🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Млади специалисти напускат консултантския бизнес заради претоварване

Младши банкери също се оплакват от 100-часови работни седмици в условията на пандемия

Гавният изпълнителен директор на KPMG във Великобритания подаде оставка, след като беше разкрито, че е казал на персонала да "спре да се оплаква" и да спре да го играе жертвата.
Гавният изпълнителен директор на KPMG във Великобритания подаде оставка, след като беше разкрито, че е казал на персонала да "спре да се оплаква" и да спре да го играе жертвата.
Гавният изпълнителен директор на KPMG във Великобритания подаде оставка, след като беше разкрито, че е казал на персонала да "спре да се оплаква" и да спре да го играе жертвата.    ©  Reuters
Гавният изпълнителен директор на KPMG във Великобритания подаде оставка, след като беше разкрито, че е казал на персонала да "спре да се оплаква" и да спре да го играе жертвата.    ©  Reuters

Младши адвокати и консултанти предупреждават, че страдат от претоварване, тъй като работят по-дълго по време на пандемията. Оплакванията им предизвикват притеснения от масови напускания в някои от най-големите световни юридически и консултантски фирми, пише Financial Times. В същото време големи инвестиционни банки имат проблеми с претоварването на младия персонал и се опитват да разрешат проблема.

Нарастващото търсене на правни и корпоративни консултантски услуги по време на кризата заради COVID-19 и глобалното преминаване към работа от разстояние доведоха до нарастващи проблеми с психичното здраве сред по-младите професионални работници, според по-старшите им партньори.

Адвокатите твърдят, че натоварващият бърз темп на работа вече не се балансира от социалното взаимодействие и работата в екип на живо, което кара някои служители да преосмислят кариерата си. По-старшите адвокати споделят, че по-младите им колеги напускат.

"Наистина мисля, че това ще доведе до напускане на хора", твърди Бен Тидсуел, председател на адвокатска кантора Ashurst. "Наистина се притесняваме за това и не само като проблем със задържането на кадри, но и като проблем с благосъстоянието."

Подобен натиск се усеща във всички компании за финансови услуги. Миналата седмица група анализатори от инвестиционното банкиране от Goldman Sachs заявиха пред ръководството, че са работили средно по 100 часа на седмица и са страдали от безсъние и безпокойство.

Когато пандемията удари, юридическите и консултантските фирми бяха затрупани с искания от фирми, нуждаещи се от преструктуриране. Бумът на сливания и придобивания и сделки с частен капитал също създаде повече работа за корпоративните адвокати и банкерите.

Около 8 хил. сделки с частен капитал бяха обявени през 2020 г. - най-много от началото на водене на статистика. За същия период броят на делата за несъстоятелност по глава 11 в САЩ със задължения над 10 млн. долара е нараснал с 16.5%, според данни на счетоводната фирма PwC.

Страх от прегряване

Сътрудник в американската адвокатска кантора Latham& Watkins, който поиска да остане анонимен, заяви пред Financial Times: "Страхът от прегряване е реален. От 1 януари насам съм работил 150% над нужните часове. С отказаната ни възможност за почивка се подразбира, че обикновено сме на разположение, за да помогнем. Често се замислям колко дълго може да се поддържа това?"

Базиран в Брюксел партньор на адвокатска кантора от топ петте във Великобритания заяви, че им е все по-трудно да задържат млади хора. "Това е истински проблем. Преди можеше да изградите усещане за екип, дори ако това означава дълги часове в офиса. Сега хората са затворени вкъщи и вършат много безинтересна работа от спалните си."

Бумът на сливания и придобивания и сделки с частен капитал също създаде повече работа за корпоративните адвокати и банкерите.

Стажант адвокат в голяма американска адвокатска кантора заяви, че младите адвокати са работили по-дълго и по-интензивно през последната година. "Преди пандемията, питиетата след работа и възможността да избягаш от натоварването по време на годишния отпуск правиха безмилостното темпо на работа да си струва. Сега, без разсейването от тези предимства и с повече време за размисъл, за някои от нас е все по-очевидно, че сме направили съмнителни избори в живота си."

Law Care, специализирана линия за подкрепа за адвокати, заяви, че половината от обажданията през 2020 г. са дошли от младши адвокати, изразяващи загриженост относно изолацията, дългите часове на работа и липсата на надзор заради работата от разстояние. Старши партньори в други компании за професионални услуги също заявиха, че са загрижени за задържането на по-младите работници.

Кевин Елис, председател на PwC UK, заяви, че се притеснява за задържането на кадри, особено след като през миналата година 3 хил. новобранци се присъединиха към компанията дистанционно. "Те няма да имат мрежа от приятели в офиса", твърди той, което означава, че това се превръща в "голяма отговорност за офисите да създадат подходяща среда, когато хората се върнат", за да насърчат лоялността.

Джейсън Кенеди, който набира кадри за хедж фондове, заяви, че е забелязал повишаване на жалбите от страна на младши служители. "Вече няма разлика между работата и дома", каза той. "Банкерите и служителите в сферата на недвижимите имоти работят по-усилено."

Счетоводните групи и адвокатските кантори от "Голямата четворка" в одита предлагат помощ за персонала. Адвокатска кантора Fieldfisher например е наела терапевт, който работниците да използват при завръщането си в офиса. Deloitte заяви, че управлява "кафе-клуб", с който да свързва през Zoom служители по двойки.

Някои мениджъри обаче са критикувани за отношението им към затруднения персонал. Бил Майкъл, бивш главен изпълнителен директор на KPMG във Великобритания, подаде оставка, след като беше разкрито, че е казал на персонала да "спре да се оплаква" и да спре да го играе жертвата.

Консултант, помагащ за наемането на служители за банки и финансови къщи, заяви, че отговорът на жалбите на по-младите служители в хедж фондовете е "спрете да бъдете хленчещи невестулки и приемете нещата - имате късмет, че изобщо имате работа".

Претоварванев банките

Големите инвестиционни банки също са изправени пред проблеми с претоварването на младшия персонал. Изпълнителният директор на Goldman Sachs Дейвид Соломон се обърна към служителите след оплаквания на младши банкери за повишено натоварване. Резултати от вътрешно проучване показват, че един служител е определил условията като "нехуманни", пише CNBC. "Позволете ми да кажа на всички, и по-специално на нашите анализатори и сътрудници: Ние признаваме, че хората, работещи днес, са изправени пред нов набор от предизвикателства", каза Соломон в гласово съобщение до служителите на Goldman в неделя вечерта. "В този свят на отдалечена работа има чувството, че трябва да сме свързани 24/7. Всички ние - вашите колеги, вашите мениджъри, нашите ръководители на дивизии - виждаме това. Ние сме тук, за да предоставим подкрепа и насоки. Това не е лесно и работим усилено, за да го направим по-добро".

По-рано Goldman Sachs въведе политика, която се стреми да защити уикендите от работа, като не се очаква младшите банкери да бъдат в офиса от петък вечер до неделя сутринта. На фона на твърденията за смазващото натоварване, Соломон потвърди ангажимента на Goldman за защитените съботи и се ангажира да предприемем "по-нататъшни действия".

Главният изпълнителен директор на Citigroup Джейн Фрейзър обяви тази седмица, че забранява вътрешните видео разговори в петък, насърчавайки персонала да поставя граници за по-здравословен баланс между професионалния и личния живот. Тя въвежда тн Citi Reset Day, тъй като умората от пандемия води до допълнителни проблеми за Фрейзър, която пое поста за предшественика си Майк Корбат този месец, разказа на персонала за промените в съобщение до всички 210 хил. служители. Фрейзър казва, че докато срещите в Zoom с клиенти и регулатори ще продължат все още в петък, служителите ще провеждат вътрешни срещи по телефона, за да си починат от непрекъснатите видеоконференции.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vvs08576060 avatar :-|
    vvs08576060
    • + 1

    Някой да сподели за България?

    Нередност?
Нов коментар