Проблем за Индия = проблем за всички

Катастрофалната ситуация с коронавируса в азиатската страна е опасна и за останалия свят

Масови кремации на починали от COVID-19 в Индия    ©  Reuters
Безконтролното разпространение на вируса води до нови мутации и освен това блокира глобалните ваксинни доставки от Индия.

"Никога не съм виждал такова нещо в живота си. Горим погребални клади от сутрин до вечер." Така Санджай Митал, работещ в крематориум в индийския град Музафарнагар, описва пред Observer катастрофалната ситуация с коронавируса в страната.

В сряда Индия регистрира рекордните 3780 починали от COVID-19 за 24 часа, както и 382 315 дневни инфекции. Болниците не смогват да лекуват пациентите заради липса на легла и кислород, а здравни експерти предупреждават, че официалните данни за жертвите и заразените може да са занижени от 5 до 10 пъти. Много индийци не получават медицинска помощ и умират вкъщи, без дори да са тествани. Същевременно местните власти са обвинявани в прикриване на броя на починалите в управляваните от тях щати.

Тази седмица водещ учен, съветващ индийското правителство, заяви, че страната неизбежно ще се сблъска с още вълни на пандемията. А това е изключително лоша новина не само за индийците, защото, както сп. Economist обобщава, "ако положението в Индия не бъде овладяно, целият свят ще страда". Причината е, че безконтролното разпространение на вируса води до нови мутации и освен това блокира глобалните ваксинни доставки, идващи от страната, известна като "световната аптека".

Поредица от грешки на правителството

Много страни изпратиха медицинска помощ на Индия. До миналата седмица 40 държави направиха спешни доставки, като в петък първият от няколко самолета от САЩ донесе кислородни бутилки, маски и бързи тестове в Делхи. Доскоро Вашингтон бе критикуван заради наложена забрана за износ на съставки за производството на ваксини, което затрудняваше Индия да произвежда препарата на AstraZeneca. Но преди дни Белият дом вдигна ограничението. Освен това в събота германски самолет достави на нуждаещата се страна 120 вентилатора, а Великобритания досега е изпратила 600 единици медицинска апаратура.

Но недостигът на болнични легла и кислород е само един от проблемите, които показват провала на индийското правителство при овладяването и ограничаването на щетите от втората вълна от пандемията. Предупреждения на експерти са били отправяни още от миналия ноември и въпреки това в началото на март властите обявиха "финалния етап от епидемията от коронавирус" в страната. Премиерът Нарендра Моди отвори всички места за обществени събирания. Той настояваше хората да носят маски и да спазват социална дистанция, но по време на своята предизборна кампания в пет щата говореше пред многолюдни митинги, без тези правила да бъдат съблюдавани. Същевременно Кумб Мела - най-големият религиозен фестивал в света, бе разрешен за провеждане. "Имаше абсолютна разлика между това, което правеха, и това, което казваха", обяснява пред британската ВВС д-р Чандракант Лахария, експерт по обществена политика и здравни системи.

Не трябва да се подценява и ролята на недофинансираната и западнала обществена здравна система в Индия. Страната харчи за здравеопазване около 3.6% от БВП през последните шест години. Това е най-ниският процент от държавите от БРИКС - Бразилия харчи 9.2%, Южна Африка - 8.1%, Русия - 5.3%, Китай - 5%. Освен това в Индия на 10 000 души се падат по-малко от 10 лекари, а в някои щати числото спада до по-малко от пет.

"Тази ужасяваща втора вълна е катастрофа не само за Индия, но и за останалия свят", пише Economist. Безконтролното циркулиране на вируса увеличава риска от появата на нови щамове. Един такъв, засечен за първи път в страната и наречен "двойният мутант", бе открит в държави като Великобритания и САЩ. А докато учените опитват да разберат колко точно е опасен, се появяват и нови варианти на инфекцията.

"Две са основните опасности, произтичащи от високите нива на предаване на вируса в Индия. Първата е директно епидемиологична - страната е свързана с останалия свят и когато има високи равнища на заразяване, хората, които пътуват дотам, са под засилен риск да бъдат инфектирани и съответно да внесат инфекция другаде. Втората опасност е свързана с това, че колкото по-голям е броят на заразените глобално или в дадена държава, толкова по-голяма е възможността вирусът да мутира - това се превръща в една естествена "лаборатория" за мутации. Индия е огромна, тя е с население колкото Африка, два пъти колкото Европа, три пъти колкото Южна Америка и това е една огромна вирусна квазипопулация", казва пред "Капитал" д-р Петър Марков от Лондонското училище по тропическа медицина. И допълва, че индийската мутация вече е засечена в над двадесет страни.

"Световна аптека" с недостиг

Друга последица от ситуацията в Индия е затруднението с ваксинните доставки за останалия свят. Въпреки че страната е най-големият производител на ваксини в глобален мащаб, досега срещу коронавирус са напълно ваксинирани едва 26 млн. индийци от население от 1.4 млрд. души, а 124 млн. са получили една доза. Правителството е поръчало още милиони дози, но това все още е далеч под необходимото. Затова властите спряха експорта на ваксини - през първата половина на април Индия е изнесла едва 1.2 млн. дози спрямо 64 млн. през предишните три месеца. Индийският Serum Institute, който произвежда ваксината на AstraZeneca, не изпълни ангажименти към ЕС, Великобритания и инициативата за справедлив достъп до ваксини COVAX, като последното бе удар за много африкански държави, разчитащи на Индия. Същевременно индийското правителство натовари допълнителни компании като Biological E и Haffkine Institute с производството на ваксини и осигури кредитна подкрепа от 609 млн. долара за Serum Institute за ускоряване на производствения процес.

"Рисковете от допускането на пандемията да опустоши места като Индия не са ограничени само до тези страни. Новопоявяващите се щамове и допълнителното забавяне на ваксинните доставки ще имат глобално отражение", посочва анализ на The Atlantic. И допълва, че 92 развиващи се държави разчитат на Индия за необходимите им дози за защита на тяхното население от COVID-19.

А Индия не само не може да изпълни поетите ангажименти на фона на вътрешния недостиг, а и "световната аптека" се оказва принудена да внася ваксини. Една ковид криза, която засяга всички.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS

    При тая пренаселеност е ясна е работата - черен южноафриканец е изплющял бозава британка а после е набарал бразилка и накрая индийка , неизбежно беше ...

    Нередност?
Нов коментар