🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Все повече фирми наемат нов персонал и се отказват от съкращения

Според анкета на НСИ интересът на бизнеса към правителствените мерки намалява

След лекия полъх на песимизъм след втория локдаун в края на миналата година през януари все повече фирми са наемали нов персонал и все по-малко са съкращавали хората си. Това показва анкета на Националния статистически институт (НСИ) сред 3770 предприятия с над 230 000 наети, чиято цел е да се проследи ефекта на извънредното положение върху най-засегнатите сектори на икономиката.

Данните сочат, че ако през декември около 4.8% от фирмите са наемали нов персонал, то през януари техният дял вече е 7.2 на сто. В същото време около 8.8% от бизнеса през декември е прибегнал до съкращения, докато през януари този процент вече е по-малък - около 6.6%. Макар това все още да не означава, че пазарът на труда се стабилизира, все пак е индикация, че бизнесът чувства някаква сигурност и може да планира по-дългосрочно.

Данните на Агенцията по заетостта пък показват, че през февруари общият брой на регистрираните безработни е бил почти 25 хил. или с 6500 повече от постъпилите на работа през бюрата по труда. Тенденцията е такава във всички региони на страната, с изключение на Велико Търново, където новонаетите са малко повече от останалите без работа.

Интересно, но и донякъде очаквано е, че все повече хора се връщат на работа след като са били в неплатен отпуск. Данните показват, че ако през декември фирмите, които са имали хора в неплатен отпуск са били над 20%, то през януари те вече са 14.9 на сто. Това може да се обясни с отварянето на моловете, които заработиха отново в края на януари.

Данните на НСИ показват още лек спад в интереса към правителствените мерки. През декември 10.5% от фирмите са се възползвали от тях, докато месец по-късно те са били 9.9%. Обяснението за това обаче може да бъде и, че в края на януари изтече срокът за подаване на заявления за подкрепата % от оборота, която се администрираше от НАП. Досега около 4500 фирми са получили по сметките си безвъзмездната помощ за близо 52 млн. лв.

До 15 март обаче се приемат документи по дългоочакваната и многократно отлагана мярка за малките предприятия с оборот над 500 хил. лв. по програма "Иновации и конкурентоспособност". Тя ще осигури грантове от по 50 хил. лв. за фирмите, като общият й бюджет е 78 млн. лв.

Все още няма коментари
Нов коментар