Италия преговаря да започне вътрешно производство на РНК ваксини

Според премиера Марио Драги стратегическата автономия включва способността на ЕС да произвежда свои ваксини

Правителството на Драги обсъжда вътрешното производство с американската Moderna, швейцарската Novartis и италианската ReiThera
Правителството на Драги обсъжда вътрешното производство с американската Moderna, швейцарската Novartis и италианската ReiThera
Правителството на Драги обсъжда вътрешното производство с американската Moderna, швейцарската Novartis и италианската ReiThera    ©  Reuters
Правителството на Драги обсъжда вътрешното производство с американската Moderna, швейцарската Novartis и италианската ReiThera    ©  Reuters

Италия провежда разговори с компании за започване на производството на РНК ваксини (mRNA) срещу коронавирус в страната. Правителството в Рим обсъжда вътрешното производство с американската Moderna, швейцарската Novartis и италианската ReiThera. Това е поредното доказателство, че държавите в ЕС искат да увеличат доставките именно на този вид ваксини, пише Financial Times.

Миналия месец италианският премиер Марио Драги коментира, че способността на ЕС да произвежда свои ваксини е също толкова важна, колкото разходите за отбрана: "Много се говори за стратегическата автономия, често във връзка с отбраната, сигурността и единния пазар. Аз смятам, че на първо място в стратегическата автономия днес трябва да бъдат ваксините".

Разговорите с Novartis и ReiThera включват възможността за производството на РНК ваксини, разработвани от германската CureVac. През март Novartis сключи първоначално споразумение с CureVac за производството на част от ваксините на компанията, които са в трета фаза от изпитванията и се очаква да бъдат одобрени за употреба в ЕС през май или юни. Разработката срещу коронавирус на ReiThera пък се намира във втора фаза от изпитванията.

Рим цели увеличаване на общия европейски капацитет

Според източници на Financial Times разговорите между Novartis, ReiThera и италианското правителство са в много ранен етап и може да не доведат до крайно споразумение. Марио Драги също така е говорил с представители на Moderna. Но източници на британското издание твърдят, че преговорите не са дали резултат, тъй като компанията не е имала капацитета да изпрати необходимата технология в Италия или да изпрати опитен персонал, който да увеличи производството.

По всичко изглежда че италианското правителство не цели единствено запазване на вътрешно произведените дози, а те ще спомогнат за увеличаване на общия европейски производствен капацитет, като бъдат използвани за изпълнението на настоящи и бъдещи сделки, сключени от Брюксел от името на страните членки на ЕС. Говорител на Европейската комисия приветства "ангажимента на Рим във ваксинното производство". И допълни, че италианските действия са "в допълнение" към подобни цели на Брюксел, като между двете страни протича постоянна координация.

ЕК: РНК ваксините са се доказали

Усилията на правителството на Драги да осигури вътрешно производство на РНК ваксини, използващи нова технология, идват на фона на отдръпването на ЕС от препаратите на AstraZeneca и Johnson & Johnson. Няколко европейски държави или забраниха, или временно спряха имунизацията с разработката на AstraZeneca, след като Европейската агенция по лекарствата откри връзка между ваксината и много рядък страничен ефект, свързан с появата на кръвен съсирек. Употребата на подобния вид ваксина на Johnson & Johnson също беше забавена, докато САЩ и ЕС разследват възможна връзка.

Страните членки на ЕС също така са недоволни от неспособността на AstraZeneca да спази договорените доставки, като компанията няколко пъти намалява ваксините за блока. Наскоро председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "Трябва да се фокусираме върху технология, което се е доказала. РНК ваксините очевидно са въпросният случай".