Спестявания за 5.4 трлн. долара дават надежда за възстановяването

Домакинствата са натрупали средства в размер на 6% от глобалния БВП от началото на пандемията

Потребителите по целия свят са натрупали допълнителни спестявания от близо 5.4 трлн. долара от началото на пандемията, което дава надежди за силно възстановяване при пълното отваряне на икономиките. Домакинствата са натрупали тези допълнителни средства в сравнение с модела на разходите за 2019 г. до края на първото тримесечие според данните на агенцията за кредитен рейтинг Moody's. Сумата се равнява на над 6% от световния брутен вътрешен продукт.

Нарастващото потребителско доверие предполага, че ще са готови да харчат отново в момента, в който магазини, барове и ресторанти отворят, съобщава Financial Times. Индексът на Conference Board за потребителското доверие за първата четвърт на тази година достигна най-високото си ниво от началото на изследването си през 2005 г., със значително повишаване във всички региони на света.

Марк Занди, главен икономист на Moody's, каза пред FT, че комбинацията от разхлабване на ограниченията и натрупаните спестявания ще доведат до нарастване на потребителските разходи по целия свят с постигането на стаден имунитет. От Moody's изчисляват, че ако потребителите похарчат дори една трета от излишните си спестявания, ще увеличат световния БВП с над 2% и тази, и следващата година. Въпреки загубите на световната икономика през изминалата година, когато претърпя най-големия спад на БВП в съвременната история, доходите на домакинствата бяха защитени чрез държавни стимули в повечето развити икономики. Потребителите също така намалиха разходите си в условията на несигурност и ограничение на услугите.

В резултат на това през 2020 г. процентът на спестяванията на домакинства в много от развитите икономики достигнаха най-високите си нива за този век според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

САЩ и Европа печелят

Занди твърди, че рекордните спестявания са най-високи в развитите икономики, най-вече в САЩ и Европа. Само в САЩ домакинствата са натрупали повече от 2 трлн. долара в допълнителни спестявания според оценка на Moody's. Това не включва гигантските трансфери, част от стимулиращата програма на президента Джо Байдън в размер от 1.9 трлн. долара. Заедно те са достатъчни, за да подхранват едно продължително и обемно потребление, казва Кришна Гуха, икономист в Evercore ISI.

В САЩ очакванията са, че ще се наблюдава рязко увеличение на потреблението, а във Великобритания най-вероятно ще бъде по-ниско. Силвия Арданя, икономист в Barclays, предупреждава, че забавените процеси на ваксиниране имат потенциала да потиснат желанието за потребление в Европа в следващите 6 месеца.

В няколко държави в Близкия изток също се наблюдават натрупвания на спестявания в резултат на държавни помощи. В Азия спестяванията са по-ниски, защото властите съумяха да намалят разпространението на заразата, поради което потреблението така и не достигна ниските нива на Запад. В Южна Америка и Източна Европа спестяванията са ниски поради недостатъчна държавна намеса.

Като цяло въздействието на пандемията е силно неравномерно и натрупаните спестявания са до голяма степен най-високи при по-богатите домакинства в отделните региони. Morning Consult съобщава, че повече от една трета от по-богатите домакинства в много страни, включително Китай, Австралия, Италия и САЩ, заявяват, че сега е подходящият момент за големи инвестиции, но това определено не е така за по-бедните домакинства. Ян Хациус, икономист в Goldman Sachs, смята, че повече от 2/3 от допълнителните спестявания в САЩ са в ръцете на най-богатите 40% от населението, което би могло да навреди на икономиката. Според Хациус богатите домакинства вероятно ще задържат парите си, вместо да ги харчат.

Данни на Bank of England сочат, че около три четвърти от домакинствата във Великобритания с увеличени спестявания ще задържат парите си в банковите си сметки. Останалите планират да изплатят дългове или да инвестират. "Ако мнозинството богати домакинства решат да задържат излишните си спестявания в банките, то тогава може да се очаква много по-ниско ниво на потребление през следващата година", предупреждава Адам Слейтър, икономист в Oxford Economics.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Хартия ! Инфлацията ще я издумка за нула време ...

    Нередност?
Нов коментар