🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Процесът срещу Нетаняху: Текстовете против премиера да изчезнат от сайта

Бившият главен изпълнителен директор на сайта Walla твърди, че собственикът е получил нареждане да публикува съдържание, което атакува съперниците на Нетаняху

Премиерът очаквано отхвърли всички обвинения.
Премиерът очаквано отхвърли всички обвинения.
Премиерът очаквано отхвърли всички обвинения.    ©  Reuters
Премиерът очаквано отхвърли всички обвинения.    ©  Reuters

Първият свидетел в процеса за корупция срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху заяви, че му е казано да направи така, че негативните текстове за израелския премиер да "изчезнат". Бившият главен изпълнителен директор на Walla Илан Йешуа твърди, че собственикът на новинарския уебсайт Шаул Елович също така е получил нареждане да публикува съдържание, което атакува съперниците на Нетаняху, съобщава BBC.

Прокурорите заявиха, че Нетаняху е взел регулаторни решения, които са били много финансово изгодни за Шаул Елович, в замяна на позитивно отразяване. И двамата отрекоха всякакви нарушения. Премиерът, който е съден по обвинения в подкуп, измама и нарушаване на доверието по три отделни дела, обвини прокуратурата в "опит за преврат".

Делото започва в момент, когато президентът на Израел се среща с депутати, за да се опита да разбере какви са шансовете за съставяне на следващото правителство след изборите миналия месец. Гласуването не успя да сложи край на дългия период на политическа безизходица, довела до провеждането на четири парламентарни вота за две години. Резултатът сега е, че десният блок на Нетаняху и партийните му противници не разполагат с мнозинство. Президентът Реувен Ривлин ще се консултира с партийните лидери тази седмица, след което ще посочи кой според него има най-голям шанс да сформира ново коалиционно правителство.

Премиерът Нетаняху проведе кампания, базирана на успешния процес по ваксиниране срещу ковид-19, но поляризацията в Израел е толкова голяма, че дори това не успя да прекрати политическата парализа. Обвиненията в корупция и икономическите щети от трите локдауна, наложени заради пандемията, се отразиха на рейтинга му. Същевременно неговите опоненти заложиха в кампаниите си само на обещанието, че ще работят за свалянето му от власт.

В какво е обвинен Бенджамин Нетаняху

Той е обвиняем по три дела, известни като 1000, 2000 и 4000:

  • Дело 1000 - обвинението е, че е получавал подаръци - главно пури и бутилки шампанско, от големи бизнесмени в замяна на услуги;
  • Дело 2000 - обвинението е, че е предложил да помогне за увеличаване на тиража на израелския вестник "Йедиот Ахронот" в замяна на положително отразяване;
  • Дело 4000 - обвинението е за подкуп, измама и нарушаване на доверието: като премиер и министър на комуникациите по време на предполагаемото престъпление Нетаняху е обвинен в насърчаване на вземането на регулаторни решения, благоприятни за Шаул Елович, контролиращ израелския телекомуникационен гигант Bezeq, в замяна за положително отразяване от новинарския сайт на Елович Walla.

Бенямин Нетаняху отрича всички обвинения срещу него, обявявайки ги за "лов на вещици" от политическите си опоненти, и обещава да изчисти името си.

Какво се случи при изслушването

Десетки привърженици и протестиращи срещу Нетаняху се събраха пред Окръжния съд в Йерусалим, когато премиерът пристигна за началото на доказателствения етап на процеса. Водещият прокурор Лиат Бен Ари твърди, че министър-председателят е използвал неправилно държавната власт, която му е предоставена, за да изисква и да получава неправомерни облаги от собствениците на големи израелски медии, за да прокарва личните му интереси. "Връзката между Нетаняху и подсъдимите стана валута, нещо, с което може да се търгува", каза тя пред съдийския състав. "Тази валута може да изкриви преценката на държавния служител."

След това на премиера беше разрешено да напусне съдебната зала и започна изслушването на Йешуа. Показанията на бившия главен изпълнителен директор на Walla се разглеждат като ключови за дело 4000, най-сериозното срещу премиера, тъй като включва обвинение за подкуп. Той каза пред съда, че в края на 2012 г. е започнал да получава искания от Елович "да направи така, че негативните статии за премиера и съпругата му да изчезнат и да публикува статии в тяхна полза".

Има и "искания за публикуване на статии срещу различни хора, които са били против премиера", каза той, включително Нафтали Бенет, бивше протеже на Нетаняху, който беше в кабинета му от 2013 до 2020 г. Йешуа свидетелства, че е имало моменти, когато е бил инструктиран незабавно да свали една история, "защото тази седмица [г-н Нетаняху] трябва да подпише нещо за мен".

"Колко можеш да лъжеш", извика съпругата на Елович - Ирис, докато Йешуа говори. Г-н и г-жа Елович са обвинени в подкуп и възпрепятстване на правосъдието по дело 4000. Те отрекоха неправомерни действия.

Нетаняху твърди, че не е получил подкрепа от Елович и че отразяването на новинарския сайт за него е отрицателно. Той каза, че експертите са подкрепили регулаторните решения, които той е взел, и за които прокурорите твърдят, че са имали значителна финансова облага за Елович. Няколко часа след приключването на изслушването в понеделник Нетаняху заклейми като "лицемерие" твърдението на обвинението, че е злоупотребил с правомощията си. "Цялото производство срещу мен е злоупотреба с разрушителната сила, която прокуратурата притежава", каза той на специална пресконференция. "Ето как се опитвате да свалите силен премиер от дясното крило", добави той. "Ето как изглежда опитът за преврат."

Дори да бъде осъден, Нетаняху няма да бъде задължен да се оттегли от поста, докато обжалването не приключи, а това може да отнеме години. Бившият министър-председател Ехуд Олмерт се оттегли като лидер на своята партия, когато беше разследван за корупция през 2008 г., но технически остана на поста до изборите през следващата година, които доведоха Нетаняху на власт. В крайна сметка Олмерт беше осъден за подкуп, измама, възпрепятстване на правосъдието и нарушаване на доверието във връзка с няколко дела. Той излежа в затвора 16 месеца от 27-месечната си присъда.