🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Западът помага на Индия заради ковид катастрофата в страната

Индийското правителство е критикувано, че не е успяло да подготви здравната система за новата вълна от инфекции

Индия регистрира нов глобален рекорд за дневни инфекции с коронавирус - 352 991 случая в понеделник. В страната има общо 17 млн. заразени и 192 хил. починали, но се смята, че числата са занижени. Премиерът Нарендра Моди заяви, че катастрофалната втора вълна от COVID-19 е "разтърсила нацията".

Индия започна да получава спешни медицински доставки по въздуха, след като редица държави предложиха помощ. Недостигът на болнични легла и кислород накараха здравните заведения в градове като Делхи да молят публично за апаратура и лекарства. В много райони на страната властите върнаха рестрикциите, а крематориумите и гробищата са претоварени.

Кой какво изпраща

След критика че бездействат, в неделя САЩ, ЕС и Обединеното кралство обещаха помощ за Индия, пише Financial Times. САЩ предложиха да изпратят медицински доставки и да осигурят средства за стимулиране на процеса по производството на ваксини в страната. Вашингтон заяви, че вдига забрана за износа на суровини, което ще позволи на Индия да произведе още ваксини на AstraZeneca. Освен това ще бъдат изпратени екипи от здравни експерти, бързи тестове, вентилатори и защитни облекла за медиците. Белият дом допълни, че разглежда опции за осигуряване на кислород "по спешност", а американската Корпорация по финансиране на развитието посочи, че ще финансира "съществено разрастване на производителния капацитет" на BioE - ваксинен производител в Индия, като целта е да могат да се произведат поне 1 млрд. дози до края на 2022 г.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коментира, че съюзът е "притеснен от епидемиологичната ситуация в Индия" и "събира ресурси" в помощ на страната. По молба на индийското правителство ЕС е активирал своя механизъм за гражданска защита и координира доставки на кислород и лекарства. Германският канцлер Ангела Меркел също обеща подкрепа: "Ние сме солидарни с Индия и подготвяме спешна мисия." От неделя Великобритания обяви, че започва да изпраща стотици кислородни концентратори и вентилатори към тежко засегната страна.

Защо втората вълна удари Индия толкова тежко

В понеделник индийското правителство потвърди, че е поискало от Twitter да блокира публикации, които са критикували начина, по който властите са реагирали на кризата. Според правителствени представители тези публикации са съдържали невярна информация и са били в разрез с индийските закони. Нарендра Моди и екипът му са критикувани, че не са успели да подготвят здравната система за новата вълна. В неделя премиерът заяви, че "след като успешно се справихме с първата вълна, бяхме пълни с увереност, но тази буря разтърси нацията".

Според здравни експерти роля в рекордното увеличаване на инфекциите вероятно има щамът B.1.617, който беше открит в Индия миналия месец. Учени във Великобритания, където щамът също беше засечен, проучват дали той наистина е по-заразен и по-устойчив на ваксините.

Експерти също така обвиняват индийските власти, че не са успели да предвидят натиска върху здравната система от втората вълна и затова се е стигнало до недостиг на болнични легла и медицински доставки в страна, която е известна като "аптеката на света" заради медицинския си производствен капацитет. Правителството е критикувано и че допълнително е утежнило кризата, като е провело предизборни митинги и е позволило провеждането на масов религиозен фестивал. Производителите на ваксини в Индия пък твърдят, че вина имат и САЩ, които въведоха ограничения в износа на определени съставки, използвани във ваксинното производство, а това е забавило допълнително бавната имунизационна програма в страната.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Великобритания дали няма да може да приеме няколко десетки милиона индийци от бившата си колония за да ги облекчи ?!

    Нередност?
Нов коментар