🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Успешната ваксинна дипломация на Русия и Китай

Двете страни използват медицинските доставки за постигането на външнополитически цели. Това крие опасности

Около 1.5 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 в сръбските болници идват от китайската Sinopharm
Около 1.5 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 в сръбските болници идват от китайската Sinopharm
Около 1.5 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 в сръбските болници идват от китайската Sinopharm    ©  Reuters
Около 1.5 млн. дози от ваксината срещу COVID-19 в сръбските болници идват от китайската Sinopharm    ©  Reuters
Западът дори не забелязва, че под носа му се разгаря ваксинна война.

Пандемията от коронавирус може да причинява щети на мнозина, но за някои носи ползи. На Русия и Китай тя дава възможност да влязат в ролята на глобални спасители. Докато богатите държави се сдобиват с по-голямата част от наличните ваксини от западните компании, страните с ниски и средни доходи се обръщат към Москва и Пекин. Руската ваксина "Спутник V" и китайските ваксини на Sinopharm и Sinovac вече се доставят по света. Първата е оторизирана от общо 26 държави, включително Аржентина, Унгария и Тунис. Сред желаещите за вторите са Бразилия, Индонезия, Тайланд и Обединените арабски емирства.

Русия и Китай успешно използват един от най-търсените в момента продукти, за да прокарват своите интереси. Обикновено те сключват сделки за доставка на базата на съществуващи от преди политически съюзи, но производствените проблеми на западните компании, довели до забавяния в изпълнението на договорите, могат да накарат някои не толкова традиционни партньори да погледнат на изток.

Затвърждаване на глобалните позиции

В много държави ваксинационните програми още не са започнали и дори развити икономики изпитват недостиг на доставки. Очакванията са, че по-богатите страни ще ваксинират по-голямата част от населението си до средата на следващата година. За държавите със средни доходи периодът се удължава до 2023 г., а за някои от най-бедните - до 2024 г. И тук именно се намесват Москва и Пекин - миналата година централно място в дипломацията им заемаше доставянето на маски и предпазно облекло за най-пострадалите от пандемията региони, сега идва ред на споразуменията за осигуряването на ваксини.

"Русия и Китай в момента не успяват да удовлетворят търсенето на дози на своите вътрешни пазари, но продължават да изнасят по света", твърди анализ на CNBC. Пред медиата Агате Демараис от Economist Intelligence Unit казва, че по този начин двете страни опитват да разпространяват влиянието си на нововъзникващите пазари: "Те го правят от много отдавна, особено в развиващите се държави, защото усещат, че традиционните западни сили са се оттеглили оттам. Ваксинната дипломация е ново средство за затвърждаване на глобалните им позиции."

В края на 2020 г. Европейската комисия прие план на стойност 70 млн. евро, който да позволи на Западните Балкани достъп до ваксини срещу COVID-19. Въпреки това Сърбия и останалите страни в региона остават далеч зад Западна Европа по отношение на достъпа до дозите, произвеждани от западните компании. Така за Китай Белград се превърна в поредното място, в което да упражнява ваксинната си дипломация. А за сръбския президент Александър Вучич договарянето на китайски ваксини е мотивирано не само от спешната здравна ситуация в страната, но и от неговата външна и вътрешна политика. "Това е част от балансирането на Сърбия между западните и незападните сили. Вучич опитва да диверсифицира партньорствата, за да извлече отстъпки и ползи от различни актьори по едно и също време", пише в анализ за Center for European Policy Analysis (CEPA) Вук Вуксанович, изследовател към London School of Economics (LSE). По думите му така Белград подсилва козовете си за пазарене със Запада. Освен това сръбските лидери отдавна представят Китай пред местните гласоподаватели като жизненоважен външен инвеститор и сега имат възможността да твърдят, че жънат плодовете на съюза с Пекин.

Проблемът е, че ЕС от дълго време възприема и Сърбия, и региона за даденост. Но чакането за ваксините в момент, когато присъединяването към ЕС изглежда все по-далечна перспектива, рискува да отблъсне Западните Балкани още по-далеч от Европа. Следвайки примера на Белград, някои негови съседи също започват да гледат на изток за помощ. "В геополитически план ЕС изпусна чудесна възможност да демонстрира своя ангажимент към региона. Това може да се отрази негативно на общественото възприятие за съюза в Западните Балкани, когато недоволството от ограничените възможности за членство в ЕС вече е голямо", коментира пред Politico Андриус Турса от Teneo Intelligence.

Имунизацията като средство за влияние

Целите на Русия и Китай са широкообхватни. Целият държавен апарат на Пекин стои зад този ход. Азиатската страна, която има договори за ваксинни доставки с около 20 държави, действа чрез каналите за сътрудничество на своя проект "Нов път на коприната", наречен още "Един пояс, един път" - главно в Югоизточна Азия, Южна Азия, Близкия изток и Африка. По този начин китайските лидери опитват да смекчат обвиненията, че са скрили информация за епидемията от коронавирус при избухването ѝ. Освен това те обвързват ваксинните доставки с изгледите за бъдещи инвестиции и даване на заеми на по-бедните икономики.

Ваксинната дипломация на Русия пък всява допълнителен смут в ЕС, който и без това е затруднен от проблемното начало на имунизационните кампании. "Това е коз, който Владимир Путин може да изиграе, за да избяга от наратива, че Русия е държава парий след анексирането на Крим, и да се придвижи към по-положителния наратив за "осигурител" на ваксини и "освободител" от пандемията", казва пред Financial Times Тереза Фалън от Centre for Russia Europe Asia Studies. Според анализ на британската медиа Западът дори не забелязва, че под носа му се разгаря ваксинна война, докато Москва и Пекин използват ваксините, за да привлекат по-бедните страни: "САЩ трябва да следят внимателно китайските и руските набези в Латинска Америка и Близкия изток. Това е и още една причина - освен хуманитарните, икономическите и научните доводи - защо Западът трябва да спази обещанието си за осигуряването на незабавни доставки на евтини или безплатни дози чрез ваксинния механизъм Covax." Иначе Русия и Китай бързо ще запълнят вакуума.

"Малко унизително"

Ваксинната дипломация на Русия и Китай рязко контрастира на бавните международни действия, а именно на механизма на СЗО Covax, предназначен да гарантира равен достъп до ваксини и който едва започва да доставя дози на по-бедните държави. "Това е малко унизително", констатира наскоро френският президент Еманюел Макрон.