🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пет въпроса и отговора за работодатели за новия локдаун

Финансовите компенсации остават досегашните и вероятно отново ще достигнат до компаниите бавно

Какво се затваря от понеделник?

Здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви 10-дневна карантина от 22 до 31 март. В този период:

  • децата от детските градини и училищата ще останат у дома и ще се обучават дистанционно
  • затварят се заведенията, които ще работят само за доставки по офиси и домове
  • затварят се фитнесите, самостоятелни басейни и зали за групови занимания
  • затварят се всички търговски обекти над 300 кв. м без хранителните магазини
  • затварят се кина, театри, музеи, игрални зали, казина
  • затварят се и хотелските ресторанти, а хотелите трябва да организират изхранването на гостите си по стаите
  • преустановяват се всички конгреси, конференции, спортни състезания състезанията пред публика и организирани екскурзии
  • Театрите и кината няма да работят
  • сватби и частни празненства могат да се провеждат с не повече от 15 посетители.

Наистина ли ще ограниченията ще бъдат само за десет дни?

Едва ли. Натоварването на болниците ще продължи да се увеличава през следващите седмици. Дори и локдаунът да има ефект върху ръста на заразените, той едва ли ще се усети, преди да са минали поне 14 дни. Дори и тогава броят на хора в болниците ще е чувствително по-висок от сега и отпускане на мерките ще е трудно възможно. Десетдневният срок не е свързан с изборите, които трябва да се проведат на 4-ти април, смята здравният министър Костадин Ангелов. Причината, според него, е че британският вариант на коронавируса се разпространява по-бързо, но и болните се възстановявали по-бързо.

Какви компенсаторни мерки предлага правителството?

Остават да важат всички мерки, които бяха отворени за бизнеса и досега - мерките по програма "Иновации и конкурентоспособност", и кредитите с гаранции за фирми през Българската банка за развитие, Фонда на фондовете, както и тези за запазване на заетостта.

  • Затворени със заповед бизнеси могат да кандидатстват през НАП за % от оборота за затворения период. Конкретните бизнеси ще станат ясни довечера от заповедта на здравния министър, и икономическото министерство ще ги обяви. Досега затворените фирми можеха да кандидатстват за подкрепа до 20% от оборота за заведения и спортни обекти и 10% за търговия и туризъм. И в двата случая максималната стойност на подпомагането бе 150 хил. лв. Условията за кандидатстване и оценка все още не са ясни, но най-вероятно оборотите на фирмите за март 2021 г. ще се сравняват с тези през март 2019 г. Тази мярка вероятно ще се забави, защото ще има нужда от разрешение от Брюксел. И този път заради затварянето на много търговски обекти (магазини над 300 кв.м) кандидатите ще са повече, нужната сума ще е по-голяма от предишния локдаун.
  • За компаниите със спаднали приходи и свит работен ден остават да работят мерките за персонала: "Запази ме", 60/40 и 80/20. Обхватът на програмата "Запази ме", която е само за затворените със заповед бизнеси, и по която се изплаща 75% от осигурителния доход, ще бъде увеличен, като бюджетът й ще бъде допълнен със 7 млн. лв. От думите на социалния министър Деница Сачева стана ясно, че на този етап допълнителни мерки за засегнатите бизнеси не се обсъждат. При 60/40 вероятно стават сегашните условия - спад в оборот (забранен в заповедта бизнес) и намалено работно време/неплатен отпуск, което също означава забавено кандидатстване и получаване на средствата. По мярката 80/20 пак ще могат да кандидатстват компании от туризма и транспорта.

Служителите, които са пуснати в неплатен отпуск заради новите ограничителни мерки, ще запазят осигурителните и трудовите си права. До 90 работни дни неплатен отпуск, ползван през 2021 г., се признава за трудов стаж, съответно - за осигурителен стаж. Добре е служителите да уточнят с работодателите си изрично кой внася здравните им вноски за този период.

Ще има ли компенсация за родителите с деца, които трябва да бъдат гледани?

Всички родители в неплатен отпуск може да кандидатстват в Агенцията за социално подпомагане за помощ от 650 лв. за едно дете и 975 лв. за две и повече деца в дистанционна форма на обучение. Парите се дават пропорционално за тези 10 дни, в които ще се затворят градините и училищата, стана ясно от брифинга на социалния министър в четвъртък.

Мярката "Родители в заетост" продължава до 2023 г. или до изчерпването на бюджета от 65 млн. лв. По нея безработни родители и такива, които искат да се върнат на работа след първата или след втората година от майчинството могат да кандидатстват за детегледачка. По данни на Агенцията по заетостта до средата на февруари от схемата са се възползвали над 7000 семейства.

Могат ли хората да идват на работа в офисите и производствени предприятия?

Да, но според заповедта работодателите са длъжни да организират работния процес в дистанционна форма, където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.