🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

МВФ предлага данък "солидарност" за богатите и спечелилите от пандемията

Подобни решения на развитите държави могат да помогнат за намаляване на неравенството, смятат от фонда

Международният валутен фонд (МВФ) смята, че хората с високи доходи и компаниите, които са просперирали по време на коронакризата, трябва да платят допълнителен данък, за да покажат солидарност с най-тежко засегнатите от пандемията. Временният данък би помогнал да се намалят социалните неравенства, които се задълбочават в резултат на икономическата и здравната криза от изминалата година, обяви фондът в своя фискален мониторинг, провеждан два пъти в годината. Това също така би уверило най-силно засегнатите страни, че борбата срещу Covid-19 е колективно усилие.

Витор Гаспар, ръководител по фискалните въпроси в МВФ, заявява пред Financial Times, че символичното покачване на данъчното облагане за тези, които са спечелили през последната година, би укрепило социалното сближаване, дори и ако няма належаща нужда от подпомагане на публичните финанси. Държавите трябва да обмислят тази политика, тъй като би спомогнало за засилване на възприятието на техните граждани, "че всички допринасят за усилията, необходими за възстановяване от Covid-19", допълва Гаспар.

МВФ предупреждава за нарастване на неравенството по време на пандемията, тъй като по-младите и по-бедните хора страдат най-много, защото са изложени на много по-голям риск да загубят работата си и доходите си. Развитите икономики със стабилни данъчни системи трябва да увеличат своите най-високи данъчни ставки за определен период, казва МВФ, като посочва за пример данък солидарност в Германия след обединението. Трябва да се помисли и за специален данък върху свръхпечалбата за компании, които са отбелязали необичайно високи финансови резултати през 2020 г.

"Символичното въздействие на този вид принос понякога е много важно, обикновено то се случва в много изключителни обстоятелства, при които социалната солидарност играе особено важна роля", твърди Гаспар.

Призивът на МВФ е налице въпреки факта, че повечето страни не са изправени пред криза в публичните си финанси. Според прогнозите на фонда нивата на дълга на развитите икономики вероятно ще се стабилизират след пандемията, след като рязко се повишиха, докато страните се борят с вируса.

Голямото задлъжняване през миналата година допринесе за много по-добри икономически резултати, твърди МВФ - развитите икономики са взели назаем 11.7% от БВП, развиващите се страни - 9.8%, а страните с ниски доходи - 5.5%.

Ниските лихвени проценти са спомогнали за смекчаване на фискалния удар от по-големите заеми в развитите икономики и МВФ очаква тежестта на публичния дълг да се стабилизира в по-богатите страни до средата на десетилетието.

Фондът подобри своята прогноза за бъдещата задлъжнялост на САЩ, въпреки комбинираните стимули от 2.8 трлн. долара, приети както от администрацията на Доналд Тръмп, така и от тази на Джо Байдън.

Най-бедните страни ще се сблъскат с "предизвикателството" да финансират своите дългове, предвиждат от фонда. Институцията подчертава разликата между държавите, които могат да заемат свободно средства от пазарите и ще се възстановят по-бързо от пандемията, и тези, които не могат лесно да си позволят ваксини или подкрепа за социално дистанциране.

Гаспар призова държавите да инвестират в производството и разпространението на ваксини срещу Covid-19, като каза, че това е най-важната незабавна фискална политика, която те трябва да прилагат. Това ще струва десетки милиарди долари, но ще стимулира перспективите за растеж в достатъчна степен, за да се увеличат данъчните приходи дори и само в развитите страни с 1 трлн. долара до 2025 г. според изчисления на МВФ.