Пазарът на облигации залага на гореща икономика в САЩ

Покачването на доходността по държавните ценни книжа може да доведе до спад на фондовите борси

В сегашната ситуация доходността на облигациите нараства с всяко положително развитие на процеса по ваксиниране и намаляване на заразените с коронавирус в САЩ
В сегашната ситуация доходността на облигациите нараства с всяко положително развитие на процеса по ваксиниране и намаляване на заразените с коронавирус в САЩ
В сегашната ситуация доходността на облигациите нараства с всяко положително развитие на процеса по ваксиниране и намаляване на заразените с коронавирус в САЩ    ©  Reuters
В сегашната ситуация доходността на облигациите нараства с всяко положително развитие на процеса по ваксиниране и намаляване на заразените с коронавирус в САЩ    ©  Reuters

Нарастващите страхове от инфлацията, оптимизмът за възможния икономически растеж и комбинацията от някои технически фактори могат да доведат до бързо нарастване на лихвените проценти. През миналата седмица за пръв път пазарът започна да се пита колко дълго Фед може да остане в режим на пауза, когато американската икономика се върне към ускорен растеж.

Доходността в дългосрочен план по американските облигации, което означава 10- и 30-годишни, се повишава, но в четвъртък към тях се присъединиха и тези с падеж от 2 и 5 години, където влиянието на Федералния резерв е по-голямо. В сегашната ситуация доходността на облигациите нараства с всяко положително развитие на процеса по ваксиниране и намаляване на заразените с коронавирус в САЩ. Като това се съчетае с по-мощния фискален стимул на президента Джо Байдън и възстановяващата се американска икономика, доходността може да се изстреля, смятат анализатори.

Камарата на представителите одобри законопроекта за облекчаване на щетите от корона кризата за 1.9 трлн. долара. Така бизнесът ще получи нови стимули, щатите - допълнително финансиране, а милиони американци - чекове за 1400 долара.

Как ще реагира Фед

Мисля, че целият пазар се опитва да разбере накъде върви икономиката и какво всъщност ще направи Фед, казва пред CNBC Ралф Аксел от Bank of America. "Започваме с Федерален резерв, който не трябва да повишава лихвените проценти до март 2023 г. Това са добри две години." Аксел смята, че Фед ще промени политиката си много бавно и първо ще се върне към пренастройване на програмата си за изкупуване на облигации, преди да повиши лихвите.

Bank of America очаква централните банкери да обсъдят по-късно тази година покупките на облигации за 120 млрд. долара, които започнаха миналия март с цел да подкрепят пазарите по време на пандемията. Според анализаторите на банката Фед ще започне да намалява покупките през следващата година.

Най-важните въпроси са свързани с двата лоста, които Фед трябва да използва - графикът за съкращения на покупките или т.нар. количествени облекчения и цикълът на повишение на лихвите. Тези влияят на променящите се очаквания за перспективите за растеж.

Фючърсите на лихвите на Фед в момента оценяват, че първото покачване на лихвите ще бъде през първото тримесечие на 2023 г., или през март. Според Аксел това ще стане през второто тримесечие и по-точно през май 2023 г. Той очаква пазарът да започне да обсъжда повишаването на лихвените проценти по-късно тази година, тъй като икономическите данни се подобряват.

Bank of America очаква ръст на американската икономика от 8% през второто тримесечие, 11% през третото тримесечие и 5% за четвъртото. Освен това банката все още не е включила никакви държавни разходи за инфраструктурни проекти за последното тримесечие.

Отражение върху акциите

Скокът в доходността на американските облигации очевидно плаши фондовия пазар, но отразява прогнозите за ръст на американския БВП от 6% тази година. Според проучването на CNBC/Moody's Analytics икономистите очакват икономиката да нарасне със средно 6% тази година.

В четвъртък водещите индекси на Уолстрийт се понижиха сериозно - S&P падна с 2.5%, а Nasdaq - с 3.5%, тъй като технологичните акции бяха особено силно засегнати. Доходността по 10-годишните облигации, приемани за бенчмарк в САЩ, беше 1.53% в края на търговията, като през деня достигна 1.61%. В петък спадът на индексите на американските борси продължи, макар да беше по-малък, като само Nasdaq приключи с лек ръст. В Европа и Азия фондовите пазари също бяха оцветени в червено.

Джим Карън от Morgan Stanley Investment Management заяви, че скоростта на нарастване на доходността безпокои пазара, тъй като консенсусното мнение беше, че тази по 10-годишните облигации ще достигне 1.5% до края на годината. Той отбелязва, че досега това силно покачване, по-високо при 10-годишните книжа, имаше само незначително въздействие върху акциите и практически никакво върху кредитните спредове. Освен това щатският долар също не е поскъпнал значително при това движение на доходността. Всички те са компоненти на финансовите условия, които все още са улеснени, а не затегнати, въпреки нарастването на доходността по облигациите.

Ефектите

Доходността се движи противоположно на цената на облигациите и бързото покачване на тази по 10-годишните книжа с над 30 базисни точки за 10 сесии вече е повлияло на пазара на кредитиране. Заявленията за ипотечни кредити спаднаха с 11.4% през изминалата седмица, тъй като лихвите се повишиха.

Пазарът на облигации е чувствителен към това, че укрепващата американска икономика също може да доведе до известна инфлация. Тъй като доходността се повишава, инфлационните очаквания на пазара на облигации също се повишават. Инфлацията едва успява да стигне целта на Фед от 2% от години и макар да е нестабилна, икономистите не очакват тя да се повиши бързо. И все пак това изнервя пазарите и доходността по облигациите нараства по целия свят, тъй като цените на суровините се повишават. Петролът е поскъпнал с около 18% само през последния месец, а медта - със 17%.

В коментарите си миналата седмица Пауъл заяви, че не смята инфлацията за сериозен проблем и каза, че Фед очаква да види по-големи числа тази пролет поради ефекта от рязкото спадане на цените през март и април, когато икономиката беше спряла. Но той не прогнозира ускоряване на инфлацията дори при силен икономически растеж и според него може да минат три години, преди инфлацията да постигне целта на Фед.

Все още няма коментари
Нов коментар