🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Pfizer предупреждава ЕС да се откаже от блокадата на ваксини към Великобритания

Опасенията на фармацевтичната компания са, че Лондон може да отвърне със забрана на износа на важни ваксинни съставки

Pfizer е предупредила ЕС да се откаже от заплахата да блокира ваксини срещу COVID-19 към Великобритания, тъй като фармацевтичната компания се нуждае от съставки в производството, които идват от Йоркшир. Pfizer и техният партньор BioNTech се притесняват, че британските власти могат да предприемат ответни действия срещу забраната за износ и да спрат доставките на нужните за ваксината им съставки, пише Telegraph.

През ноември беше сключен 5-годишен договор, според който химическата фирма Croda International, базирана в Йоркшир, започна да доставя липидни наночастици за фабриките на Pfizer в ЕС. Сега фармацевтичната компания е предупредила ЕС, че производството на ваксини във фабриката в Белгия може да бъде преустановено до седмици, ако Лондон реши да забрани износа към съюза.

Очаква ли се британски отговор

В момента се разразява международен скандал, след като френският президент Еманюел Макрон подкрепи заплахата на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да се забрани експортът на ваксини към Обединеното кралство. В резултат Pfizer и BioNtech са изразили опасения пред Брюксел, че такова решение би могло да провокира британските власти да отговорят с подобни мерки, което допълнително би усложнило и без това трудното протичане на имунизационните програми в ЕС.

Фармацевтичната компания вече заяви, че изпитва недостиг на липидни наночастици, необходими във ваксинния производствен процес. Източник на Telegraph твърди, че Pfizer е "силно зависима" от доставките от Великобритания и затова е казала на европейски представители, че ако Лондон блокира износа на съставките, тогава "целият процес може да спре до седмици".

"Бяхме пределно ясни пред всички замесени, че свободното придвижване на стоки и доставки през границите е абсолютно необходимо за нас. Работим в тясна връзка с правителствата по света, включително Великобритания и Европейската комисия, за да гарантираме, че доставките на ваксините ни са съобразно договорените срокове", коментира говорител на Pfizer.

"Килограми и килограми, и килограми"

Pfizer наскоро заяви, че е сключила договори с базираните в Германия компании Evonik и Merck, за да увеличи доставките на липидни наночастици. Но от партньора BioNTech предупреждават, че основната пречка пред ускоряване на производството на ваксини остават липидните доставки: "Нуждаем се от килограми, и килограми, и килограми от това".

Източник на Telegraph от британското правителство казва, че въпреки всичко ответни мерки от страна на Лондон са малко вероятни, тъй като това ще попречи на плановете на Великобритания да привлече нови бизнеси след Brexit. "Посланието е, че сте добре дошли, ако искате да дойдете и да установите производствена база в Обединеното кралство", казва британският правителствен източник.

В понеделник премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви, че ще продължи разговорите си с европейските лидери през седмицата в опит да се намери решение на спора с износа на ваксини. Ден по-рано той е говорил по телефона с френския президент Еманюел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел, като основна тема са били ваксинните доставки.

Според ВВС британските власти се опитват да "понижат температурата" след коментара на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че ЕС е изнесъл над 10 млн. ваксинни дози за Великобритания, а тя все още не е отговорила реципрочно. Лидерите на ЕС ще проведат виртуална среща в четвъртък, за да обсъдят забрана на експорта на ваксината на Oxford-AstraZeneca към Обединеното кралство.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • + 1

    Англия може да блокира (заплатени) ваксини към ЕС, но ЕС трябва да продължи да се грижи за Англия като я снабдява с ваксини (измислени в Германия), за сметка на доставките към държавите-членки на ЕС.

    Нередност?
  • 2
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • + 1

    Pfizer предупреждава ЕС !?
    Нагледен пример накъде вървят нещата: корпорация да "предупреждава" съюз от държави. Наглост на куб.

    Нередност?
Нов коментар