🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как да се правят повече ковид ваксини: Отпадане на патентите или на забраната за износ

САЩ и част от европейските страни са на различно мнение по въпроса

Френският президент Еманюел Макрон призова САЩ да отменят забраната на износа на ваксини срещу COVID-19, както и на съставки за производството им. Това се случва на фона на очертаващите се различия между част от европейските страни и Вашингтон относно начина за увеличаване на глобалното ваксинно производство, пише ВВС.

Южна Африка и Индия, която в момента се намира посред катастрофална втора вълна на пандемията, твърдят, че отпадането на патентите ще означава, че и други държави ще могат да започнат да произвеждат ваксини, като така ще се намали цената им. През седмицата САЩ подкрепиха това предложение. То също така има поддръжката на Световната здравна организация и на папа Франциск, който вчера заяви, че светът е заразен с "вируса на индивидуализма", което поставя интелектуалната собственост пред човешкото здраве.

САЩ, които наскоро обещаха да споделят 60 млн. дози от запасите си с ваксини на AstraZeneca с други страни през идващите месеци, имат действащи рестрикции върху износа на съставки, необходими за производството на ваксини срещу ковид-19.

Скептични европейски лидери

Индийският премиер Нарендра Моди се надяваше на подкрепата на ЕС относно отпадането на патентите, но европейските лидери, които в събота проведоха видео среща, са скептични. Според Макрон най-добрият начин за решаване на проблема е увеличаването на износа и производството. Той призова САЩ да "прекратят забраната на експорт не само за ваксините, но и за техните съставки, което пречи на производствения процес". И допълни, че досега "100% от ваксините, произведени в САЩ, са за американския пазар". Френският президент също така посочи, че и Великобритания е наложила ограничения върху ваксинния износ. Британският премиер Борис Джонсън отрича това да е така, но ВВС пише, че обществено достъпна информация показва, че в момента ваксини не се изнасят от страната.

Германия и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се изказаха против отпадането на патентите. Канцлерът Ангела Меркел коментира, че това би се отразило на качеството на ваксините, а Фон дер Лайен смята, че тази мярка "няма да донесе нито една доза в краткосрочен и средносрочен план". Критици на предложението също така посочват, че то ще лиши от финансов стимул иновативните компании. От компанията BioNTech пък твърдят, сертифицирането на други съоръжения за производството на тяхната ваксина може да отнеме една година.

Богати срещу бедни

В момента по света са приложени около 1.25 млрд. дози от ваксините срещу коронавирус. Под 1% са отишли при най-бедните 29 държави.

Същевременно богатите страни ускоряват ваксинационните си програми. Например в Обединеното кралство 67% от населението са получили първа доза, а в САЩ - 56%.