година. Между октомври и декември брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 3% в сравнение с предходните три месеца, но растежът беше значително по-бавен лятното тримесечие, когато икономиката се разшири с 5.3%.

За цялата 2020 г. пандемията от коронавируса е причинила свиване на японската икономика с 4.8%, което е първото понижение след глобалната финансова криза от 2009 г., отбелязва BBC. Корона кризата доведе до спад на всички големи икономики през 2020 г. - БВП на САЩ се понижи с 3.5% през цялата година, а на еврозоната почти два пъти повече - с 6.8%. Само Китай успя да отчете годишен ръст от 2%, но той е най-слабият за последните десетилетия.

Япония, третата по големина икономика в света, претърпя най-тежкото си следвоенно тримесечно понижение на БВП между април и юни, след като глобалната пандемия засегна вътрешното потребление и износа. Но потреблението и износът, които са двата важни двигателя на японската икономика, също подсилиха възстановяването през втората половина на годината. Частното потребление, което съставлява повече от половината от икономиката, нарасна с 2.2% през последното тримесечие на 2020 г., макар че забави ръста си от 5.1% през предходното тримесечие.

Глобалното влияние

По-силният икономически растеж в световен мащаб през третото и четвъртото тримесечие също помогна на японския бизнес да увеличи износа.

На годишна база икономическият ръст през последното тримесечие е бил 12.7%, което е знак, че Япония може да е на път към силно и бързо възстановяване. Но растежът все още е крехък и може да бъде възпрепятстван от нови ограничения за справяне с друга вълна от COVID-19.

Такуми Цунода, старши икономист в Shinkin Central Bank Research, очаква възстановяването да не е лесно, защото Япония изостава от западните икономики във ваксинирането. "Условията са такива, че Япония няма да може да избегне отрицателен растеж през първото тримесечие", каза той пред Reuters.

"Има голяма вероятност тази година да има повтарящ се цикъл на разпространение и ограничаване на коронавирусните инфекции, което означава, че няма вероятност потреблението да се възстанови с очакваните темпове."

През декември правителството обяви поредния пакет стимули, целящ да извади икономиката от спада. Пакетът от 73.6 трлн. йени (708 млрд. долара) доведе общите разходи за икономически стимули до около 3 трлн. долара.