🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Силният износ и строителството стимулират германската икономика

БВП за последното тримесечие беше ревизиран нагоре

Експортно ориентираният производствен сектор се е възползвал от нарастващите поръчки от китайски клиенти.
Експортно ориентираният производствен сектор се е възползвал от нарастващите поръчки от китайски клиенти.
Експортно ориентираният производствен сектор се е възползвал от нарастващите поръчки от китайски клиенти.    ©  Reuters
Експортно ориентираният производствен сектор се е възползвал от нарастващите поръчки от китайски клиенти.    ©  Reuters

Силният износ и солидната строителна активност помогнаха на германската икономика да нарасне повече от очакваното през последното тримесечие. Федералната статистическа служба ревизира нагоре ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) до 0.3% в сравнение с предходното тримесечие при първа оценка от 0.1%. Това помага и свиването на икономиката през 2020 г. да е по-малко - 4.9% при обявените по-рано 5%, съобщава Reuters.

Според сезонно изгладените данни БВП на най-голямата икономика в Европа е намалял с 5.3% през миналата година, което е много по-малко в сравнение с редица други европейски страни като Италия, Франция, Испания и др. Бизнесът беше подпомогнат от силен фискален пакет стимули от правителството на Ангела Меркел, което ограничи щетите от пандемията от коронавирус.

4.2% бюджетен дефицит

Мащабното финансиране на фискалния пакет доведе до бюджетен дефицит от 139.6 млрд. евро, или 4.2% от брутния вътрешен продукт през 2020 г. Това беше първият дефицит от 2011 г. и вторият най-висок след обединението на Германия.

Ръстът на икономиката през четвъртото тримесечие следва рекордното покачване през третото от 8.5% и безпрецедентния спад от 9.7% през второто в резултат на тежкия локдаун през пролетта. Втората блокада, започнала в началото на ноември със затварянето на барове, ресторанти и места за забавление и разширена в средата на декември с повечето магазини и услуги, предизвика спад в разходите на домакинствата през четвъртото тримесечие, съобщават от статистическата служба.

Разполагаемият доход обаче леко се е увеличил, благодарение на схемите за защита на работните места и държавната помощ за родителите. Тъй като блокадата попречи на гражданите да харчат, процентът на спестявания отчете необичайно високи нива от 15.7%.

Износът нарасна с 4.5% през тримесечието, докато разходите на домакинствата са намалели с 3.3%. Това означава, че нетната търговия е допринесла с 0.6 пр. пункта за общия темп на растеж, докато по-бавната вътрешна активност е извадила 0.3 пр. пункта от ръста, обясняват от Федералната статистическа служба. Инвестициите в строителството са нараснали с 1.8% за тримесечието.

По-лошо начало на годината

Томас Гитцел от VP Bank смята, че ниските лихвени проценти са помогнали на строителната индустрия да продължи да просперира, докато експортно ориентираният производствен сектор се е възползвал от нарастващите поръчки от китайски клиенти. Перспективите остават замъглени, защото германските власти удължиха по-строгите мерки поне до 7 март.

"Гледайки напред, ние се придържаме към нашата прогноза за 1.5% спад през първото тримесечие в сравнение с предходното, главно поради негативните ефекти върху цялостната икономическа активност от удълженото и затегнато блокиране", казват от италианската банка Unicredit в бележка до клиентите си.

Карстен Бжески от ING смята, че по-строгите мерки за блокиране от средата на декември, студеният февруари и по-слабото чуждестранно търсене, поне от други страни от еврозоната, са увеличили риска за спад през първо тримесечие на 2021 г. "Двигателите на растежа през четвъртото тримесечие лесно биха могли да се забавят през първото", предупреждава Бжески.

Все още няма коментари
Нов коментар