🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Смесването на ковид ваксини увеличава оплакването от слаби и умерени странични ефекти

Всяка по-силна негативна реакция е била краткотрайна, показва изследване на Oxford Vaccine Group

Сложилите си ваксина срещу COVID-19 е по-вероятно да се оплачат от слаби и умерени странични ефекти след смесване на дозите от препаратите на AstraZeneca и Pfizer. Това показва изследване на Oxford Vaccine Group, цитирано от британската ВВС. То беше започнато през февруари с цел да се провери дали смесването на дозите ще доведе до по-дълготраен имунитет, по-добра защита срещу новите щамове или просто ще позволи на болниците да заменят ваксини, ако доставките им от единия вид свършат.

Появата на тръпки, главоболие и болка в мускулите е докладвана по-често, когато се комбинират различни ваксинни дози. Всяка по-силна негативна реакция е била краткотрайна, като не е имало други здравни притеснения, показва изследването.

"Интригуващо откритие"

Проучването е ръководено от University of Oxford и в него са участвали 830 доброволци над 50-годишна възраст. Очаква се пълните резултати да излязат през юни, но предварителните данни вече са публикувани в медицинското списание Lancet.

"Това е много интригуващо откритие и не е нещо, което задължително сме очаквали", коментира проф. Матю Снейп от Oxford Vaccine Group.

Канадските провинции Онтарио и Квебек вече заявиха, че планират да смесват ваксините срещу коронавирус в близко бъдеще. Като причина посочиха несигурността относно доставките на ваксините на AstraZeneca, както и опасенията от редки кръвни съсиреци.

Разширяване на проучването

Един от 10 доброволци, получили две дози от AstraZeneca през четири седмици, се е оплакал от втрисане. Но ако доброволците са получили една доза от AstraZeneca и една от Pfizer, в какъвто и да е ред, тогава процентът нараства до 34.

"Същата разлика се отнася до други симптоми като тръпки, умора, главоболие и мускулни болки", казва проф. Снейп. По думите му може да се направи изводът, че не би било желателно наведнъж да се ваксинира например цяло отделение с медицински сестри със смесени дози, защото на другия ден отсъстващите заради неразположение ще са повече.

Изследването на Oxford Vaccine Group беше разширено през април, като бяха добавени още 1050 доброволци за тестването на комбинациите от ваксините на Moderna и Novavax заедно с тези на AstraZeneca и Pfizer. По този повод проф. Снейп коментира: "Надявам се да не изключим нито една комбинация. По този начин трябва да гледаме на това - има ли някакви комбинации, които не трябва да използваме, тъй като не водят до добър имунен отговор".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    Този текст е на ръба на шарлатанството!
    Вероятно затова преписвачът-преразказвач се е презастраховал и е набутал на пангара колективната безотговорност на Капитал.

    Не мисля, че ще се намери имунолог, който да плюе на името си и да акламира смесването на принципно несъвместими ваксини - класически и инфоРНК. И докато класическите ваксини имат столетна история и практика, инфоРНК ваксините са едва на 7-8 м е с е ц а !!!

    В текста шарлатаните обръщат внимание единствено и само на мигновените странични реакции - болка на мястото на убождане, зачервяване, лека температура или неразположение.

    Дума не се обелва какво става в изключително сложната система от взаимовръзки в организма. Как имунната система, която при всеки индивид има строги специфики, реагира на чуждия инфоагент? Защото имунната система на всеки не е универсалния Windows 10 на Microsoft, който работи на всеки комп от Рейкявик до Камбера.
    Какви дълготрайни въздействия и необратими процеси се стартират в организма след инфоРНК ваксиниране? Какви взаимовръзки се правят с обостряне на досегашни заболявания? Активират ли се латентни генетични предразположения? Доколко сериозни са допусканията, че бъговете ще се предават на поколенията? И защо в началото на ваксикампанията на имунизация подлежаха само възрастните, а за хората в детеродна възраст беше забранено?

    Какво научихме за тия 7-8 месеца оттогава? Нищо съществено.

    Отговори на тези въпроси ще има след поне 5-6 години, когато милионите участници в тази ІV-та фаза на изпитване на ваксините започнат да проявяват едно или друго.

    Престъпно е публиката да се занимава с моментните реакции,а да не се информира, че участва във фаза от медицински експеримент.
    А вече който нетърпимо иска да отида в Аспровалта и ще прегризе синджира, като неглижира неизключените потенциални опасности - буйрунус! Вика му се информирано съгласие.

    P.S. Моля Капитал да се опита смислено да обясни защо няма и 7 милионна БГ е поръчала доста повече от 14 млн. ваксини. Сигурно защото очакваната продължителност на създадения имунитет е около 6 месеца. След това процедурата щe се повтаря наново и наново, и наново...

    P.S.S. Моля Капитал също да се опита смислено да обясни защо тази зима сезонният грип за пръв път от столетие не споходи популацията.

    Намирам обяснение в тотално спадащия интерес към антигрипните ваксини. И фармакомпаниите си намериха друга ниша - ковид-19 и ковид ваксините. Pfizer по открити данни за 2020 г има печалба от 28 000 000 000 долара.
    А основните акционери и в пропагандните медии, които цяла година мачкат психиката на населението с черни чували, масови гробове и пр, и във фармагигантите са едни и същи.

    Нередност?
Нов коментар