🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Брюксел: Парите за възстановяване ще се дават на страните срещу реформи

ЕК смята, че стриктни правила ще гарантират правилното изразходване на средствата от новия фонд на ЕС

Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис: "Ако някои реформи са в застой, тогава тази част от средствата няма да дойде."
Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис: "Ако някои реформи са в застой, тогава тази част от средствата няма да дойде."
Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис: "Ако някои реформи са в застой, тогава тази част от средствата няма да дойде."    ©  Reuters
Заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис: "Ако някои реформи са в застой, тогава тази част от средствата няма да дойде."    ©  Reuters

Брюксел заяви, че стриктни правила ще гарантират, че средствата от фонда на ЕС за възстановяване от пандемията в размер на 750 млрд. евро ще бъдат похарчени в съответствие с нуждите. "Системата, която сме въвели, ще гарантира правилното използване на това европейско финансиране", посочва заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Коментарът му идва на фона на засилващите се притеснения за евентуални измами и прахосване на евросредствата, пише Financial Times.

Домбровскис казва, че строг набор от правила ще предотврати такива скандали с усвояването, каквито преди е имало с регионалните програми за помощи на ЕС, и отбелязва, че ЕК ще упражнява както надзор над националните системи за контрол, така и ще прилага свои проверки. По думите му парите ще бъдат спирани, ако правителствата не провеждат нужните реформи или не насочват финансирането директно в предварително договорените области.

Няма реформи, няма пари

ЕК е под засилен натиск да гарантира, че помощите за възстановяване от коронавируса ще бъдат правилно похарчени предвид огромния размер на набирането на средства от страна на ЕС на капиталовите пазари, които ще бъдат необходими за финансирането на програмата. Според условията на сделката, постигната от лидерите на ЕС миналата година, достъпът до парите е свързан с обещания за реформи в области като пенсии и социална сигурност, трудови закони, бизнес среда, качество на публичната администрация и други. "Ако някои реформи са в застой, ако някои инвестиционни проекти не се придвижват напред независимо от причината, тогава тази част от средствата няма да дойде. Разпределянето на парите е директно свързано с напредъка на реформите и инвестициите", заявява Домбровскис.

Заместник-председателят на ЕК казва, че Брюксел внимателно ще прегледа изпратените от правителствата национални планове за усвояването на еврофинансирането. Вече протича диалог с европейските столици и ЕК. "Първоначално при плановете на много страни членки видяхме, че няма достатъчен фокус върху реформите и че специфичните за дадена държава препоръки не са взети под внимание на едно задоволително ниво", коментира Домбровскис. Но допълва, че оттогава ситуацията се е подобрила.

Притеснения за корупция и върховенството на закона

Изказването на Домбровскис идва на фона на увеличаващи се притеснения за корупция и неспазване на върховенството на закона в някои страни членки. Един такъв пример е Унгария, която планира да постави университетите под контрола на фондации, което според критиците на правителството ще ги обвърже с управляващата партия. Будапеща планира да разпредели 2.8 млрд. евро, или около 20% от своите средства по възстановителния фонд, за програма, която описва като "модернизиране на университетите".

Попитан за ситуацията с Унгария, Домбровскис отговаря: "Имаме много стриктни критерии и ще ги проследяваме, за да се уверим, че те се спазват от страните членки."