НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Великобритания започна годината със спад на икономиката от 3%

Износът на стоки за ЕС през януари се е сринал с почти 41% след Brexit

Британската икономика има да извърви дълъг път, докато се върне на нивото си отпреди пандемията.
Британската икономика има да извърви дълъг път, докато се върне на нивото си отпреди пандемията.
Британската икономика има да извърви дълъг път, докато се върне на нивото си отпреди пандемията.    ©  Reuters
Британската икономика има да извърви дълъг път, докато се върне на нивото си отпреди пандемията.    ©  Reuters

Икономиката на Великобритания се е свила с 2.9% през януари в сравнение с декември, когато блокадата заради коронавируса удари сектора на услугите. Намалението е с най-бързия темп от миналия април, след като много фирми затвориха заради мерките. Все пак то е по-малко от очакванията на анкетираните от Reuters икономисти за спад от 4.9%. Свиването спрямо първия месец на миналата година е с внушителните 9.2% при предвиждания за 7.8%. Това показва въздействието на близо една година ограничения заради ковид-19 върху икономиката.

В допълнение към мрачната картина идват и данните за търговията на страната с ЕС, които показват, че след търговското споразумение износът на стоки за евросъюза се е сринал с 40.7% през януари.

Удар върху услугите

Услугите се представят очаквано най-слабо, като понижението през януари е 3.5% спрямо декември. Този сектор създава около 80% от британската икономика и включва много бизнеси като магазини, барове и ресторанти, които бяха затворени. Заводите продължават да работят, но промишленото производство е намаляло на месечна база с 2.5%, което е първото свиване от април. Строителният сектор отчита покачване от 0.9%.

Миналата седмица Бюджетната служба към правителството съобщи, че очаква икономиката на Обединеното кралство да се върне на нивото си отпреди пандемията през третото тримесечие на 2022 г. Това е по-рано от предвижданията досега, тъй като се очаква бързо възстановяване с отварянето на икономиката, пише Financial Times.

Великобритания е една от малкото страни, които публикуват месечни данни за БВП, но тримесечните показват, че в края на миналата година Обединеното кралство се представя по-зле от много други страни.

Първият ефект от Brexit

Негативен ефект върху икономиката в началото на годината оказва и търговският срив заради влизането в сила на търговското споразумение след Brexit. Износът на стоки от страната за ЕС е намалял с 40.7% през януари, а вносът - с 28.8% според Службата за национална статистика (ONS). Това е най-големият спад от началото на събирането на информация от 1997 г.

Стойността на износа за ЕС е спаднала с 5.6 млрд. паунда, а на вноса - с 6.6 млрд. Според статистическата служба спада вносът при машините и транспортното оборудване, както и химикалите от ЕС. Вносът на автомобили, както и медицински и фармацевтични продукти са били особено засегнати. Консултантите от KPMG посочиха Brexit като вероятния виновник за спада в търговията между Обединеното кралство и ЕС, отбелязва BBC. Търговията на Обединеното кралство със страни извън ЕС е нараснала с 1.7% през януари. KPMG обръща внимание на това, че запасяването със стоки през декември е довело до засилване на търговските потоци преди Brexit.

От статистическата служба смятат, че компаниите може би са използвали този запас, вместо да купуват нови стоки през януари. Освен това краят на преходния период съвпадна с откриването на нов щам ковид-19 в Обединеното кралство, което предизвика допълнителни усложнения и забавяне, след като шофьорите на камиони трябваше да вземат представят отрицателни тестове за вируса при преминаване на Ламанша.

Това са първите реални данни след края на преходния период и показват най-големите понижения в търговията от началото на водене на статистика. Според ONS компаниите съобщават, че търговията към края на януари е станала по-лесна и обемите са започнали да се възстановяват. Goldman Sachs смята, че е твърде рано да се каже колко от намалението се дължи на напускането на ЕС от Великобритания.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    ...Търговията на Обединеното кралство със страни извън ЕС е нараснала с 1.7%...

    Нали това искаха - повече връзки с Индия и Пакистан ...

    Нередност?
Нов коментар