🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой ще се възползва от антикризисния план за 1.9 трлн. долара на Байдън

Огромният пакет, осигуряващ помощ за семействата с ниски доходи, е съществено постижение за американския президент

"Законодателството дава шанс за борба на гръбнака на нашата нация - ключовите работници, работещите хора, изградили тази страна, хората, които карат държавата да върви напред". Това заявява американският президент Джо Байдън, който в сряда постигна първата си законодателна победа.

Неговият антикризисен план за 1.9 трлн. долара в помощ на американците, пострадали от пандемията от коронавирус, преодоля последните си пречки в Конгреса. Камарата на представителите одобри огромния икономически пакет с 220-211 гласа, като нито един републиканец не гласува в негова подкрепа. Планът вече мина през Сената и се очаква да бъде подписан като закон от Байдън в петък. Той осигурява директни плащания за повечето американци, разпределя милиарди долари за проучвания на коронавируса, тестване и провеждане на ваксинационни програми, увеличава помощите за семействата с деца, удължава плащанията на милионите останали без работа и прави промени в данъчната система за хората в нужда.

Този мащабен антикризисен пакет, осигуряващ огромна помощ за семействата с ниски доходи, е съществено постижение за Байдън. Сега новата администрация ще разполага с необходимите средства, за да се бори с икономическите и социалните последици от пандемията. От това колко ефективно ще се разпредели помощта, ще зависи до голяма степен колко успешен ще е мандатът на президента. Ако рекордните разходи стимулират икономиката, без да се стигне до прегряване, Байдън ще обере политическите дивиденти.

Какво включва

  • Милиони американци, засегнати от пандемията, ще получат чекове с директни помощи до 1400 долара на човек или до 2800 долара на семейна двойка, както и още 1400 долара за зависещо от този човек или тази двойка лице. Общата сума за тези помощи е 400 млрд. долара.
  • Пълната сума от тази помощ ще получат двойки с годишни доходи до 150 хил. долара и лица с такива до 75 хил. Помощите ще започнат да се изплащат още този месец.
  • По 300 долара седмично ще бъдат плащани като обезщетение за безработица на 9.5 млн. останали без работа. Тази мярка ще продължи до 6 септември.
  • Щатските и местните власти ще получат 350 млрд. долара.
  • За училищата ще бъде отделена допълнителна помощ от 130 млрд. долара. Парите ще бъдат използвани за намаляване на размерите на класовете и за промяна в класните стаи, така че да има социална дистанция, да се инсталират вентилационни системи, да се купят лични предпазни средства. Парите ще се използват и за наемане на повече персонал.
  • С 40 млрд. долара ще бъде увеличено финансирането със същата цел на колежите и университетите.
  • Нова програма за ресторантите и баровете, засегнати от пандемията, ще получи 29.6 млрд. долара. Компаниите ще могат да получават грантове до 10 млн. долара.
  • Планът предвижда и около 50 млрд. долара за разширяване на тестването за коронавируса и за подобряване на проследяването на контактите.
  • Над 15 млрд. долара ще бъдат използвани за ускоряване на разпространението и инжектирането на ваксини срещу коронавируса.
  • Планът предвижда и увеличаване на данъчните отстъпки на семействата с деца с до 3000 долара за всяко дете между 6 и 17 години и до 3600 долара за всяко дете под 6 години.
  • Около 30 млрд. долара ще се използват и за домакинствата с ниски доходи, за да платят наемите си или за подпомагане на бездомниците.
  • 10 млрд. долара се насочват към собственици на имоти, които заради пандемията не могат да си платят сумите по ипотечните заеми и да покрият други разходи.

"За" и "против"

Изследване на Pew Research Center показва, че 70% от анкетираните американци подкрепят законопроекта, включително 41% от републиканците. Демократите, които контролират и двете камари на Конгреса, успяха да се сплотят и да прокарат по-голямата част от първоначалните предложения.

Републиканците бяха против размера на пакета и го представяха като ненужен и прахоснически. Те искаха някои елементи от него да бъдат по-малки и по-целево насочени, включително чековете със стимули да не се дават на хора, които не са загубили доходи през изминалата година.

Тук идва и проблемът - едностранният характер на прокарването на закона доведе до по-дълбокото окопаване на републиканците в партийната им принадлежност. Което на практика не спомага за материализиране на предизборното обещание на Байдън, че идва нова ера на "политическо сътрудничество".

Защо е важно

Според анализатора за Северна Америка на ВВС Антъни Зърчър планът на президента е "сходен по размер и обхват на разходите на САЩ във Втората световна война или на програмите на Франклин Рузвелт през Голямата депресия". По думите му чрез пакета "ще бъде отприщена огромна сума пари и САЩ може да се насочат към постпандемично възстановяване в монументални измерения". В. Wall Street Journal прогнозира растеж на икономиката от почти 6% през 2021 г., което не е доближавано от 40 години. Но опасенията са, че това може да доведе до ръст, предизвикващ изтощителна инфлация.

Семействата с ниски доходи може да почувстват най-голямо облекчение от плана. Той разширява съществуващия данъчен кредит за семейства с деца, като включително удвоява сумите, предоставяни на по-бедните. Освен това данъчният кредит е възвръщаем, което означава, че родителите могат да получат пари, дори и да не са платили никакви данъци, както и се плаща предварително. Това означава, че правителството ще започне на практика да въвежда детска издръжка по европейски образец, давайки суми от до 300 долара на месец на избрани семейства. Според някои изчисления данъчният кредит заедно с други елементи от антикризисния пакет ще намалят детската бедност в САЩ наполовина от сегашните й 15%.

За бедните, но и за средната класа

В. Washington Post нарича плана на Байдън "един от най-големите спасителни пакети в американската история", а New York Times го описва като "най-голямото постижение срещу бедността от поколение". Голяма част от одобрените от Конгреса пари ще отидат за американците с най-ниски доходи, от които почти половината са безработни, под прага на бедността и едва осигуряващи храна и подслон на семействата си. Най-близките съветници на Байдън казват, че този курс не е толкова идеологически завой на президента с корени в средната класа, а по-скоро отговор на ситуацията, в която се намира в момента - историческа здравна криза, увеличила до голяма степен броя на бедните американци.

Но законодателството също така насочва големи суми и към хората със средни доходи, които имат работа, но са затруднени финансово. Работещите семейства с доход до 150 хил. долара ще получат директни плащания, детски помощи и данъчен кредит, което ще увеличи годишните им постъпления по време на пандемията. Според анализ на Tax Policy Center семействата със средни доходи, или печелещите по 51 000 - 91 000 долара годишно, ще увеличат доходите си с 5.5% след плащането на данъците. Изчисления на Committee for a Responsible Federal Budget показват, че петчленно семейство с доход от 150 хил. долара може за получи около 10 хил. от федералното правителство тази година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 1
    • + 1

    Това са хеликоптерни пари, които старецът просто ще прибави към сегашния дълг на САЩ от над 28 000 000 000 000 (трилиона!) долара. И ще станат 30...

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#1] от "amidala":

    Е, и? Великата Русия с феновете, громящи гнилия Запад докъде е стигнала със своята икономическа политика? Средна заплата, сходна с Балкански държави. Икономика, обезпечена с нефтени пари.

    И на какви основания путинистите станаха икономически експерти?

    Нередност?
Нов коментар